Val av luft/vatten-värmepump

Besvarad 16 jan 2023 av Robin Toneby
Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är ett fritidshus, 75 kvm m loft. Kamin skall installeras.
Vi har planerat att ha ett uppvärmningssystem med luft- vatten värmepump men det är en snårig djungel. Vad ska vi välja??
Panasonic aquaria all in one compact 3 kW är ett förslag från vår arkitekt.
huset är som sagt ett fritidshus med hög anv på sommarhalvåret men även ströveckor höst/ vinter / tidig vår. Tacksam för förslag
… den ska också klara värmen till ett attefallshus som ligger precis intill huvudbyggnad, vattenslingor läggs i kulvert mellan byggnaderna.

tack på förhand
Vänligen/ Helene
 

Svar

Hej!
Ja, spontant har ni troligen en låg toppeffekt. Ni ska ha en mindre kraftig värmepump alltså.
Förutom den ni anger finns ett par exempel som ni kan titta på:
Aquarea HP KIT-ADC05JE5C
IVT AirX405
Mitsubishi Ecodan SWM40 Luft-vattenvärmepump

Tänker att viktiga förutsättningar i ert fall kanske ska styras av närhet till kunnig firma som även kan reparera. Tänker att det möjligen kan vara ett i område där antalet företag inte duggar så tätt. Att ha en firma som kan hjälpa er med åtgärd t.ex. på vintern om något händer med anläggningen när ni inte är på plats.

I steg två blir det ju då viktigt anläggningen har möjlighet till god övervakning via telefon osv. Så att även jämföra sådana funktioner blir viktiga.
 

Kommentarer

Eriksgatan
Eriksgatan ·
Undvik NIBE VVM 225 som elpanna & VVB till LVVP bara. En kass allt-i-ett-budget-lösning där radiatorvärmen skapas i en minimal burk som sitter inuti VVB!
Så den skickar ut 60-75 graders VVB-värmt radiatorvatten i stötar som möter normalare 30-graders vatten och de kraftiga värmevariationerna i värmeanläggningens rörsystem skapar rörelser, smällar och allsköns oljud. Tvingades ge upp och sälja vår som begagnad efter 3 sömnlösa veckor och stod sedan utan värme i ett par veckor i januari och tvingades bo på hotell då huset var iskallt. Inget garantifel enligt Nibe, bara usel konstruktion som inte fungerar överallt. Kostade oss utöver hotell mycket i arbetskostnad samt värdeminskning på att kränga av den usla anläggningen. 60 kkr i sjön. Hoppas att de kombilösningar ni tittar på inte fungerar likadant.
 
Christer G.V. ·
Usel konstruktion! Vad grundar Du det på?
CTC har samma princip. Dessa värmepumpar kräver en viss vattenvolym i värmesystemet för att fungera optimalt. Detta borde Din installatör informerat om.
Att köra en värmepump mot en tank, fast kondensering, är inte ekonomiskt. Vid för liten volym i värmesystemet installeras en s.k. Knäpptank på c:a 100 liter.
 
Feedde ·
Hej Helen.Tänk på att inte installera en för liten pump...Högre elpriser motiverar större pump.Vet inte var ni bor med jag kan göra en beräkning om ni vill.men spontant är ,3kw Alldeles för lite.Om man inte vill köra på el på vintern....Så en varvtalsstyrd maskin.ctc 608 med en 365 innerdel
 
Feedde ·
Sorry menade , Ecoear 610
 
Helene Haesert ·
Tack för era kommentarer! Så mycket erfarenheter o kunskap. Ska kolla på en CTC ecoear 610. Huset ligger på västkusten, Bohuslän. Ganska få dagar med minusgrader men mycket regn o rått
Helene
 
useless ·
@Eriksgatan skrev: "Undvik NIBE VVM 225 som elpanna & VVB till LVVP bara. En kass allt-i-ett-budget-lösning där radiatorvärmen skapas i en minimal burk som sitter inuti VVB!"

Du har missuppfattat konstruktionen, det finns ingen "burk som sitter inuti VVB". VVM 225 har växelventil och värmer antingen varmvattenberedaren eller värmesystemet. Samma konstruktion har i princip alla värmepumpar/elpannor från Nibe och t ex Bosch/IVT och det är ett känt problem att det kan bli knäppningar när den växlar från att ha värmt tappvattnet till att värma värmesystemet om det skiljer mycket i temperatur. Eftersom problemet är känt så finns det också vedertagna sätt att lösa det på.
 
gamlahulta ·
Problemet är känt så det finns vedertagna sätt att lösa det på jaha köper man komplett anläggning så ska det inte behövas vedertagna sätt att fixa problemen! Idiotsystem......
 
useless ·
Ja, problemet är väl just att eriksgatan inte fick en komplett anläggning? Men istället för att kräva att installatören löste problemet valde han att kasta 60 000:- i sjön.
 
gamlahulta ·
Ja det var förvånande att kasta i sjön.
 
AdamG82 ·
Jag har en Nibe f2120 vvm320 innedel samt en f135 ftx för återvinning av frånluften. Har en familj på 4 två vuxna och småbarn. Vi bor i 70 talsvilla i norra Sthlm. Elförbrukning totalt ca 12000 inklusive laddning av elbil.
Vi installerade anläggningen 2016 och fungerat felfritt.
Nibe är dyrare i inköp, men tycker jag får tillbaks det flera gånger om i driftskostnad samt bra servicenätverk vid behov.
 
Helene Haesert ·
Bra, då får jag kolla upp Nibe också… verkar vara en djungel. Tack för all input
 
useless ·
Som sagt var: Börja med att kontakta några installatörer för genomgång av förutsättningarna på plats och offert. Själva fabrikatet är sekundärt såvida ni inte ska köpa och installera allt själva.
 
gww ·
Kolla om det är enfas- eller trefas-maskiner du fått förslag på.

Jag köpte en LVVP för ett år sen. Firman som jag köpte av ville inte sälja den maskin jag först frågade om pga enfas. Iofs högre effekt än du antyder. Jag har högt förtroende för den firman sen tidigare efter att ha köpt en LLVP. Han är tekniker och driver firman. Fick även offert av en ren säljare på en annan maskin som jag råkade upptäcka var enfas. Inget han nämnde. Medvetet eller okunnigt?

F.ö. håller jag med om att köpa av någon som finns i grannskapet - någorlunda. En som det går att få hjälp av om och när det behövs.
 
useless ·
Med den låga effekt frågeställaren vill ha så finns det bara enfasmaskiner. Borde inte vara nåt problem heller då kompressorn bara drar i storleksordningen 1 kW.
 
gww ·
Bra! Jag anade att det kunde vara så men utvecklade inte det. Det finns bud på större maskin i tråden men kanske inte aktuellt ändå. Vid högre effekt så är det en grop man kan trilla i. Jag hade ingen tanke på det och hade känt mig lurad om jag ovetandes köpt en enfas. 10kW
 
Putten ·
Kör en Mitsubishi ecodan swm80 Zubadan som jag är jättenöjd med. Det finns möjlighet att koppla in en wifi-modul och fjärrstyra/hålla koll på värmepannan via app i telefonen. Denna extrafunktion har jag och är nöjd.
 
Feedde ·
Det enda felet med Mitsubishi är att ingen vill laga dom.mitsubishi anser att dom bestämmer vad dom betalar för en reparation.och att installatören ska hålla garantin till dom.dvs ingen vill laga.
 
Eriksgatan
Eriksgatan ·
@Christer G.V. och @useless : Ni visar lite väl tråkig attityd när man försöker ge råd till någon som kan välja mellan att ta en risk eller att säkerställa att problem undviks. Man kan tro att ni jobbar på NIBE, så som ni går i försvarsställning och attackerar den som har erfarenheter istället för att bli lösningsinriktade.
Att CTC har samma lösning, är inget argument, Christer. NIBE och CTC är även samma företag sedan 2016. Samma företag = samma konstruktioner = kostnadsbesparingar.
Att problemet med NIBE och deras dotterbolag CTC:s "växelventillösning" är väl känt är inget argument FÖR att välja det, tvärtom bekräftar det att där finns problem.
Växelventil är ingen finess, den ger inga fördelar. (Nämn gärna en...)
Den existerar enbart för att det är en billigare konstruktion, ett sätt att spara tillverkningsskostnader.
Att några inte upplever problemet, innebär inte att problemet inte existerar. Att det skulle finnas "vedertagna sätt" att försöka lösa problemen med denna snålkonstruktion, bevisar tyvärr inte att dessa verdertagna sätt fungerar, bara att man försökt med det man kan komma på. Det är även "vedertaget" att sättet att köra bil på fel sida av vägen ökar risken för plötsligt uppkommen ohälsa...
Ibland fungerar "knäpptankar" och "underhållstankar", men det är bara att söka på detta forum, så kan ni läsa om när det inte alls fungerar och vilka kostnader andra medlemmar har råkat ut för.
Vår radiatorvolym med 145 kvm 2-rörs uppvärmradiatorsystem från mitten av 1980-talet är inte för liten. Vår VVS-are har jobbat i 40 år med VVS och värmepumpar. Han har även kopplat in otaliga knäpptankar och sett det mesta. Men maken till oljud, som denna NIBE VVM225 orsakade, har han aldrig tidigare hört. Det var fullkomligt omöjligt att sova, det lät som om någon stod och bankade på rören med en rörtång.
Eftersom det var januari med 10-20 minusgrader ute, tvingades vi stå ut med oljudet under dagarna, höja värmen till max på kvällen och stänga av värmen i hela huset nattetid. Varje dag under flera månader.
Vi ville verkligen att detta skulle fungera, för vi ville få en lösning tillsammans med en LVVP. Så vi försökte först finna om det fanns några långa oklamrade rördragningar med tvära krökar, men allt synligt var bra gjort, och för att undersöka allting skulle vi behöva bryta upp golven i varje rum i hela huset, utan att det skulle garantera att man hittar något att åtgärda så att det skulle fungera.
VVS-aren förstod direkt att det var omöjligt att lösa detta problem så länge det skjuts ut en så het värmepuls på 50-70 grader i våra rör, något som fastigheten inte är konstruerad för. Det fanns, och finns, inga regler om att rörsystemet ska kunna klara en sådan hög temperaturförändring under kort tid utan expansionsrörelser.
Vi har givetvis också konfronterat NIBE om problemet och de säger bara att lösningen är godkänd att installera enlig BBR. Men BBR gäller bara vid uppförande av en ny byggnad och vid ändring av en byggnad. "Och för äldre fastigheter gäller inte BBR" sade NIBE. De sade också uttryckligen att vid problem likt det deras lösning, vållade oss, så är det något mellan hantverkaren och slutkunden. Så detta blir aldrig deras problem eller något som kan reklameras. Kostnaderna detta orsakade oss fick vi dela på, vi och VVS-aren. Han fick jobba mycket gratis hos oss som han inte hade räknat med och vi fick ta smällen på mellan inköpspris och vad den gick att sälja för begagnad. Vore jag själv inom VVS-branschen så skulle jag själv aldrig ta risken att installera en växelventillösning vid annat än nybyggnation.
 
Redigerat:
useless ·
@Eriksgatan Jag jobbar inte på Nibe och försvarar inte konstruktionen som sådan.
Det jag försöker säga är att det är en vedertagen konstruktion med kända nackdelar som går att lösa med relativt enkla medel.
Anlitar man en installatör som inte klarar av att lösa problemet med knäppningar så har råkat ut för en klåpare, inte en dålig värmepump.
 
Eriksgatan
Eriksgatan ·
@useless angående "klåpare". Vi valde honom efter rekommendation från andra VVS-are. Han är specialutbildad på NIBE s produkter och har i flera år varit ägare av ett "NIBE-center" med NIBEs loggor över hela fastigheten, bilarna och tatuerat i ansiktet (nära på ;)).
Hade han inte vetat vad han sysslade med är det märkligt att han fick vara deras officiella ansikte utåt för varumärket. Så här gäller inte att vi valde en klåpare för att det skulle vara billigare, utan tvärtom. Jag vill inte vinna en diskussion här, utan enbart delge våra erfarenheter till @Helene Haesert m.fl. och att man tar en medveten risk med det valet. Den risken hade vi själva gärna velat känna till, men det står inget om den på NIBE:s eller CTC:s hemsidor.
 
Helene Haesert ·
Hej ! Nu tar jag upp tråden med luft vattenpump igen. Verkar vara stört omöjligt att få en pump nu.
Fick ett förslag från Baxi på
ES monoblock 9 kWh
Alternativt : Nordic 9 kWh V7 Split

känner inte till märket alls. Nån som vet nåt om dessa?

Vänligen// Helene
 
Josth ·
Udda fabrikat som väldigt få är nöjda med. Undersök och jämför garantier, dokumentation, reservdelar, service och support.
 
Putten ·
Tyvärr har de flesta tillverkare långa leveranstider på sina maskiner... mycket pga elkomponentbrist. Många som har ett jättelager med nästan färdiga maskiner där kretskorten saknar några få komponenter (halvledare) för att kunna köras.
 
Helene Haesert ·
Verkar som det kan bli en öppning m Nibe. Nu känns det som märket bara det är välkänt o går att få service på inom närområdet på är vad som gäller.
Har ändrat oss till frånluftsvärmepump ist för LVVP så får vi med ventilation på köpet och vi ordnar med separat värmesystem till attefallshuset som vi ändå inte kommer bygga på några år. Verkar som det är möjligt att få tag i f 370, eller f 430 . Är det ok ( fritidshus, platta 75 kvm, värme i golv) loft, kamin, laddstolpe t bil. Räcker det eller bör man ha större? Eller ska man gå upp på f 730
// Helene
 

De senast besvarade frågorna

Mitsubishi Hero 2.0 LN25, bra luftvärmepump?

30 sep 2024
GreenMatch test 18 sept 24 anger Mitsubishi hero 2.0 LN25 som bäst i test. Du nämner inte Mitsubishi bland dina rek pumpar. Kan jag lita på GreenMatch testet? Eller är Daikin Comfora XTH 25 att...

Källare med vattenburen golvvärme

2 okt 2024
Hej Tack för en väldigt lärorik sida. Jag har nyligen fått golvvärme I källaren Blev rekommenderad köra det när jag gjorde ny betongplatta. Tidigare hade jag el-golvvärme. Har idag fjärrvärme får...

Kan vattnet i radiatorerna frysa?

31 jul 2024
Hej Robin, tack snälla för att jag får ställa min fråga här. Jag har ett hus med entréplan och källare där boytan är 108kvm + 108kvm dvs 216kvm totalt. Huset har idag två vattenfyllda...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.