Grannens godkännande för jordvärme?

Besvarad 28 jun 2022 av Robin Toneby
Hej. Måste man ha grannens godkännande för att gräva ner jordvärmekabel i marken. Närmaste punkten blir 2 meter från fastighetsgränsen , efter det blir avståndet längre och längre. Grannen vill inte skriva på innan han får juridiska dokument på att han själv ej kommer att få problem i framtiden pga våran jordvärme. Avståndet mellan våra hus är 50 meter.
Om han ej godkänner så måste vi ändra planerna och gräva upp på framsidan och då kommer våra stenplattor att grävas sönder och arbetet blir mycket större.
Samhällsbyggnadskontoret ser inga problem med våran nuvarande plan , men grannen är av sån typ att det går ej att komma överens.
Tacksam för svar / charlotte
 

Svar

Hej!
Det här skulle jag säga beror från kommun till kommun. Möjligen kan man betrakta det som åtgärd/byggnation inom 4m från tomtgräns och att grannen då ska godkänna. Kolla med kommun. I mitt tycke helt onödigt att behöva få ok från grannen då det inte kan påverka denne alls.

Det går inte justera förläggningen så att ni slipper komma så nära? Eller är tomten så pass tajt?

Att få "juridiska dokument" kan ju bli svårt. Ni kan inte slänga ihop något i stil med "Vi garanterar att slingan inte kommer påverka er i framtiden". Hjälper det kan jag slänga ihop något intyg.

MVH
Robin
 

Kommentarer

harry73
harry73 ·
Det finns inget bygglovskrav för jordvärmeslingor i marken, så sålänge ni håller grävarbeten på er egen fastighet, är det lugnt.
Jag vet dock att det finns en anmälningsplikt för brunnar som tex bergbärmehål, men jag tror inte att det finns något liknande för jordvärme.

Ser kommunen inga problem med ert förslag, kan ni börja gräva utan att ta hänsyn till grannen.

Skulle grannen ändå säga att ni inte får, kan ni ju fråga grannen enligt vilket lagrum han menar att ni inte får det.
 
useless ·
De flesta kommuner har samma anmälningskrav för alla typer av markvärme. Dvs, både jord- och bergvärme. Framför allt handlar det om miljökrav och att man vill ha koll på vart man pumpar runt potentiellt farliga ämnen i marken.
 
Björn Dahlroth ·
Hej på 1980-talet forskades en hel del på ytjordvärme. Den då ledande firman var AGA-Thermia Jag höll på med att bevaka tekniken för kraftindustrins räkning och läste de flesta forskningsrapporter som kom ut. Runt de nedgrävda slangarna bildas varje år en tjälkorv som sedan tinar upp till slutet på sommaren ellr början på hösten. Ytjordvärme är egentligen solvärme med fördröjning. Tlkorvarna blir måttligt stora och detta är b3stämmande för hur nära till till vrandra som man läggersanngarna. Det får inte ligga meed 2 m lucka utan det måte finnas mer avständ emellen för att t ex vissa typer av daggmaskar som inte tål tjäle skall hinna undan och övervintra tjälfritt. Tjälkorvarna blir aldrig så stora diameter klart under 2 m dvs radiet klart under 1 m. ofta betydligt mindre men det beror på hur hårt man belastar med värmeutag. Kolla med med leverantören av värmepumpen och den som projekterar slangsystemet. Jag tror inte att det blir några problem med 2 m till tomtgränsen men kolla med projektören och leverantören. Har grannen möjligen vattenrör eller avloppsrör eller avloppsinfiltration i närheten av tomtgränsen. Det finns regler för hur nära gränsen en infiltration får ligga. den växtlighet som klarar tjäle i marken på vintern bör lätt klara 2 m avstånd men det beror ju också på var man bor.
Björn Dahlroth
 
LarsDaniel ·
Det verkar som om frågeställaren får svar på fel sak, nämligen på markvärme för att utvinna värme ur marken. Men han har frågat om att gräva ner jordvärmekabel i mark, dvs kabel för att tina upp marken och hålla isfritt.
 
Danielberkovits ·
Det kanske är så att personen råkat skriva fel och menar jordvärme till brineslang, aka jordvärmeslinga? Tänkte rätt men skrev kabel istället för slang.
Själv hade jag borrat då det blir billigare än att lägga om alla plattor….
Skippa grannen och gnället i kombination med en högre effekt då borrhål även funkar till frikyla.
 
Plutus ·
Är det bara en kort sträcka där det är nära så kan man isolera rören just där för att slippa bråk med grannen, fota och spara.
 
J
Jerald Stuartson ·
Nej inte grannens medgivande men många kommuner ser detta som tillståndplikitgt från deras sida.
 

De senast besvarade frågorna

Mitsubishi Hero 2.0 LN25, bra luftvärmepump?

30 sep 2024
GreenMatch test 18 sept 24 anger Mitsubishi hero 2.0 LN25 som bäst i test. Du nämner inte Mitsubishi bland dina rek pumpar. Kan jag lita på GreenMatch testet? Eller är Daikin Comfora XTH 25 att...

Källare med vattenburen golvvärme

2 okt 2024
Hej Tack för en väldigt lärorik sida. Jag har nyligen fått golvvärme I källaren Blev rekommenderad köra det när jag gjorde ny betongplatta. Tidigare hade jag el-golvvärme. Har idag fjärrvärme får...

Kan vattnet i radiatorerna frysa?

31 jul 2024
Hej Robin, tack snälla för att jag får ställa min fråga här. Jag har ett hus med entréplan och källare där boytan är 108kvm + 108kvm dvs 216kvm totalt. Huset har idag två vattenfyllda...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.