Våra teknikprylar byggs för att gå sönder

Livslängden på hemelektroniken blir allt kortare och det förekommer så kallat "planerat åldrande" bland tillverkarna.

Att tillverkarna medvetet bygger in fel och försvårar för konsumenten .

Att tillverkarna medvetet bygger in fel och försvårar för konsumenten . Foto: Marlén Eskilsson

Att hemelektronik såsom TV-apparater, dammsugare och liknande går sönder är inget konstigt i sig. Men att tillverkarna medvetet bygger in fel och försvårar för konsumenten att reparera produkterna är däremot mer uppseendeväckande. Fenomenet kallas för planerat åldrande.

Sveriges Radio har just släppt en artikelserie där de granskar planerat åldrande. Enligt dem så ser man att livslängden på våra prylar minskar. Man beskriver exempelvis hur tillverkarna bygger in batterier så att de blir svåra att byta ut när de nått sin livslängd, samt hur tillverkarna skapar fel i produkterna. Exempelvis hade TV-tillverkaren Vestel satt för hög spänning till LED-lamporna i TV-apparater så att de gick sönder efter en tid. Trots att man påtalade detta för företaget fick man ingen respons.

Detta blir ett sätt att öka försäljningen eftersom många väljer att köpa nytt istället för att reparera sina prylar. I vissa fall är det till och med så att priset för att reparera nästan linjerar med inköp av en helt ny produkt.

Nu pratar man om att man eventuellt måste lagstifta för att komma åt problemet.

– Vi måste se till att saker inte går sönder så lätt, prata om hur stor andel av komponenterna som går att återanvända och om de går att reparera. Och allt det här måste in i designlagstiftningen, säger Frans Timmermans, förste vice ordförande i EU-kommissionen och ansvarig för klimatfrågor inom EU, till Sveriges Radio.

Det återstår att se om och när detta blir verklighet.