Välj rätt köksblandare - en köpguide

När du ska köpa blandare till köket finns en del punkter att ha i åtanke för att valet ska falla på en modell som uppfyller alla riktlinjer och samtidigt lever upp till dina behov. Vi går igenom allt du kan tänkas vilja veta om köksblandare och listar nio modeller i olika prisklasser.

Välj rätt köksblandare - en köpguide

Foto: Marlén Eskilsson

En köksblandare är kort och gott en kran till köket. Den sitter monterad vid diskhon och används för att spola rent, skölja av, hälla upp vatten och liknande uppgifter. Många gånger är den större än en badrumsblandare, och har ibland även en rörlig funktion i änden så att du exempelvis kan dra ut en slang och nå andra vasken, vinkla sprinklern eller ändra vattnets flöde.

Det finns förstås många olika typer av modeller, olika ytfinish och monteringsmöjligheter. Exempelvis sådana som bara går att rotera i sidled, sådana som monteras på väggen med mera. Mer om olika slags blandare längre ner i artikeln. Först ska vi ta en titt på vilka lagkrav som finns.

Krav på en köksblandare

En blandare ska uppfylla dels samhällets krav, dels de krav som kunden ställer.

Samhällets krav finns listade i Boverkets byggregler, BBR, och för köksblandare gäller följande:

  • Metallen får inte avge för mycket skadliga ämnen, exempelvis bly, till vattnet.
  • Blandaren ska hålla för ett tryck på 10 bar.
  • Blandaren ska leverera ett vattenflöde på minimum 0,2 l/s
  • Det ska vara möjligt att spärra pipen för viss vridning, så att den håller sig över diskhoarna.

– Om en produkt uppfyller kraven vid testning kan den typgodkännas, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare vid Vattenskadecentrum.

Varmvattnet ska heller inte vara varmare än 60 grader, men det styrs vanligen centralt. En funktion som kan vara värd att nämna i sammanhanget är då blandare med hetvattenfunktion. Tekniken innebär att du får ut kokande vatten direkt ur kranen. Blandarna har normalt sett en barnspärr så att man inte ska råka skålla sig.

Dessa godkänner dock inte Boverket i Sverige. Privatpersoner får således inte installera dem, vilket i förlängningen innebär att det nog inte går att hitta rörmokare som vill ta i dem med tång. Men blandare med hetvattenfunktion går däremot att få tag på i Sverige ändå och därför nämner vi det i den här artikeln.

En annan detalj värd att påpeka är att det för diskmaskiner ska finnas en manöveranordning till en avstängningsventil som är lättåtkomlig och synlig. Den behöver dock inte sitta på blandaren (även om den ofta gör det), utan numera finns det andra anordningar att tillgå om man så vill.

Vola köksblandare
Vägghängd köksblandare från Vola.

Vad definierar en köksblandare?

En blandare består av ett blandarhus, ett eller flera grepp för att reglera av/på/varmt/kallt (ibland även som knapp, fotkontroll eller touchsensor), en hals/slang och en pip med ett munstycke.

Däremot skiljer sig blandarna åt när det kommer till en lång rad punkter. Exempelvis har olika köksblandare olika långa garantier, olika bra byggkvalitet och olika ytfinish.

Olika material och ytfinish köksblandare

Själva blandaren är vanligen tillverkad av rostfritt stål eller mässing, men det finns även modeller av komposit. De av mässing eller rostfritt stål håller normalt sett högst kvalitet. De förnicklas innan de får sin ytfinish.

Den vanligaste ytfinishen är krom. Men numera finns det många valmöjligheter, exempelvis mattsvart keramisk beläggning, koppar, mässing, brons och nickel.

Olika utföranden köksblandare - köksblandare med dusch, olika munstycken mm

Montering är ytterligare en punkt som kan skilja blandarna åt. Många monteras direkt i bänkskivan eller diskhon, genom att rören löper genom ett hål i denna och blandarhuset fästs och tätas (silikon) mot skivan.

Men det finns även väggmonterade köksblandare. De senare har fördel i att du kan montera dem högt upp och därmed får mer rymd i vasken. Du kan ju förstås även köpa en hög bänkmonterad blandare som du sedan kan vrida åt när du har mycket disk i diskhon.

Tara köksblandare
Blandaren Tara från Dornbracht i tre olika utföranden.

Köksblandare kan även skilja sig åt i hur många delar som är rörliga. Ibland är det bara halsen, ibland har du även en svängbar eller vinklingsbar pip, eller till och med en hel slang med dusch som du kan dra ut. Om pipen/sprinklern är utdragbar finns det modeller med magnet i som gör att pipen automatiskt hamnar på rätt plats igen när du sätter tillbaka den. I andra fall kanske du ska knäppa tillbaka den själv i ett fäste.

Många köksblandare har ett munstycke där du kan välja mellan normal stråle eller sköljningsstråle. Vidare kan de ha ekofunktion för vattenbesparing vilket sparar upp till 40 procent av energianvändningen för varmvatten genom funktioner såsom snålspolning med bibehållet vattentryck, lägre utgångstemperatur och tillbakafjädring vid maximalt varmvattenläge.

De kan också ha mjukstängning så att det inte uppstår smällar i rören när du stänger av vattnet.

Har du en diskmaskin bör du vidare fundera igenom lösningen för vattentillförsel för denna, och därmed huruvida blandaren ska ha diskmaskinsavstängning eller ej. Ofta finns en och samma modell både med och utan diskmaskinsavstängning så att du kan välja det som passar dina behov.

Låg köksblandare
Foto: Marlén Eskilsson

Installera köksblandare

De allra flesta klarar av att installera köksblandaren själv, och det är fullt godkänt att göra så. Det viktiga är att du ser till att arbetet blir fackmässigt utfört så att din försäkring täcker eventuell skada.

– Har den blivit felaktigt installerad kan det påverka ersättning från försäkringsbolaget vid en skada. För att vara på säkra sidan kan man anlita ett auktoriserat VVS-företag, säger Thomas Helmerson.

Läs mer: Montera en ny köksblandare själv

Olika slags köksblandare

Det finns som sagt ett stort utbud av olika slags köksblandare. Priserna varierar stort, allt från ett par hundra kronor upp till 20 000 kronor beroende på märke, funktionalitet och byggkvalitet.

Så länge blandaren är typgodkänd och installeras på rätt sätt är det mest - utöver kvalitet - en fråga om tycke och smak när det är dags att välja. Vilka funktioner vill du ha? Hur vill du att den ska se ut?

Nedan listar vi nio olika typer av köksblandare, i olika prisklasser och från olika tillverkare - så att du får en översikt över några av de valmöjligheter som finns att tillgå.

FM Mattsson 9000E II

Köksblandare FM Mattsson 9000 II
Köksblandare FM Mattsson 9000E II.

Om: Enkel köksblandare med mjukstängning, ekofunktion och kallstartfunktion. Den har en höjd på 384 mm och ett piputsprång på 233 mm.
Cirkapris: 1 300 kr
Diskmaskinsavstängning: Ja

Bathlife Köksblandare Hav Svart

Bathlife Hav Svart
Köksblandaren Hav i svart från Bathlife.

Om: Bathlifes köksblandare har utdragbar sprinkler och finns i flera olika färger. Den har en höjd på 495 mm och ett piputsprång på 209 mm.
Cirkapris: 3 200 kr
Diskmaskinsavstängning: Ja

Mora One Miniprofi

More One Miniprofi
Mora One Miniprofi.

Om: Mora One Miniprofi har en flexibel slang och en pip som kan lossas så att du når hela vasken. Den har en höjd på 450 mm och ett piputsprång på 250 mm.
Cirkapris: 3 800 kr
Diskmaskinsavstängning: Ja

Tapwell Köksblandare Box 180 Krom

Tapwell box 180
Köksblandaren Box 180 i krom från Tapwell.

Om: Kromad väggmonterad köksblandare för inbyggnad, med vridbar pip (241 mm). Dock inte utdragbar, ej heller sprayfunktion. Priset nedan gäller exklusive Tapwell t-box (drygt 1 700 kr) och den måste köpas till för en komplett installation.
Cirkapris: 4 800 kr
Diskmaskinsavstängning: Nej

Grohe Minta Touch

Minta Touch från Grohe
Köksblandaren Minta Touch från Grohe.

Om: Denna designblandare från Grohe styr du antingen via greppet eller med hjälp av en touchsensor. Den har även utdragbar pip. Den har en höjd på 331 mm och ett piputsprång på 224 mm.
Cirkapris: 4 870 kr
Diskmaskinsavstängning: Nej, går att köpa till en trådlös sådan med fjärrkontroll

Oras Twista 3838F

Oras Twista

Om: Mattsvart köksblandare från finska märket Oras. Tillverkad av avzinkningshärdig mässing och vattenvägar med ytbeläggning utan nickel. Den har en höjd på 299 mm och ett piputsprång på 209 mm.
Cirkapris: 5 475 kr
Diskmaskinsavstängning: Nej, går att köpa till en trådlös sådan (nätansluten eller batteri)

Smeg Köksblandare MIDR7RA-2

Köksblandare från Smeg
Köksblandare i koppar från Smeg.

Om: Även detta är en designblandare, men denna gången från italienska Smeg. Ytfinishen är koppar vilket ger blandaren ett unikt uttryck. Den har en höjd på 550 mm och ett piputsprång på 224 mm.
Cirkapris: 7 995 kr
Diskmaskinsavstängning: i.u

Strand Ozon OZ-1003SE

Ozonblandare Strand
Beröringsfri ozonblandare från Strand.

Om: Beröringsfri köksblandare av rostfritt stål med satinpolerad ytfinish. Den blandar ozon i vattnet som sägs döda bakterier. Vattnet börjar flöda när du håller handen under pipen och på så vis bryter sensorns stråle. Blandaren har en höjd på 330 mm och ett piputsprång på 160 mm.
Cirkapris: 9 300 kr
Diskmaskinsavstängning: Nej (kan köpas till som tillval)

Eico Köksblandare 3799 Oxygene Ht 941-142

Eico Oxygene köksblandare
Eico Ozygene 3799 Ht 941-142.

Om: Designblandare av rostfritt stål med utdragbar slang och kromad ytfinish. Den har även en separat handdusch.
Cirkapris: 15 650 kr
Diskmaskinsavstängning: Nej

Fler exempel på märken som säljer köksblandare inkluderar Damixa, Hafa och Gustavsberg.