Vackrare trädgård med marksten

Grönska är vackert men det kan bli ännu snyggare om du bryter av trädgården med en vacker gång i natursten. Vi letade upp tio vackra stensorter och pratade med en landskapsarkitekt om vilken stensort som passar bäst till vilket hus.

Oregelbundna plattor av trentoporfyr.

Oregelbundna plattor av trentoporfyr. Foto: Stenmagasinet

Vad som är vackert varierar utifrån betraktarens ögon, det som en tycker är snyggt kan en annan tycka är helt fel. Men det finns ändå ett par saker du kan ha i åtanke när du skapar stenläggningar på din tomt.

Kerstin Torseke
Kerstin Torseke Hulthén

 

– Du ska välja ett material som fungerar ihop med byggnadens stil och material och som fungerar ihop med den gestaltning du vill ge trädgården. Har du ett kulturhus eller ett hus med ett typiskt utseende för en viss epok tycker jag att det bör vara en tidtypisk trädgård från samma epok. Ett sekelskifteshus med kullersten och gatsten är till exempel vackert, säger Kerstin Torseke Hulthén som arbetar som landskapsarkitekt i eget företag.

Hon berättar att det förr var väldigt vanligt med just kullersten, gatsten och grus. Under funkiseran blev betongplattorna vanligare. Till moderna hus idag är det många som väljer lite större hällar istället, antingen av natursten eller av betong.

– Det är väldigt mycket trend i trädgård. Det mesta du ser i en vanlig villaträdgård är väldigt mycket betongplattor, makadam eller dekorgrus. 50-talshus använde ofta ölandskalksten men den används inte lika mycket längre, säger Kerstin.

Det finns lite olika sätt att tänka när det är dags att bestämma sig för stensort. Om du har stora glasrutor ner till golvet på huset kan det till exempel vara snyggt att välja en stenbeläggning som följer färg och struktur på det golv du har innanför glasdörrarna och på så sätt binda ihop inne med ute. Det är såklart också viktigt att se till så att färgen på stenen fungerar ihop med husets färg. När det kommer till storleken på stenen tycker Kerstin att du bör se till ytans storlek och form.

– Har du små slingriga ytor då är det bättre att ha små stenar, men om du vill lägga stora hällar bör det vara en stor yta som ska läggas, det kan lätt se konstigt ut med stora hällar på små ytor.

Ett annat tips är att välja stenstorlek utifrån funktion. Du kan till exempel välja en och samma stensort både på uppfart, små gångar och på terassen men ha stora plattor på terassen och små på gångarna och garageuppfarten för att på så sätt både variera och binda samman tomten på en och samma gång.

10 snygga stensorter

grå granithäll

Grå granithäll
Cirkapris: 500 kronor per kvadratmeter
Info: Flisby
Vill du ha en neutral stenläggning är grå granit ett bra val. Många väljer att lägga en annan natursten i avvikande storlek som komplement.

svart skiffer

Svart skiffer
Cirkapris: 400 kronor per kvadratmeter
Info: Stonefactory.se
Svart sten med lätt oregelbunden yta ger varma plattor och en lyxig känsla.

offerdalskiffer

Oregelbunden offerdalsskiffer
Cirkapris: 440 kronor per kvadratmeter
Info: Molnsatra.se
Naturstenarnas oregelbundna form gör sig bra såväl tätt ihop som med ett par centimeters avstånd mellan varje sten.

 Opus kvartsit

Opus Kvartsit Klippta Hällar
Cirkapris: 600-800 kronor per kvadratmeter beroende på färg
Info: Stenmagasinet.se
Vågar du dig på lite färg på plattorna har du flera val med Opus Kvartsit då den finns i tre färger som dessutom passar bra att blanda: gul, vit och rosa. Det är en brasiliansk variant som säljs i olika storlekar.

gatsten

Gatsten
Cirkapris: 760 kronor per kvadratmeter
Info: Stonefactory.se
Kerstins favorit är gatsten eftersom den ger ett intryck av att hålla inne på en historia; människor som gått på den i alla tider. Den passar bra ihop med äldre hus och i områden där det inte gör något om ytan är lite ojämn.

smögenplattan

Smögenplattan
Cirkapris: 2 000 kronor per kvadratmeter
Info: Stenbolaget.se

En småvågig struktur med fria kristallytor, så beskriver Bohusgranit företagets Smögenplatta. Finishen är flammad och kanterna råkluvna.

silverskiffer 

Silverskiffer
Cirkapris: 500 kronor per kvadratmeter
Info: Molnsatra.se

En rektangulär platta som trots sin form ger ett levande intryck tack vare att ytan skiftar i mörkgrått och silverliknande.

quartzit

Sandmelerad Quartzit
Cirkapris: 500 kronor per kvadratmeter
Info: Flisbyab.se
Vill du verkligen ha variation på ytan är den här sandmelerade naturstenen riktigt häftig. Storleksmässigt är den som ett mellanting mellan gatsten och plattor.

Vitgrå marmor

Vitgrå marmor
Cirkapris: 500 kronor per kvadratmeter
Info: Stonefactory.se
För dig som är ute efter en ljus uteplats med variation i mönstret är marmor ett vackert alternativ, speciellt en som skiftar mycket då det skapar liv och charm.

trentoporfyr

Oregelbunden Trentoporfyr
Cirkapris: 400-450 kronor per kvadratmeter
Info: Stenmagasinet.se
Denna sten kommer i rött, brunt och grått och passar både att lägga på uteplatsen och som utplacerade stegstenar i trädgården.

Läs också