Trädgårdsarbete under hösten
Du vill förmodligen inte ha en plantering i grusgångarna eller döda växter till våren. Höstträdgården måste också skötas om.
Hösten härjar för fullt men det betyder inte att du kan vända din trädgård ryggen. Vi pratade med trädgårdsdesignern Cajsa Jacobsson vid FF trädgård & anläggning, om vad du kan göra i trädgården under oktober och november. Hennes råd är följande:
Gör
- Klipp gräsmattan
- Täck känsliga växter med exempelvis torra löv, granris, halm
- Rengör, tvätta och ställ undan krukor, redskap och verktyg
Gör inte
- Klipp inte ner dina växter
- Gödsla inte
- Släng inte löven, utan kompostera eller placera ut dem i trädgården så att de förmultnar
– Allt trädgårdsarbete handlar om att långsiktigt göra det bästa för att trädgården ska må bra, växterna ska vara friska och att genom smarta insatser minska totala arbetsinsatsen över året – även gällande hårdgjorda ytor.
Hon berättar att en del i detta är att städa så lite som möjligt. Nu under hösten faller det ner löv men så länge de inte ligger på gångytor och utgör halkrisk, eller ligger i för tjocka lager på gräsmattan, så gör de faktiskt mer nytta om de får ligga kvar.
– Torra löv är perfekt under buskar och bland perenner, de är mums för maskarna som bidrar till att ge jorden bättre struktur och ökar mikrolivet, vilket ger en frisk jord. Blad som är sjuka måste dock slängas för att bryta sjukdomsförloppet, säger Cajsa.
Anledningen till att du ska ta bort löv från stenläggningar är inte bara för halkrisken utan också för att hålla trädgården lättskött. Löv som ligger och förmultnar gör att det bildas jordmån som i sin tur gör att ogräs tar sig, lövtäcket håller även skarvarna fuktiga. Stenläggningar ska därför alltid sopas rena. Även grus och löv är en usel kombination.
– I grus är det hopplöst när löv förmultnar, för man får aldrig bort jorden senare, utan då har man skapat en jordbädd i gruset där många ogräs stormtrivs. Grusytor som är fulla med jord, måste tas bort och spolas, och läggas om. Så det är värt det extra jobbet att hålla dessa fria från höstlöv, säger Cajsa.
Fallfrukt som ligger i drivor ska också rensas bort och sjuk frukt plockas från träden. Har gräsmattan blivit långhårig ska den klippas till cirka fem centimeter, då kan du även passa på att se så att det inte ligger för tjocka lager löv på den.
Har du fler löv än vad som krävs för att få bra jord så bör dessa komposteras, släng dem med andra ord inte.
– Har man massor av löv ska man göra en lövkompost. Har man inte någon kompost sätter man dem i en svart plastpåse, fuktar löven allt eftersom man lägger i dem, gör några dräneringshål i botten, och låter stå och förmultna. Bättre jordförbättring än kompost går inte att köpa för pengar. Det är bara galet att åka till tippen nu, för att i vår åka och köpa mull på påse.
Växter och städning
Trots att det inte är sol större delen av dagen längre kan du fortfarande plantera.
– Det går att plantera så länge det går att gräva, det vill säga tills tjälen kommer. Vissa växter är dock lite känsligare och mår bäst av att hinna rota sig innan vintern, som vintergröna växter, magnolior och lite annat, säger Cajsa.
Det vissna och torkade du har ska inte klippas bort. Växterna mår bättre av att få behålla sina löv och stjälkar som skydd mot frosten. Vissa lite känsligare växter kan du till och med behöva hjälpa för att de ska klara vintern.
- Väljer man växter som är på gränsen i härdighet för sin zon behöver man dalta lite extra. Allt som är isolerande är bra. Torra löv med granris är exemplariskt. Hö eller ännu hellre halm är också bra. För att förbättra ett dåligt läge kan man vid plantering se till att göra det väldränerat, förklarar Cajsa.
Glöm heller inte det lite tråkigare jobbet: Tvätta krukor, rengör trädgårdsredskap och plocka undan alla verktyg. Sedan är det bara att vänta in vårens antågande.