Tidstypiskt: Djupdykning i funkis i Södra Ängby
Denna fredag ska vi djupdyka i arkitekturstilen funktionalism och vad kan väl vara en bättre representant för den än en välbevarad vit pärla i Södra Ängby. Johanna Vinberg som bor i huset berättar hur det är att bo i ett äkta funkishus.
Det var på 1930-talet när funktionalismen rådde som man började bygga hus i den praktiska, rena och avskalade funkisstilen, som maximerar insläppet av dagsljus i huset genom många och stora fönster placerade där det är mest praktiskt med hänsyn till planlösningen.
Det här funkishuset på Martinvägen 38 i Södra Ängby, Bromma, är byggt i två plan, har 174 kvm boarea fördelad på 7 rum och kök och 81 kvm biarea i form av en inredd källare med garage. Stomme och bjälklag är av trä och fasaden puts, grunden är av betong och betonghålsten. Det karaktäristiska plana yttertaket är belagt med plåt.
Husets ägare Johanna Vinberg berättar att de har bott i huset sedan 1998; i 24 år. Många originaldetaljer finns kvar i det välbevarade huset, som t ex kassettak i entréhallen, stavparkett, fönster med blyinfattat glas och snidade träräcken upp till övervåningen. De här detaljerna ger en exklusiv och hemtrevlig känsla, tycker Johanna.
– Och vi uppskattar särskilt rymden och det stora ljusinsläppet från alla fönster som gör att man trivs. Fönstren är 2-glas kopplade, original, säger Johanna.
– Närheten till trädgården man får med alla utgångar, terrassen och balkongerna gör sitt till.
När de flyttade in 1998 renoverade de för att göra köket större. Karaktäristiskt för funkishusen är att man gjorde vardagsrummen stora och luftiga, men köken så små som möjligt.
– När vi flyttade in tyckte vi att köket kändes för litet, så vi tog bort pigrummet för att göra köket större och mer öppet, säger Johanna.
Huset ventileras med självdrag och värms med en Thermia bergvärmepump med tillhörande borrhål på 220 meter från 2007. Kostnaden för hushållsel uppges till 39 710 kr per år.
Husen i Södra Ängby är K-märkta och lika till utförandet.
– Det ger ett enhetligt och tydligt intryck. Vi har inte ändrat husets utseende, även om vi bytt fasaden, säger Johanna.
– Och även om husen liknar varandra så finns det små skillnader, husen är ändå olika. Vårt hus har en trappa mellan källarplanet och entréplan som leder direkt ut i trädgården t ex.
I huset finns flera murade öppna spisar i tidsenlig funkisstil som ökar mysfaktorn.
Nu är det dock dags för Johanna att passa vidare huset till en ny ägare, ett uppdrag hon har gett till Carina Frank på Fjelkners som just nu har det till salu för 16 900 000 kr.
Elementskydden är också original.
Södra Ängby är en stadsdel i Stockholm som består av drygt 500 villor byggda i funkisstil mellan 1933-1939. Villorna byggdes på spekulation av enskilda byggmästare, som sedan sålde dem som nyckelfärdiga. Området hade blivit planlagt av stadsbyggnadsdirektören Albert Lillienberg som blivit influerad av funktionalismen vid Stockholmsutställningen 1930.
Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset där vi tittar närmare på intressanta hus som ligger till salu för tillfället. Artiklarna är aldrig sponsrade, vi skriver om husen för att inspireras och lära oss något nytt.
Kommentarer
17