The Swedish Herring House i Husdrömmar

I Tranås bygger Sebastian och Sofia ett hus av fem begagnade fraktcontainrar, på en fin tomt med utsikt över sjön Sommen. De låter sjön och granskogen utanför följa med in i huset och Gert Wingårdh blir imponerad.

Sofia och Sebastian bygger hus av begagnade fraktcontainrar.

Sofia och Sebastian bygger hus av begagnade fraktcontainrar. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

I det åttonde och sista avsnittet av Husdrömmar 2019 får vi träffa Sofia och Sebastian i Tranås. De bygger ett hus av begagnade fraktcontainrar, något som de har planerat i ett år innan de skrider till verket. 

Sofia är 30 år och jobbar på Jordbruksverket. Hon kommer från Göteborg, men flyttade till Tranås när hon träffade Sebastian. Han är 34 år och elektriker med egen firma. Sebastian vill både jobba och bo i Tranås och han tror att hon kommer att trivas bra där också när de har byggt det här huset tillsammans. 

Sofia och Sebastian
Sebastian och Sofia i Tranås.

De ska svetsa ihop fem begagnade fraktcontainrar till ett hus med en fasad av cortenstål som ser ut som fiskfjäll. De har gett sitt hus namnet the Swedish Herring House – det svenska sillhuset, med anledning av läget vid sjön Sommen där det finns mycket sill samt att de tidigt fastnade för fjällpanel, som de kommer att göra sin variant av och klä in fasaden med på ett fiskfjällsliknande sätt. På insidan av huset ska en ryggrad av fiskbensparkett löpa genom huset, på golvet och ibland upp i taket. 

Huset inplacerat på tomten
Huset inritat på tomten.

Första gången programledarna Gert Wingårdh och Anne Lundberg kommer till tomten i Tranås är en snöig dag i mars 2018.

Översikt the Swedish Herring House

Entréplan
Entréplan är husets ovanvåning.

På ovanvåningen som är entréplan planerar de att ha en liten hall och ett sovrum på höger sida. Resten av ytan ska utgöras av vardagsrum och kök. 

bottenvåning
Bottenvåningen.

På bottenvåningen blir det två sovrum, ett badrum och tvättstuga. 

Storlek: 123 kvm
Byggstart: mars 2018
Beräknas klart: oktober 2018
Budget: 2,8 miljoner kr

Andra containerhus i Sverige

De säger i programmet att det finns ett till containerhus i Sverige som håller på att byggas (mars 2018.)

Containerhus
Erik Wedlunds containerhus.

Det fanns dock två, dels Erik Wedlunds Jag har byggt ett containerhus från Grand Designs som stod klart sommaren 2018 och dels Linda och Tomas containerhusbygge på Värmdö som de flyttade in i i mars 2019. Och så hade vi Marc och Therese som redan 2016 byggde en musikstudio av en gammal isolerad fraktcontainer som varit ett kylskåp. 

Containerns och containerhusens historia

På 1700-talet började engelska handelsmän transportera kol i stora trälårar. Sedan dröjde det 200 år tills att Malcolm McLean kom på att containrar borde vara större, tåligare och i samma storlek. 1956 lastas de första stålcontainrarna på ett fartyg i en hamn i New Jersey i nordöstra USA.

Containerns uppfinnare McLeod
Malcolm McLean, containerns uppfinnare. 

Det här är ett av de första containerhusen i Sverige, men i övriga Europa har man hållit på ett tag. I Holland byggde man studentbostäder av fraktcontainrar redan i början av 2000-talet. 

Studentobstäder av containrar
I Holland byggde man studentbostäder av begagnade fraktcontainar i början av 2000-talet.

Argument för och emot att bygga med begagnade containrar

Sebastian och Sofia bygger med begagnade fraktcontainrar för att det tycker att det är en smart lösning att återvinna material.

– Stommen finns redan och vi behöver inte konstruera något nytt, menar Sebastian. 

– Dels är det ett miljöengagemang vi har, att ta vara på något som skulle slängas annars, säger Sofia.

De menar också att det är ett billigt sätt att bygga. En container kostar 20 000 kr inklusive moms.

– Förhoppningsvis kan våra lösningar driva någon annan framåt, vi har en lösning vi tror på. Men det är svårt att vara först med något när man kör fast, säger Sebastian.

Gert Wingårdh menar dock att det är lite av en fluga. Containrarna har lite fel mått för att det ska vara optimalt, de är för smala och för höga. Det finns andra sätt att skapa volymelement som har allt en byggnad behöver. Containern är en förpackning som ska innehålla ömtåliga ting, men den är överstark. Och så fort man börjar skära i den som man måste när man öppnar för fönster, sätter in avloppsrör, då förstör man bärigheten. Det är också problem med att kontrollera klimatet i en container. Du behöver isolera den. Gör du det från insidan så blir den smala containern ännu smalare och gör du det från utsidan blir det problem med kondens och med att lägga en fasad till och då drar kostnaderna iväg.

Att välja rätt container

Sofia och Sebastian åker till Göteborg för att se hur arbetet går med containrarna de har valt ut och köpt. Det fanns gott om begagnade fraktcontainrar att välja på i hamnen, så de har kunnat vara kräsna. Skreva eller buckliga containrar gick bort. Sedan gällde det att ha en med rätt takhöjd. 

Sofie och Sebastian väljer containrar
De åker till Göteborg för att övervaka saneringen av deras containrar.

Containrarna har trägolv som kan ha tagit åt sig diverse gifter under transporterna och de golven måste plockas ut först. De vet inte vilka länder de har fraktats genom, men man kan anta att det är besprutade grönsaker och impregnerade kläder som förvarats där inne.

Trägolvet plockas bort
Containerns trägolv kan innehålla gifter och plockas ut.

Grunden förberedd och containrar levereras

I april 2018 har tjälen gått ur marken och grunden är förberedd. De två första containrarna levereras. Sebastians kompis Philip Martinsson är där för att hjälpa till med att få containrarna på plats, helt plant. 

Grunden klar
Tyvärr får vi inte veta något om hur grunden är uppbyggd.

Innan container nr 2 lyfts på plats ska en sida av den första skäras bort. Sebastian och Philip är osäkra på hur de ska göra och tar det försiktigt. Det finns ju risk att hela containern kollapsar. 

Tar upp hål i containrarna
Ena sidan av första containern ska plockas bort innan nästa lyfts på plats.

Tråkigt, tungt och smutsigt arbete under extrem sommarhetta

När HEA-balkar är monterade ovanpå de första två containrarna är dags att lägga på resterande containrar ovanpå.  Sebastian tycker dock inte att det är kul just nu. Han önskar att de hade lejt bort mer arbete när de köpte containrarna, för det är tungt och smutsigt arbete att bearbeta cortenplåten som är stenhård, särskilt i golvet. 

Sofie gravid
Sofie har köpt arbetarbyxor för gravida.

Sommaren 2018 kan de konstatera att det inte går som planerat och att de ligger väldigt långt efter. Sebastian och hans pappa lägger på taket i sommarhettan. Sofia besöker bygget i nya arbetsbyxor för gravida. Hon är gravid i vecka 22 och är beräknad till den 7 oktober. Sebastian blir stressad, för till dess vill de vara klara med husbygget. 

Tar upp hål i väggen
De provar sig fram var fönstren ska sitta.

De provar sig fram var fönstren ska sitta. Det är bra, för har man tagit upp ett hål och ångrar sig så är det bara svetsa igen det igen. 

Gert synar hålen
Utsikten blir bra den.

Gert synar av bygget i juli. Han gillar det, är helt betagen av utsikten de kommer att få. Han tycker att deras tomt är så mycket bättre än alla andras tomter i området. Ändå var de sist ut att välja. Skogen är enormt vacker, och djurlivet är rikt. Det finns rådjur, harar och rävar. 

Isoleringen blir ett problem

Sebastian är orolig för isoleringen. Containrarna rör på sig under årstiderna. När det är kallt krymper plåten, när det är varmt expanderar den. Kommer det att bli sprickor i isoleringen, gipsskarvar och ytmaterial då? 

Sprutisolerar när det är 30 grader
De sprutisolerar när det är 30 grader varmt ute, ett misstag.

Isoleringen är en vätska som sprayas på. När den torkar så expanderar den kraftigt. Rätt utfört blir det tätt och jämnt, det får varken vara för lite eller för mycket skum. Dagen då de utför arbetet är det 30 grader utomhus, inne i containern kokar det. Hettan gör att isoleringen inte flyter ut som den ska och isoleringen misslyckas. 

Isoleringen blev fel
Isoleringen misslyckades.

September 2018 borde huset vara i slutfasen, men istället får Sebastian fräsa ner all isolering som är under reglarna så att de kan lägga på ett lager till. Frågan är om det ens går att rädda. Behöver de plocka bort hela taket, hela elen hela rörläggningen? Sprutisoleringen är svår att få bort. Sebastian har mycket att göra på jobbet också och behöver ta en paus från bygget för att orka fortsätta. Annars går han in i väggen.

Entreprenören får åtgärda isoleringen som gick snett. I slutet av september är isoleringen nästan färdigåtgärdad. Sedan är det dags att sätta OSB.

Anne Lundberg frågar om de skulle bygga ett containerhus till, nu när de vet hur det är?

Nej, då skulle han prova en annan teknik. Möjligtvis en sommarstuga av container.

Igge har anlänt
Igge sover bäst till ljudet av en vinkelslip.

Oktober månad då de hade planerat att flytta in kommer, men ännu är de inte klara. Sonen Iggy har kommit till världen och avbryter dem ofta. Iggy är dock en riktig byggbebis som sover bäst när det är oljud. Han är med och bygger förutom de dagar då det limmas eller målas med något som luktar.

Resultatet i februari 2019

I februari 2019 kommer Anne och Gert till Tranås för att avsyna resultatet. 

Huset klart
De hann inte få fasaden på plats tills programledarna skulle avsyna resultatet.

– Nu står vi här säger Gert. Det skulle ju bli snabbt, billigt och färdigt. Är det det?

– Nej, det blev snyggt, ofärdigt och dyrt, skrattar Sofia.

Ytterdörren
De visar hur fiskfjällen på fasaden kommer att se ut.

De har haft hjälp av en arkitekt för att rita huset, men det är de själva som har gjort all inredningsdesign. 

Köket klart
Härlig utsikt från köket.

Gert tycker att det ser dyrt ut. Är det det? 

Vardagsrummeet
Vardagsrummet.

– Vi har gjort materialval som är lite dyrare än budget sa. Det skulle ha kostat 2,8 MKR inkl. tomt, men det landade på 3,5 MKR.

Badrummet
Gert är överförtjust i badrummet.

I det här beloppet har vi också en stor mängd oavlönad arbetstid. 

– Det magiska i det här huset är hur det är i relation till tomten, säger Gert. 

– Det är också magiskt den här gröna färgen som är på väggarna och i taket, som kommer från tallarna i skogen och tar med det in i huset. Stort kök med plats för umgänge, litet vardagsrum, kanske ganska modernt. 

Spiraltrappa
Här blir det parkett i taket.

De har själva ritat den utrymmes-effektiva spiraltrappan som leder ner till nedre plan. Där ska fiskbenspaketten fortsätta från övervåningen ner till taket. Där har de satt in specialgjorda innerdörrar som tar upp fiskbensmönstret vi känner igen från fasaden.

Vardagsrum
En rund eldstad kommer ner från taket.

Gert tycker att huset är skitsnyggt och är mycket imponerad. Det blir intressant att se hur huset blev när det är riktigt klart.