Test 7 brödrostar för 2 skivor - vilken är bäst?
Vi testade 7 brödrostar för att hitta en brödrost som är bäst i test och se om det är mer än pris och utseende som spelar roll. Och inte minst, hur mycket el kostar det att rosta bröd i elområde 4?
När vi skulle testa brödrostar bestämde vi oss för att välja ut 6 stycken som har presterat bra i andra tester och sedan jämföra dessa med den billigaste brödrosten vi kunde hitta. Hypotesen var att det bara är pris och utseende man behöver gå på när man köper brödrost; utseendet är viktigare om man rostar mycket och vill ha den stående framme.
Men när vi testade och jämförde brödrostarna insåg vi att det faktiskt är mer än utseendet som spelar roll. Vissa funktioner en brödrost kan ha förenklar och förhöjer rostupplevelsen.
Hur många kWh drar egentligen en rostning av brödet?
Sist men inte minst ville vi undersöka om denna elektriska apparat är något man alls ska använda när det är energikris. Hur många kWh drar egentligen en rostning av brödet?
Samtliga brödrostar utom en köpte vi in för detta test, som alltså inte är sponsrat på något sätt. Brödrosten från Dualit lånade vi in från privatperson.
Vinn en brödrost: Vi tävlar ut 5 brödrostar från testet bland våra medlemmar
Så utförde vi testet
Vi började med att rosta två skivor vitt färskt bröd och sedan två skivor fruset vitt bröd i var och en av brödrostarna för att kunna utvärdera hur bra de fungerade samt hur jämnt och fint de rostade brödet.
Vi mätte samtidigt hur mycket el var och en av rostarna drog med hjälp av en elmätare, för att se vad en rostning av bröd kostar i dessa dagar i elområde 4.
Vi utvärderade även hur smidigt det var att använda rostarna (hanterbarheten), vilka funktioner som kommer med de olika modellerna och sist men inte minst, hur snygga de är och hur vi upplevda kvaliteten.
Till sist satte vi ett betyg och utvärderade hur prisvärd var och en av brödrostarna är.
Testade modeller
KitchenAid 5KMT221 - bäst i test
Det gick ett sus genom testpanelen första gången Kitchenaids brödrost sänkte ner skivorna och klämde fast dem i mitten av rostfacket, ljudlöst och elegant. Detta är en väl konstruerad brödrost och den får utmärkelsen Bäst i test av oss.
Funktioner:
- Smart varmhållningsfunktion
- Återuppvärmning
- Upptining
- Bagels
- Extra lyfthöjd
Du ställer in på reglaget från 1-7 hur väl rostat du vill att brödet ska vara. Sedan trycker du på start/stopp-knappen för att starta rostningen. Sakta sänks bröden ner, kläms ihop och rostningen börjar. När rostningen är klar signaleras detta med ett pip, sedan hissas bröden upp igen, lika ljudlöst. Den känns high-tech och högkvalitativ.
Brödrosten är motoriserad, vilket ger den sköna rostupplevelsen jämfört med andra brödrostar i detta test som istället drivs av en fjäder.
Rostning på 4:an gav välrostade färska bröd, vilket tog 2.35 minuter. När vi rostade frysta brödskivor på 2:an med defrost blev de klara men aningen blekare.
Vi mätte upp brödrostens effekt till 1017 W. Rostar du bröden i 2 minuter kostar det 15 öre vid ett elpris på 4,50 kr. Det var det elpris som gällde dagen för testet.
Brödrosten har retrodesign, med ytterhölje helt i metall. Testpanelen tycker den är snygg, om än något klumpig. Men sådant är en smaksak, så döm själv.
KitchenAid är ett amerikanskt märke. Brödrosten tillverkas i Kina. De lämnar 2 års garanti på produkten.
För/nackdelar:
+ Ljudlös
+ Jämn rostning
+ Piper när det är kart
+ Välutrustad med funktioner
- Något klumpig
- Lite dyrare
Betyg: 4,6/5
Graef TO62 - bästa köp
En annan överraskande välkonstruerad brödrost är Graef TO62. Denna brödrost är tyst, okomplicerad och ger en angenäm upplevelse när man rostar bröd med den. Dessutom är den ren i designen.
Funktioner:
- Upptining
- Återuppvärmning
- Extra lyfthöjd
- Värma bullar
Vid första mötet tänker man att det är något tyskt och sofistikerat över den, och mycket riktigt är den också utvecklad och tillverkad i Tyskland. Även om chassit är av hårdplast så känns den robust och välgjord. Här har det varit en skicklig designer och konstruktör i farten.
Brödrostens design är rak och stilren, i svart och krom. Den är helt platt i sidan så att du kan fösa den helt in mot väggen, till skillnad från flera av de andra brödrostarna i retrodesign, som är bulliga och därför tar upp mer plats.
Det är en trevlig brödrost att rosta med, inte bara för det utseendemässiga utan också för att den är så tyst.
Bröden blev jämnt och fint rostade, lagom gyllenbruna på 2:an, dock var rostningen inte likadan på båda sidorna. En sådan rostning tog 1.47 min. Uppmätt effekt var 915 W. Priset för att rosta ett bröd med Graef blev ca 14 öre.
För/nackdelar:
+ Känns högkvalitativ
+ Prisvärd
+ Snygg design
+ Tyst
- Något olika rostning på sida 1 och 2
Betyg: 4,4/5
Cuisinart CPT160E
Cuisinart är ett franskt företag som ingår i samma koncern som Babyliss. Deras brödrost Cuisinart CPT160E är tillverkad i Kina. De lämnar dock 3 års garanti på brödrosten, vilket är bäst i detta test.
Det är en gullig liten brödrost med karaktär och vi upplever den hyfsat högkvalitativ, även om vreden av hårdplast drar ner kvalitetsintrycket.
Funktioner:
- Max för tjockare brödskivor
- Upptining
- Återuppvärmning
- Smulbricka
Det är egentligen en vanlig brödrost utan konstigheter, där du lägger ner brödskivorna i de två facken och trycker ner spaken. När det är klart stänger den av sig själv och hissar upp brödskivorna, dock finns en funktion för återuppvärmning om de har hunnit kallna.
Vi fick trycka hårt för att den skulle fastna i nedfällt läge första gången. Sedan funkade det utan problem.
När rosten satte igång första gången rök det och en kemisk lukt uppstod. Det var dock bara vid första rostningen.
På läge 4 blev det välrostade bröd, mörkt gyllene. Man kunde nöjt sig med 3,5. Rostningen var jämn över hela mackan på ena sidan, randig på andra.
När vi rostade frysta bröd på 2:an med Defrost blev det perfekt resultat på 1,44 minuter. Bra betyg för detta.
Vi mätte upp att rosten drog 895 W när den rostade och rostningen av bröden på bild ovan tog 2 min.
Vid ett elpris på 4,5 kr/kWh som det är SE4 i skrivande stund kostade det ca 13 öre att rosta två brödskivor.
För/nackdelar:
+ Funktioner för upptining, återuppvärmning, rosta tjockare bröd
+ Snygg, annorlunda design
+ 3 års garanti
- Lite dyrare
- Vred upplevs lite plastiga
Smeg TSF01
Smeg är ett italienskt märke som tillverkar den här brödrosten i Kina. Designen är i Smegs karaktäristiska lekfulla retro, en flirt med 50-talet.
Funktioner:
- Upptining
- Återuppvärmning
- Bagels
- Smulbricka
Testpanelen var något besvikna över design och kvalitetsupplevelse. Det känns som en högst ordinär rost när man använder den, även om den är i ett lite roligare skal som kan passa in i vissa kök.
På rostens kortsida sitter ett vred 1-6 som avslutas med ett läge för uppvärmning. Till vänster om vredet sitter en upptiningsknapp och till höger en knapp för ensidig rostning av bagels.
Bilden ovan visar när vi rostade färska bröd på 4:an. Det tog 3 min och de blev lite väl rostade. Här hade det räckt med 3:an och rosta i 2 min.
Uppmätt effekt vid rostning är 932 W, vilket ger ett pris per 2 minuters rostning på 14 öre.
För- och nackdelar:
+ Rolig 50-talsdesign
- Dyr
- Saknar extra lyfthöjd och möjlighet att värma småfranska
Betyg: 3,1
Electrolux EAT 3300
Electrolux är den enda svenska brödrosttillverkaren som är representerad i detta test, men även de tillverkar brödrosten i Kina. Electrolux EAT 3300 är den enklaste av deras modeller.
Pris: 329 kr
Funktioner:
- Upptining
- Bullvärmning
- Återuppvärmning
En subjektiv bedömning från testpanelen är att brödrostens design är enkel, även om man försökt göra den snyggare med bullig design i svart plast dekorerad med silverfärgade detaljer. Den känns klumpig och onödigt stor, även om den ser mer högkvalitativ ut än den billigaste rosten i detta test.
Vid första rostningen sprids en kemisk lukt i köket. Med varje rostning blir den dock svagare och svagare.
Den rostar dock bröd tillfredsställande, men saknar funktion för extra lyfthöjd vilket hade behövts - metalldelen runt rostfacken blir väldigt varm, vilket ledde till att vi brände oss lätt är vi plockade upp det lilla rostbrödet.
Vi testade att rosta färskt bröd på 2:an, vilket tog 1.42 min, då blev bröden bara lite lätt gyllene. Vi gjorde ett nytt test på 4:an vilket gav fint resultat. Test fryst bröd på 4:an gav samma resultat. När vi testade frysta bröd på fyran med defrost fick vi en bränd macka. Fryst på tvåan med defrost perfekt. Slutsats: Använd defrostknappen så kan du rosta dubbelt så snabbt och spara energi, för den drog inte mer el med upptiningsknappen intryckt.
Att rosta bröd i 2 minuter med Electrolux kostar 14 öre.
För- och nackdelar:
+ Ganska billig
- Risk för brännskador vid metalldel
- Saknar funktioner
Betyg: 2,9/5
Dualit 38321
Dualit är ett brittiskt familjeägt företag som har tillverkat brödrostar sedan 1945. Brödrostarna - som tillverkas för hand - kallas inte sällan för “brödrostarnas Rolls Royce”. Det finns reservdelar du kan köpa när något går sönder.
Pris: 3995 kr
Dualit är den enda brödrost i detta test som använder samma primitiva urverk som den första helautomatiska brödrosten Toastmaster 1-A-1. Urverket gör att om du ställer in 1 på brödrosten, så rostar den brödet 1 minut. Men urverket gör också att brödrosten låter högt och ljudligt, och knäpper till när det är klart. Riktigt gammaldags med andra ord. Till den här brödrosten kan du köpa till ett tillbehör i form av ett galler där du klämmer ihop två mackor med pålägg mellan, vilket förvandlar den till en smörgåsgrill. En bra funktion som vi dock inte har testat.
Vi konstaterar att denna brödrost är något för den prisokänslige som prioriterar en snygg, gedigen design och en gammaldags känsla av lyx, framför modern funktion och ett perfekt resultat på rostningen.
Funktioner:
- Upptining
- Värma bara ett fack
- Bagels
- Håller värmen längre genom att bröden inte skjuts upp automatiskt
- Manuell nedsänkning och upphöjning av bröden i rosten
När du ska rosta sänker du ner bröden med en spak efter att ha placerat dem i facken. Sedan vrider du vredet 1-6, baserat på hur många minuter du vill att brödet ska rosta. Fördelen med denna spak är att du när som helst under rostningen kan skjuta upp bröden och kika hur det går, utan att avbryta.
För återuppvärmning använder du samma steg på vredet som för upptining.
Det finns ytterligare ett vred på rosten med I, II eller en bagel. I värmer bara det ena facket och används när du rostar bara ett bröd. II använder du sålunda när du rostar två bröd. Här finns också ett läge för ensidig bagels-rostning.
På 2:an, vilket tog 2 minuter, blir mackan ganska lagom rostad enligt testpanelen, se bild ovan. Rostningen är randig för här finns ingen funktion för att klämma fast mackorna så att de är på lika stort avstånd från elementen. Du bestämmer själv om det spelar någon roll eller inte.
För- och nackdelar:
+ Gedigen
+ Har smulbricka
+ Har tillbehör för varma mackor
- Dyr
- Klämmer inte ihop brödet, rostar därför ojämnt
- Låter högt
Betyg: 2,8 av 5
Matsui M02TW17E
För att få en jämförelse och kunna sätta märkesrostarna i detta test i perspektiv inhandlade vi även den billigaste rosten vi kunde hitta; Matsui kostade endast 129 kr hos Elgiganten. Som enda brödrost i testet lämnas ingen garanti på produkten.
Fungerar den? Jajamen, även denna brödost klarar att rosta bröden utan några större konstigheter. Den saknar dock alla funktioner som t ex smulbricka, defrost bagels eller bullvärmning.
Vid första rostningen spred sig en otäck kemisk lukt, som dock avtog efter hand.
Bröden blev ojämnt rostade eftersom det inte finns funktion för att klämma ihop dem.
För- och nackdelar:
+ Billig
- Har inga extra funktioner
- Låg kvalitetsupplevelse
- Odesingad
Betyg: 2,4/5
Resultat och sammanfattning
Testpanelen gick in i det här testet med förväntningar om att det inte skulle vara så stora skillnader på brödrostarna utöver designen och priset. Vi menade, att rosta ett bröd är väl ingen konst, vad kan gå fel?
Efter testet får vi dock backa på den punkten. Det är faktiskt en helt annan känsla att rosta brödet med vår testvinnare från KitchenAid. Det är detta med att den är ljudlös, klämmer ihop brödet och hissar ner dem så graciöst. Kvalitetskänslan ger en hel del.
Dessutom kan vi svära på att brödet blir godare, men det är förstås en subjektiv upplevelse och känsla som kanske infann sig för att vi tyckte rosten var så bra.
Nackdelen är att den är bland de dyrare brödrostarna med ett pris på 1399 kr, i detta test av rostar som kostar mellan 129 kr och 3 995 kr.
Bästa köp-rosten från Graef har inte så dålig kvalitetskänsla den heller. Även den är välkonstruerad, tyst när den rostar och känns högkvalitativ. Vi tycker den passar perfekt i ett stramare, mer high-tech kök. Den ser bättre ut i verkligheten än på bild.
Samtliga brödrostar rostade brödet snabbare andra och tredje gången du rostar, när rosten blivit uppvärmd.
En sak som gör att brödet får en jämnt rostad yta är att det finns en funktion som klämmer ihop bröden i mitten innan de hissas ner i facket. Den funktionen har samtliga rostar förutom billigaste Matusi och dyraste Dualit, den senare som saknar funktionen eftersom det finns ett tillbehör för att klämma ihop brödet och göra klämmackor.
Garantitiden som lämnas säger en del om hur bra kvalitet tillverkaren anser att deras produkt har. Matsui kommer helt utan garanti, Electrolux lämnar ett års garanti, sedan lämnar alla tillverkare i testet 2 års garanti, förutom Cuisinart som lämnar 3 år, vilket ju talar för den lilla gulliga brödrosten.
Men visst, även den billigaste brödrosten gjorde jobbet och rostade brödet. Vill du lägga minimalt med pengar och är helt okänslig för design eller ska ändå ställa undan brödrosten efter användning, ja då kan du likaväl köpa denna. Det skulle vara då om du är särskilt ute efter ensidig bagels-rostning, men hur många är det?
Upptiningssfunktionen är egentligen bara en kortare tids rostning vad vi kan förstå. Ställ in rosten på en halv minut så har du tinat brödet. Onödigt att ha en speciell funktion för det, kan vi tycka.
Testets besvikelse var Smeg TSF01, som visade sig vara bara en helt vanlig brödrost i ett yttre skal som dessutom kändes smäckigt. Den här brödrosten borde inte kosta mer än hälften så mycket som den gör idag.
Tabellöversikt
Brödrost |
Dualit |
Smeg |
KitchenAid |
Graef |
Electrolux |
Cuisinart |
Matsui |
|
Modell | 38321 | TSF01 | 5KMT221 | TO62 | EAT 3300 | CPT160E | M02TW17E | |
Pris vid inköp | 3995 kr | 1490 kr | 1399 kr | 650 kr | 392 kr | 799 kr | 129 kr | |
Pris nu | - | 1 607 kr | 1 499 kr | 631 kr | - | 868 kr | - | |
Effekt | 1234 | 932 | 1017 | 915 | 870-882 | 895 | 700 | |
Storlek (LxBxH) | 210x220x260 | 320x192x200 | 286x254x260 | 270x180x193 | 270x190x170 |
|
175x173x269 | |
Vikt (kg) | 3,5 | 2,44 | 2,7 | 1,5 | 1,6 | 2 | 0,91 | |
Sladdlängd (cm) | 96 | 89 | 100 | 96 | 83 | 100 | 75 | |
Antal steg på vredet | 3 | 6 | 7 | 6 | 8 | 6 | 7 | |
Defrost (Ja/Nej) | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | |
Extra lyfthöjd | Nej | Nej | Ja | Ja | Nej | Ja | Nej | |
Värma småfranska (ja/nej) | Nej | Nej | Nej | Ja | Ja | Ja | Nej | |
Tillverkningsland | England | Kina | Kina | Tyskland | Kina | Kina | Kina | |
Mått öppning (cm) | 4 | 3,8 | 4,3 | 3,4 | 3,5 | 3,7 | 2,5 | |
Garanti (år) | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 0 | |
Betyg | ||||||||
Kvalitet på rostning | 2 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 2 | |
Smidighet (Hanterbarhet) | 2 | 3 | 5 | 5 | 2 | 3 | 3 | |
Extra funktion | 3 | 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 1 | |
Design | 5 | 3,5 | 5 | 4 | 2 | 4 | 1 | |
Prisvärdhet | 2 | 2 | 3 | 5 | 3,5 | 3 | 5 | |
Slutbetyg | 2,8 | 3,1 | 4,6 | 4,4 | 2,9 | 3,6 | 2,4 |
Hur många kWh kostar det att rosta brödet?
Brödrostarna i testet visade sig dra mellan 700-1234 W. Hur mycket man vill rosta brödet är en smaksak, men om vi utgår från en “normal” rostning som tar 2 minuter kostar det då mellan 11 (Matsui) och 19 öre (Dualit) att rosta två bröd i elområde 4 och ett elpris på 4,50 kr/kWh som gällde när vi utförde testet. Om ett hushåll rostar bröd två gånger per dag i ett år landar elförbrukningen på mellan 17-30 kWh beroende på vilken brödrost du har.
Rosta brödet lagom mycket för hälsans skull
Hur mörkt vill du ha ditt bröd rostat? Tänk på att akrylamid bildas i bröd när du rostar det, och att halterna ökar ju mer du rostar brödet. Eftersom akrylamid är cancerframkallande så rekommenderar Livsmedelsverket att vi rostar brödet gyllene, utan att bränna det.
En hälsofördel med rostningen är dock att glykemiskt index sjunker med rostningen, vilket gör att brödet då höjer blodsockret långsammare. Orostat vitt bröd höjer annars blodsockret väldigt snabbt och är dåligt för diabetiker.
När uppfanns brödrosten?
Den första elektriska brödrosten såg dagens ljus redan 1893, då det brittiska företaget Crompton & Co lanserade en apparat för att rosta bröd, dock helt olik dagens brödrost. 1909 presenterade General Electric en variant på brödrost där man fick vända brödskivorna själv, som hade värmetrådar och öppna hyllor på sidorna. Men den moderna brödrosten, så som den ser ut idag, uppfanns av Charles Strite från Minnesota. 1919 tog han patent på en brödrost med inbyggd timer som efter rostning sköt ut brödet i en korg. Och några år senare började den helautomatiska brödrosten säljas, kallad Toastmaster, och drevs av en urverksmekanism. Enligt Wikipedia är det samma urverk som driver Dualit Vario som är med i detta test.
Recept formfranska - baka ditt eget rostbröd
Det är lätt att baka rostbrödet själv. Här är ett enkelt recept på formfranska som du kan använda. Om du har formar som är 1,5 l räcker degen till två formfranskor. Eller så tar du tre st 1-litersformar, som vi gjorde vid baket på bild.
Ingredienser
14 dl vetemjöl special
50 g jäst
1,5 tsk salt
25 g smör
5 dl vatten
1 ägg
Vallmofrö
Gör så här
- Ställ fram smöret så att det blir rumstempererat.
- Värm vattnet till 37 grader, fingervarmt.
- Ta fram en bunke och smula ner jästen.
- Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löser upp sig.
- Klicka i smöret.
- Tillsätt salt.
- Tillsätt det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen.
- Nu ska du arbeta degen 5 minuter med köksmaskinen, eller dubbelt så lång tid om du gör det för hand.
- Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.
- Ta upp degen och knåda på nytt på mjölat bakbord.
- Dela degen i två eller tre delar, beroende på hur stora formar du har, och placera i smorda brödformar.
- Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
- Sätt på ugnen på 200-225 grader.
- Vispa upp ägget och pensla bröden.
- Strö över vallmofrö.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter.
Låt brödet svalna, skär upp och rosta för en krispigare yta och läckert grillad smak.
Kommentarer
66