Test Älvsbyhus visningshus – styrkor, svagheter och detta ska du vara vaksam på
Här börjar vår artikelserie där vi besöker hustillverkarnas visningshus för att utvärdera hur de är i verkligheten, upptäcka styrkor och svagheter, men också för att se om det finns några särskilda lurigheter du behöver vara vaksam på. Häng med på en tur till ett av Älvsbyhus visningshus av husmodellen Linnéa.
Byggahus.se börjar våren 2023 testa hustillverkarnas visningshus. Vi testar, utvärderar och betar av hustillverkarna en efter en. Först ut är ett besök hos Älvsbyhus husmodell Linnéa som finns uppbyggd i skånska Hörby.
Så utförde vi testet
Vår utsända var en helt vanlig familj som utgick från tipsen vi har i artikeln Besöka hustillverkarnas visningshus - checklista när de tittade på och utvärderade huset. De besökte huset, antecknade och fotograferade alla intressanta detaljer och observationer, vad de upplevde var husets styrkor och svagheter.
Här återger vi denna familjs personliga upplevelse av huset och dess planlösning. Personerna är uppvuxna i villa och bor idag i ett äldre 1,5-planshus sedan 5 år tillbaka.
Artikeln är sedan skriven av redaktionen i samarbete med familjen. Vi har försökt inrikta oss på hårda fakta och att fotografera för att illustrera vad vi menar så långt det är möjligt. Men vissa upplevelser är självfallet subjektiva.
Om du som konsument har varit på ett visningshus som du sedan bestämmer dig för att bygga, så är det rimligt att du kan förvänta dig den finish på ditt hus som var i visningshuset, om inte annat tydligt anges i era kontraktshandlingar.
Snabbfakta om huset
Älvsbyhus tillverkar sina hus som volymelement, dvs i moduler som de inreder färdigt i fabrik och sedan levererar till tomten där krypgrunden står och väntar.
Husen kan hållas billiga bland annat genom enklare materialval och konstruktioner såsom få fönster, ett eget märke på köksinredning och Fibo i badrum och stänkskydd.
Husmodell: Enplanshus
Antal rum: 4-5 rok samt tvättstuga
Boyta: 129 kvm
Planlösning: Ytterligare sovrum finns som tillval samt att få dusch i lilla badrummet
Grundpris utan tillval: 2.304.200 kr (byggplats Hörby)
Pris i utförande som i visningshuset: 2.496.970 kr exkl tomt, markarbete och utvändig slutmålning.
Se upp för tillvalen – som att köpa bil
Vi noterade att det fanns många saker som inte var standardutförande i visningshuset, de var istället tillval som du får betala extra för. Ungefär som när du provkör en fullutrustad bil med elektriska fönsterhissar, läderklädsel och en maffig ljudanläggning som du bara älskar. Men sedan blir priset därefter.
Tillvalen i visningshuset jämfört med grundutförande var:
- 2 större dekorfönster på gavel istället för två mindre
- 2 st “låga” fönster i köket, större än standard
- 4 “låga” fönster i vardagsrum, större än standard
- Helglasad fönsterdörr i vardagsrum, istället för halvglasad
- Helglasad fönsterdörr i master bedroom
- Dekorfönster i hall
- Spottar i fönstersmygar
- Köksö
- Duschväggar
- Kommod i badrum
- Tvättmaskin och torktumlare
Vi frågade säljaren hur mycket de var värda ungefär och fick svaret 100.000 - 120.000 kr. Vi gick hem och testade bygga ihop huset i visningsutförandet online på deras hemsida, och hamnade då snarare på 190.000 kr i tillval. Priset är alltså inte 2.304.200 kr utan snarare 2.496.970 kr exkl tomt, markarbete och utvändig slutmålning.
Något förvånade noterade vi att också tvättmaskin och torktumlare är tillval, men här fanns de med i visningshuset.
Målning av fasaden ingår heller aldrig i leveransen. Visningshuset var dock slutmålat. Vi uppskattar att färg till att slutmåla huset kan kosta runt 35 000 kr och om du anlitar en målare för 600 kr i timman och det tar ca 25 timmar att slutmåla fasaden, så kostar denna 15.000 kr exkl ROT (som ej medges för nybyggda hus). Då tillkommer i runda slängar ytterligare 50.000 kr för att färdigställa huset i skick som i visningshuset och vi hamnar på en totalkostnad på ca 2.540.0000 kr exklusive tomt och markarbeten.
Utvärdering av husets utsida
Mycket handlar om förväntningar. Här var förväntningarna att vi besöker ett visningshus av en hustillverkare som profilerar sig som billig.
– Första intrycket av husets utsida var att det kändes lite trist, mörkt och opersonligt. Inget hade gjorts för att utsidan skulle kännas mysig.
Visningshuset står där med grus på framsidan. Det är helt upp till din fantasi hur huset kommer att se ut sedan på tomten.
Men husets utsida var ändå rimligt välbyggd och prydlig.
– När vi tittade närmare på fasaden så såg den väl på det hela taget snyggt och prydligt målad ut, även om det fanns några svarta stänk på plåten. Plåtarbetena av färdigmålad vit plåt ser enkla ut men utan anmärkningar.
På ett ställe fanns dock en mindre snygg detalj där man lappat en för kort bräda vid fönsterfodret.
– Vid entrén finns en veranda. Ytterdörren och trycket kändes som standard, inget särskilt vi tänkte på med dem.
Något som drar ner intrycket av entrén är dock de vita stuprören som lyser mot den svarta verandan. Fanns verkligen ingen snyggare lösning?
Grund och tak såg bra ut från utsidan, här var det inget som stack ut. Vi tittade inte in i krypgrunden.
Utvärdering av husets insida
När vi klev in genom ytterdörren blev vi däremot positivt överraskade. Vi möttes av en bra, öppen, ljus och luftig planlösning med hall, vardagsrum och kök som flödade i dagsljus - delvis då på grund av de extra fönstren som var tillval.
– Vi saknar öppen planlösning hemma och har närmast en korridor mellan sovrum och kök, här var det en mycket effektivare planlösning.
Föräldrasovrummet som låg placerat i vänstra änden av huset med fönster mot baksidan är 13,8 m2 stort och det andra sovrummet som låg vägg i vägg med föräldrasovrummet är 11,2 m2.
Det tredje sovrummet låg mellan badrum och hall och var det minsta av dem med sina 7,3 m2. Det går att lägga till ytterligare ett extra sovrum om man vill genom att ta en bit av vardagsrummet, men då kostar det drygt 9000 kr extra.
Tvättstugan låg placerad i anslutning till köket och var 8,3 m2. Som sagt var så fanns här tvättmaskin och torktumlare - som är ett tillval till grundutförandet.
– Då vi har en väldigt liten tvättstuga hemma upplevde vi den som ganska rymlig. Tvättstugan kunde även nås via en grovingång.
Vi fick alltså ett övergripande positivt intryck av husets insida och dess planlösning. Det kan också ha att göra med att huset var mysigt inrett, de hade lagt krut på homestylingen.
Köksinredning, snickerier och lister av enklare modell
Skåpen i köket är alltså Älvsbyhus egna släta vita luckor, som man förstår att det är ett budgetval, men det var ändå ganska snyggt. Köksön som var tillval spädde på det positiva intrycket.
Stänkskyddet är Fibo, en sorts fukttålig kakelimitation.
– Men vi förväntade oss inte ”top of the line” materialval, utan förstår att det är prisvärda produkter. Men är man en person som vill ha exklusiva material och lägger stor vikt vid fina snickerier har man nog svårt att bortse från dessa detaljer
– Ändå kan det ju självklart finnas de som tycker dessa detaljer är jätteviktiga men ändå överväger ett Älvsbyhus för att man helt enkelt har en begränsad budget, säger våra testare.
Charlotte Andersson hade tipsat om att titta närmare på golvlister och dörrfoder och det gjorde vi. Här var listerna inte gerade, utan ganska slarvigt uppspikade med synliga spikskallar.
– Det är något vi inte gillar i huset vi bor i idag, så det hade vi nog uppmärksammat även om Charlotte inte tipsat om det.
– Målning och tapeter såg, såvitt vi kunde se, OK ut även om det inte kändes som de mest exklusiva tapeterna (vilket man heller inte väntade sig).
Det kändes också konstigt med bara en aluminiumlist vid dörren istället för en tröskel. Här kan man förvänta sig att ljud transporteras i gliporna och det blir mer lyhört. Men som sagt, man får det man betalar för.
Badrummet
Badrummen hade våtrumsmatta på golvet och Fibo på väggarna.
– Tyckte det var ganska snyggt gjort även om det inte känns så lyxigt.
Här satt en duschvägg som var tillval och en tvättställskommod som var tillval även den. Gör du inte tillvalen så får du ha duschdraperi och ställa ett löst skåp vid sidan om.
Värmesystem och ventilation
Huset värms med en fråluftsvärmepump från Nibe. Ventilation är alltså mekanisk frånluft med återvinning (FX).
Värmepumpen sitter placerad i tvättstugan.
Enligt broschyren som delades ut när vi kom innanför dörren skulle husets energiförbrukning vara 4052 kWh/år. Enligt säljaren hade visningshuset legat på ca 4225 kWh räknat på 14 månader.
När så många fönster är ditsatta utöver grundutförandet så borde energibrukningen vara något högre än i grundutförandet.
Sammanfattning med + och -
Vår testfamilj tycker att Linnéa känns som ett bra första hus för den mindre familjen som har en begränsad budget. Det är ett jämförelsevis billigt hus med enklare utföranden och material, men här finns å andra sidan allt, i alla fall om man gör en del tillval till grundutförandet. Vem klarar sig till exempel utan tvättmaskin och torktumlare idag?
– Men det känns enkelt och funktionellt med ett enplanshus, det är jobbigt med allt spring i trapporna i 1,5-planshuset vi har idag.
I visningshuset hade man i ett rum lagt ut prover på alla materialval som fanns att göra.
För- och nackdelar med Älvsbyhus visningshus Linnéa
+ Kändes som ett hus som ger ett enkelt liv.
+ Vardagsrum och kök kändes ljusa och inbjudande.
+ Ok storlek på alla sovrum.
+ Fanns provbitar för de olika materialvalen.
+ Det var bra stylat vilket gjorde det att man lätt kunde leva sig in i hur det kunde vara att leva i huset..
- Inte så inspirerande utsida vid visningshuset.
- Trist med ogerade lister och synliga spikskallar, såg slarvigt ut.
- Gillade framförallt de låga fönstren i vardagsrum och kök - vilka alla är tillval.
Samtidigt som det kan vara bra att se hur huset ser ut med tillvalen, tänk på att ta reda på vad huset kostar med tillvalen. Har du fortfarande råd med huset då?
Kommentarer
53