Sommarhuset Riordan - inspirerat av sjöbodar
Anders Holmberg Arkitekter visar med sommarhuset Riordan på Ljusterö att arkitektarvodet inte är en kostnad utan en investering när husdrömmar ska förverkligas. Inspirationen är hämtad från skärgårdens sjöbodar och snickarglädje, resultatet är ett traditionellt formspråk i modern tappning.
Istället för en enda huskropp har det 150 kvadratmeter stora sommarhuset Riordan delats upp i 4 volymer ovan mark. Placeringen högt upp på en bergsknalle beror på de stora nivåskillnaderna, men ger god utsikt och mycket ljus.
– Jag är uppvuxen ute på Ljusterö, förklarar arkitekt Anders Holmberg, det är min barndomsö. Jag har inspirerats av små fiskelägen fulla av sjöbodar och hur man kombinerar och vidareutvecklar mindre hus här ute.
De generöst tilltagna glaspartierna är inramade med järnvitriolbehandlad träpanel. Även takbeklädnaden består av panel, men endast som dekoration.
– Avrinningen är synlig, man ska se hängrännor och stuprör. Att dölja regnvattenhanteringen ger bara upphov till problem, vattnet ska hållas utanför själva stommen.
Interiören ger en distinkt skärgårdskänsla med stående målad furupanel av planhyvlat virke där ådringen slår igenom.
– Det blir ofta fokus på högt i tak och mycket ljus, många av mina arkitektkollegor lämnar däremot ofta akustiken åt slumpen inte minst i restauranger. Hårda ytor som betonggolv, gips i väggar och tak, och glas ger lätt en slamrig och irriterande ljudmiljö. Vårt undertak av liggande furupanel är ljuddämpande med en akustikfilt som anas i mellanrummen mellan brädorna.
Kök med matplats är placerad längst bort i den publika delen av sommarhuset. Efter att ha passerat entré och vardagsrum med murad vedspis når man genom en passage 4 sovrum med anslutning till ett uterum.
– Intresset för design och kvalitet blir allt större i Sverige, vem vill inte ha nya saker, vem vill inte sticka ut genom att vara lite unik? Problemet är de stora drakarna i byggbranschen där sälj är viktigare än kvalitet. Jag tror att vi om 20 år förundrade kommer att se tillbaka på vad vi byggde. Varför så billigt? Varför så dåligt? Och vi hade ju Miljonprogrammet som en stående varning.
Att Anders Holmberg först utbildade sig till byggnadsingenjör och också är aktiv i föreningen Byggande Arkitekter ger honom en extra insikt i arkitektyrkets utmaningar. Efter att ha byggt flera projekt i egen regi, hävdar han bestämt att många beställare lurar sig själva när de ser arkitektarvodet som en kostnad och inte som en investering.
– Min uppgift är att förverkliga husdrömmar och att skapa livskvalitet. Jag har lång erfarenhet om hur man gestaltar rum och finner bästa planlösningen , jag vet hur ljud fungerar, hur utsikten tas tillvara, hur huset ska skyddas mot vind och väder. Det borde vara rätt naturligt att förlita sig på en arkitekts kompetens när man ska gå igång med något så pass komplicerat som att bygga hus. Kataloghustillverkarna är dessvärre mest intresserade av att kränga hus, deras interna arkitekter är bakbundna, det är inte deras främsta uppgift att tillvarata kundens intressen utan att sälja.
Sadeltaken ger bra takhöjd, samtidigt som öppningsbara gavelpartier helt i glas ger en naturlig övergång till uteverandan.
– Varje projekt är som att lägga ett pussel. Du ska placera väggar, tak, fönster på bästa sätt när du projekterar ljus och rum. Det är lätt att tro att man kan spara pengar genom att rita själv eller låta byggaren ta ansvaret, men när man sedan måste lägga flera hundra tusen på att rätta till misstagen, då är arkitektarvodet rätt överkomligt i jämförelse.
Köket är nästan kyrkolikt med sin helkaklade vägg och strikt upphängda belysning. Här har beställarna, ett läkarpar från Storbritannien, själva valt utformningen. Anders Holmberg förklarar att samspelet med kunderna är avgörande, det är de som ska leva i huset som måste tåla att förändras med tiden.
– Min uppgift är att förvalta mina kunders budget och deras idéer. Det är lätt att tro att man kan spara in på arkitektjobbet, men är det värt att chansa när man satsar miljoner i ett husprojekt? Om man har råd att bygga så ska man förstås i budgeten räkna in arkitektarvode och för oförutsedda förändringar under projektets gång.
Innertaken möts i en V-form som döljer balkar. Glasskivor fungerar som räcke både inomhus i trappor och utomhus kring trädäcket.
Kommentarer
12