Vad kostar det att byta fönster 2024?
Funderar du på att byta fönster och vad det kan kosta att byta alla fönster i huset? Vi försöker besvara frågan genom att visa ett konkret exempel och beskriva hur priserna på olika typer av fönster kan variera.
Vad det kommer att kosta att byta alla fönster och fönsterdörrar i huset beror på hur många fönster, hur stora fönster, hur energieffektiva de är och vilket material de är tillverkade av. Vidare varierar priset på snickare, vissa kan göra ROT-avdrag och andra inte. Eller kan du till och med byta fönstren själv?
Här försöker vi besvara frågan om vad det kan kosta att byta fönster genom att utgå från ett exempel med huset på bilden ovan, där det behövs nio nya fönster och två nya dörrar i äldre stil. Två av dessa fönster samt pardörren finns på baksidan av huset och syns därför inte på bilden.
Vi anlitar en snickare för att montera fönster och dörrar, isolera och återställa foder och smygar och utrusta fönster och dörrar med över- och underbleck.
Byta fönster kostnad
Kostnaden för att byta nio fönster och två dörrar i äldre stil är:
Totalt: 220 939 kronor
Delsummor
Arbete: 64 770 kr (102 h á 635 kr/h)
Material: 156 169 kr
Avgår ev. ROT-avdrag: 19 431 kr (30 procent på arbetet)
Totalt efter ROT-avdrag: 201 508 kr
Snickare
Pris per timme: 635 kr
Antal timmar: 102 h
Snickarmaterial: 7 739 kr (foder, fönsterbrädor, drevremsor, salningar)
Material fönster + bleck
2 styck tvåluftfönster 2+1 9x10: 19 636 kr (9 818 styck)
6 styck tvåluftfönster 2+1 10x12: 67 848 kr (11 308 kr styck)
1 styck treluftfönster 2+1 16x12: 16 386 kr
1 styck helglasad pardörr 2+1 13x20: 23,890 kr
1 styck dörr med linjering 2+1 9x20: 14,950 kr
Snickarmaterial: 7,739 kr (foder, fönsterbrädor, drevremsor, salningar)
Över- och underbleck (från plåtslagare): 5,720 kr
Samtliga fönster i exemplet är från RM-fönster.
Under vissa omständigheter kan du få bidrag för att byta fönster. Läs artikeln Nu kan du söka bidrag för energieffektivisering av huset
Pris för nya fönster varierar
Börja med att välja vilka fönster du vill köpa. Läs artiklarna Välj rätt fönster och Fönster - rätt form, material och placering.
Där ser du till exempel att fönstren bör harmoniera med huset. Hur såg de ursprungliga fönstren ut? Det är oftast det utseendet man vill eftersträva. Därför är fönstren i vårt exempel traditionella träfönster i gammal stil. Längre ner i texten beskriver vi hur priserna på fönster varierar utifrån material och tillverkare.
U-värdet påverkar priset
Priset för fönster ökar och minskar också utifrån dess u-värde. Fönstrens u-värde är det värde som anger hur bra fönstret isolerar. A-klassade fönster har till exempel ett u-värde på 0,9 eller lägre. Energimyndigheten räknar med att ⅓ av husets värme smiter ut genom tvåglasfönster utan isolerruta.
I vårt exempel har vi valt ett kopplat fönster 2+1 för att de ska passa med stilen på huset. Det innebär att det är tvåglas isolerruta i inre bågen, och ett enkelglas i yttre bågen. Detta ger ett u-värde på 1,7. Lägger du på 200 kronor kvadraten lägger man till energiglas och argonglas i isolerrutan och hamnar då på ett u-värde på 1,2. Vill du ha lägre energivärde (1,0) läggs ytterligare ett energiglas på i ytterbågen.
Tänk på att: Ju lägre energivärde du får desto större risk är det för utvändig kondens. Det är på grund av att värmen stannar inne och det yttre glaset blir för kallt, då bildas fukt på utsidan.
Mängden spröjs påverkar priset
En annan faktor som påverkar priset är mängden spröjs. Pardörren vi valt i vårt exempel har spröjs hela vägen ner.
- Tittar man tillbaka på 1800-talet var det inte glasat hela vägen ner, men idag gör många så för att få in mer ljus. Varje spröjs kostar ungefär 155 kr per ruta, vill du då ha fler rutor med spröjs blir det ett litet påslag, säger Mikael Carlsson som är VD på RM-fönster.
Övrigt material för att byta fönster
Slutligen är det viktigt att räkna med allt övrigt material som måste köpas in för fönsterbytet. Detta gör vanligen snickaren, men du som byter själv eller som vill göra dina inköp själv får inte glömma dessa delar. Har du trähus måste du kanske ha en smyg på utsidan, fönsterbleck är en annan sådan produkt som inte ingår med fönsterköpet. Fönsterbrädor och foder bör också tas med i kalkylen.
- Det följer inte med fönstret eftersom olika fasadtyper kräver olika material, och det kan dessutom vara olika tjocklek på väggen, säger Mikael Carlsson.
I vårt exempel innebär det innerfoder allmoge 21x90, ytterfoder 22x120, drevremsa inklädd i plast på utsidan och vanlig drev på insidan, fönsterbänkar och salningar samt över- och underbleck (från plåtslagare). Vidare behöver du karmskruv och dylikt för infästning.
Tillbehör fönster - lås, barnlås, solskyddsfilm, ventilation
När du vet vilka fönster du ska ha är det dags att fundera över eventuella kringprodukter. Har du småbarn hemma kan det till exempel vara av intresse att ha barnlås på dina fönster. Markiser och solskyddsfilm är andra exempel på tillbehör, som är bra, men de påverkar naturligtvis priset uppåt.
För den med lite större plånbok finns det särskilda filmer som byggs in i fönstret eller fönster med olika funktioner, så kallat smart glas. Vissa är exempelvis självrengörande, medan andra är ljudreducerande. Man kan även titta på gammalt glas med lite struktur i om man ska renovera ett äldre hus, så kallade kulturglas (restover-glas). Glaset upplevs mer levande.
- Jag rekommenderar cylinderlås för inbrottssäkerheten om du vill känna dig lite extra säker, och vädringsbeslag med barnlås om du har en övervåning, säger Mikael Carlsson.
Han säger också att de med ett lite äldre hus även bör fundera över ventilationen. Byter du otäta fönster mot nya, täta kan du få problem om du inte köper fönster med ventiler som släpper in luft. Ett annat alternativ är att man sätter väggventiler.
Montera ner gamla fönster
Innan snickaren kan montera nya fönster och dörrar måste de gamla plockas ut. Nedmonteringen sker i etapper, antalet fönster som monteras bort ska stämma med det antal som kommer att hinna monteras upp under samma dag - detta så att det inte står öppet under natten.
Vid nedmonteringen sågar snickaren/fönsterinstallatören antingen isär fönstret och plockar ut det, eller plockar ut det helt.
Hos HNH Bygg kapar de i stort sett alltid fönstret innan de tar ut det. Men innan dess plockar de ut glaset och krossar det i en låda - det blir då enklare för dem (eller kunden om denna vill ta hand om materialet själv) att köra det till återvinningen.
Därefter kontrolleras hålet så att materialet inte är fukt- eller mögelskadat.
- Vanligen är det i underkant vi kan hitta den typen av skador, eftersom det oftast är där som vatten tränger in, säger Morgan Hammarlund, projektledare hos HNH Bygg.
Om det finns någon form av skador måste dessa repareras innan det nya fönstret monteras. Det innebär också att priset blir lite högre eftersom material ska rivas bort och ersättas med nytt.
Montera nya fönster
Montage av nya fönster innebär att fönstret lyfts på plats och justeras och fixeras med karmskruv. Därefter drevas det, i vårt fall, med isolerremsor runtom från utsidan, och därefter från insidan. Vissa väljer istället fogskum, men det är inget som RM-fönster rekommenderar eftersom man då saknar möjlighet till efterjustering av karm.
Generellt sett tar det cirka fyra timmar att montera ett fönster från början till slut. Men om hålets storlek är mindre än fönstrets krävs ingrepp i väggen. Mest tidskrävande och omfattande blir det om fönstret är högre än det gamla fönstret. Då krävs det ofta ingrepp i avväxlingarna, vilket då genast gör att priset sticker iväg.
- Idealiska förutsättningar är det om de nya fönstrena är lika stora, eller något mindre, än de gamla för att få plats med drevremsan, säger Morgan Hammarlund.
Läs också artikeln Hur lång tid tar det att byta fönster?
Återställa ytor och vägg
När fönstret är på plats påbörjas återställningen runtom. Här varierar priset lite beroende på om du har ett nytt eller ett gammalt hus, samt vilken typ av återställning som behöver göras.
- I äldre hus sitter ofta vindpapp, ibland ingenting. Det är enkelt att ersätta. Men i moderna hus är det byggplast och den ska vara tätad överallt. Det tar lite längre tid och kostar därför lite mer, säger Morgan Hammarlund
När plasten eller vindpappen är på plats på utsidan är det dags att återställa insidan. I vårt fall har vi valt RM-fönster där vi beställer med en profilfräst fönsterbänk på insidan (beställs separat) som fodren sedan placeras på.
- RM har allmogestuk så oftast blir det så man gör. När fodren är på plats fodrar man av utsidan och sedan är det färdigt, säger Morgan Hammarlund.
På utsidan monteras också fönsterbleck.
Alla momenten upprepas sedan för varje fönster och även för dörren, tills samtliga byten är klara.
Vanliga frågor
Kan man få bidrag för att byta fönster?
Den som äger och bor i småhus permanent, värmer huset med el eller gas och har fått bidrag för värmesystemsåtgärder, kan också söka bidrag för fönsterbyte. Läs mer hos Boverket.
Är det lönsamt att byta fönster?
Om det är lönsamt att byta fönster beror bland annat på vilka fönster som satt där tidigare och vilka du byter till. Fönster byggda på 1950-talet och tidigare har väldigt god kvalitet och dessa kan det vara lönsamt att renovera istället för att byta ut.
Måste man ha bygglov för att byta fönster?
Om fönsterbytet innebär en väsentlig ändring av fasaden kan det krävas bygglov, särskilt om du bor inom detaljplanerat område. Det är alltid säkrast att fråga kommunen vad som gäller för just ditt bostadsområde.
Kommentarer
10