Funderar du på att investera i ett snörasskydd för att undvika olyckor och krävande arbete med snön runt huset? Här kan du läsa in dig på ämnet, kika på priser och studera produktutbudet.

Köpa snörasskydd

Foto: Marlén Eskilsson (huset), Stegcentralen.se (snörasskyddet)

När snömängden på taket blir tillräckligt tung kommer den att falla ner och lägga sig runt huset. Fallande istappar och isflak kan orsaka olyckor med i värsta fall dödlig utgång.

Så här står det skrivet i Boverkets Byggregler gällande snöras och snörasskydd:

8:2434 Skyddsanordningar mot fallande is och snö

Skyddsanordningar mot fallande is och snö ska finnas vid byggnaders entréer om det finns särskilda risker för personskador till följd av fallande is och snö från taket.

Allmänt råd
Vid byggnaders entréer kan särskilda risker för personskador finnas

– när byggnadens fasadhöjd är högre än 8 meter- eller

– när byggnadens taklutning är större än 1:3 (≈ 18º).

Exempel på utformning av snörasskydd finns i SS 831335. 

– Har du en farstukvist över entrén är det ingen fara, då skyddar ju den istället. Men myndigheter kan inte föreskriva om allting, man får tänka lite själv också. Har man en gång vid takfoten som man ofta går på kan ett snörasskydd ändå vara nödvändigt, säger Björn Mattsson som är byggnadsingenjör och utredare hos Boverket.

Du som har hus i anslutning till en trottoar har dessutom ansvar för att snö och istappar inte ska kunna falla ner på folk på trottoaren och skada dem. Skulle olyckan vara framme kan du bli skadeståndsskyldig.

Utbudet
Lösningen på snörasproblemen stavas snörasskydd. De flesta butiker säljer tre olika typer som framför allt skiljer sig åt utseendemässigt. De fyller dock samtliga samma funktion och är alla godkända av Boverket: 

  • Profildurk
  • Gallerdurk
  • Räckesrör

Vilken du väljer beror på vilken sort som du tycker passar bäst till din husmodell. 

– Funktionen är densamma för alla sorterna, det vill säga att förhindra snö från att rasa ner från taket. I övrigt är det bara tycke och smak. Rör passar till exempel ofta bra utseendemässigt ihop med ett äldre hus, säger Reine Hampus på Nordiska Takskydd.

3 punkter styr priset på ditt skydd
När du valt typ av snörasskydd är det dags att räkna ut priset på din produkt. Det är framför allt tre punkter som styr vad ditt pris kommer att landa på och det har att göra med hur många infästningar produkten behöver. Det som påverkar är främst taklutning, takfall och vilken snözon (kommun) du bor i.

Exempel 1: Har du ett relativt flackt tak och en stor takyta i en del av Sverige där det faller stora mängder snö, påverkar det prisbilden uppåt eftersom ditt snörasskydd måste klara av stora påfrestningar och då kräver fler infästningar. Standard i mellansverige är 1200 millimeter mellan infästningarna, men du kan behöva gå ner till 900 millimeter om du bor i en utsatt snözon och har ett hus som det vi nämner.

Exempel 2: Har du däremot en kraftig taklutning på ett litet hus i södra Sverige behöver du kanske inte ens ett snörasskydd, utan det räcker kanske med en snökratta som stoppar upp isflak.

Katarina Gustafson är säljare hos Stegcentralen.se och svarar dagligen på frågor kring snörasskydd, säkerhet och priser. Vi ber henne ta fram ett prisexempel på en standardlösning:

– Jag har inte löpmeterpris eftersom det skiljer så mycket i infästningar. Men jag kan ta fram prisexempel på cirka fem meter varmförzinkat snörasskydd för tak med tegelpannor med 1200 millimeter mellan varje fästpunkt.

Det visar sig att det inte skiljer mer än cirka 450 kronor mellan billigaste och dyraste varianten, så i slutändan är det ganska så mycket en designfråga. Vilken sort föredrar du? Vilken matchar ditt hus bäst?

  • Trerör: 2 039 kronor inklusive moms och exklusive frakt
  • Profildurk: 2 046 kronor inklusive moms och exklusive frakt
  • Gallerdurk: 2 480 kronor inklusive moms och exklusive frakt

Återförsäljarna använder sig av kalkylprogram för att räkna ut vilken säkerhet som krävs på ditt tak. Men du kan hitta beräkningsunderlag på nätet om du vill undersöka saken själv innan du fattar några beslut och kontaktar återförsäljare för offertförfrågningar. 

Du bör, som alltid, kontakta flera återförsäljare och ta in offerter innan du bestämmer dig.

Ytmaterial på taket
Men även takbeklädnaden kan påverka prisbilden. Ett falsat plåttak som är minst 0,5 millimeter tjockt är det superenkelt att fästa ett snörasskydd på. Har du däremot ett eternittak blir det klurigare.

– Eternitplattor är porösa och åldras. När ett sådant tak har några år på nacken kan det knäckas och gå sönder, man ska alltid ha med i bakhuvudet att sådant kan hända. Asbest frigörs då och det är farligt. Man bör först och främst ta kontakt med företag som kan handskas med det här materialet, säger Katarina Gustafson.

Hon förklarar att det alltid går att finna lösningar oavsett taktyp, men att vissa tak då kan kräva speciallösningar där du måste kalla in experthjälp. Som i fallet ovan. En lösning, då det saknas råspont, är att fästa i takkonstruktionen.

Vanliga pannor med råspont under eller falsat plåttak om minst 0,5 millimeter är dock inga problem.

Komplementprodukter
Utöver själva snörasskyddet kan det vara en god idé att titta på vad det kostar att komplettera med istappskydd. Det är en produkt som ser till att isflak inte kan glida ner mellan ditt snörasskydd och din takbeklädnad. Det blir alltid ett litet luftutrymme där och istappskyddet stoppar då isen i det utrymmet.

En annan produkt är snökrattan. Den är inte godkänd som snörasskydd av Boverket, eftersom den bara stoppar is och inte klarar stora mängder snö, vilket den är för låg för. Men den kan exempelvis vara ett alternativ om du bor i Skåne och sällan får stora snömängder på taket. 

Vädret avgör
Monteringen klarar du troligen själv om takbeklädnaden inte är alltför avancerad. Och om inte annat är den alltså ROT-berättigad. Det gäller dock att du ser monteringen ur säkerhetssynpunkt eftersom du måste upp och klättra på taket. Vi ber en montör ge oss exempelpriser på vad det kan tänkas kosta att få hjälp med att montera snörasskydd.

– Vi debiterar 550 kronor plus moms per meter oavsett tak, fast pris i normalfallet. Om det behövs extra säkerhetsutrustning som till exempel skylift blir det en extra kostnad. Men det går alldeles utmärkt att montera själv. Be om monteringsanvisning när du handlar så får du utförligt beskrivet hur du går tillväga. Dock sker det många olyckor bland hemmafixare som utför arbete med stege. Ska du montera själv så sätt säkerheten i första rummet, säger Reine Hampus.

Ska du måla om huset eller göra annat arbete som kräver ställning är det exempelvis en toppenidé att passa på att montera snörasskyddet samtidigt.

Nu under vintern bör du dock undvika montering själv enligt Katarina Gustafson:

– Jag skulle inte rekommendera att man går upp nu under vintern, det är halt och kallt och i de flesta fall massor av snö. Ska det exempelvis monteras på tegeltak måste du lyfta på takbeklädnaden för att komma åt råsponten, då bör det ju vara uppehållsväder. Takpappen är ju kvar men det är ändå att föredra när det inte regnar eftersom taket blir halt.

Men glöm inte att ett snörasskydd inte betyder att du automatiskt slipper hålla ordning på taket. Det köper dig bara tid. Vid stora mängder snö bör du ändå se till att röja undan emellanåt så att snötäcket inte blir för tungt.