Funderar du på att måla huset vitt? Här berättar vi om vita hus i historien, vad du ska tänka på om du målar huset vitt idag och ger tips på fina vita kulörer.

Sida 1 av 8

Vita hus i historien

Forssa  kyrka

Forssa kyrka byggdes på 1300-talet och är vitkalkad. Foto: Svenska kyrkan

Grått är den äldsta färgen på svenska hus, såsom timrade stugor som blekts och blivit grå, den fattiga och omålade bebyggelsens färg. Vitt däremot målade den sitt hus som hade råd att kosta på. Vitt signalerade status direkt. Vit kulör på fasaden lyfte fram en byggnad jämfört med naturen och grannhusen. 

Redan på medeltiden signalerade vitkalkade kyrkor makt och rikedom. Under 1500-talet ville Vasaättens kungar visa sin värdighet på samma sätt. På kontinenten strävade man under renässansen efter de antika idealen och antikens byggnadskonst med palats i vit marmor. I brist på marmor putsade man här tegelväggarna vita. Vita fasader blev mode i flera omgångar och fortsatte leva kvar, oavsett förebilder.  

I början av 1800-talet gick exempelvis Stockholm helt i gråvit och tydligen tröttnade någon på det. I Stockholms byggnadsförordning från 1874 finns ett förbud mot att måla fasader rent vit då den färgen ansågs ”menlig eller besvärlig för ögonen”. Förbudet mot vita fasader levde kvar till 1930.

Sida 2 av 8

Vit färg på hus under funktionalismen

Ett funkishus i Södra Ängby i Stockholm

Ett funkishus i Södra Ängby i Stockholm, byggt 1937. Foto: Hem Fastighetsmäklare

1930 kom en ny vit trend till Sverige med Stockholmsutställningen. Funktionalismen hade nått oss och det blev modernt med vita eller mycket ljust grå fasader. Till det hade man tak och plåtdetaljer av koppar.

Sida 3 av 8

Vita hus i New Englandstil

Ett pampigt hus i New Englandstil i Uppsala

Ett pampigt hus i New Englandstil i Uppsala. Foto: Svensk fastighetsförmedling

New Englandstilen har varit populär i Sverige nu i flera år. I USA är långt ifrån alla hus i New Englandstil vita, men så som stilen tillämpas här är vit fasad närmast ett kännetecken. Här har husen i New Englandstil vitmålad ren fasad med liggande träpanel. Fönsterluckor har en avvikande färg i trä eller träliknande kulör.

Sida 4 av 8

NCS-koden till tre bra vita kulörer till fasaden

Ett hus målat med 1002-Y.

Ett hus målat med 1002-Y. Foto: Marlén Eskilsson

När du väljer mellan vita kulörer till fasaden, undvik de rent vita färgerna. Dessa kommer att göra huset självlysande och bli smutsiga fort. 

Välj istället en bruten vit. Här har du förslag på tre brutna vita kulörer som alla ger ett vitt hus. Den som inte har ett tränat öga kan ha svårt att skilja dem åt, färgen ser olika ut beroende på om fasaden ligger i skugga eller solsken.

  • Med 0502-Y kommer fasaden att kännas vit utan att sticka i ögonen.
  • Med 1005-Y20R känns fasaden mer gräddvit.
  • Med 1002-Y har du en fasad som ser vit ut men klassas som ljust grå.

De här tre kulörerna har en viss svarthet 05 eller 10 (de första två siffrorna i en NCS-kod). Dessutom ska den ha en dragning åt gult, t ex 0502-Y om du vill ha ett riktigt vitt hus eller 1005-Y20R om det vill ha en mer gräddvit fasad. På bilden ovan ser du ett hus som är målat i 1002-Y, vilket klassas som ljust grå. Men visst känns det vitt?

Sida 5 av 8

Kulör på vita fönster till vit fasad

Ett hus målat med 0502-Y

Ett hus målat med 0502-Y, samma som fönstren. Foto: Marlén Eskilsson

Vill du ha ett helvitt hus, dvs fönster i samma kulör som fasaden, tänk på att det ser bäst ut om de har samma NCS-kulör. Många fönster kommer färdigmålade från fabrik i kulören 0502-Y. Kanske vill du måla fasaden i 0502-Y då också för att slippa måla om fönstren. Alternativet är att leva med färgavvikelsen som inte ser lika bra ut.

Sida 6 av 8

Färg på stuprör, hängrännor och plåtarbeten till vit fasad

Vita stuprör och hängrännor till vit fasad

Vita stuprör och hängrännor till vit fasad. Vitt hus i Göteborg. Foto: Bjurfors

Vi talade med Karin Fridell Anter som är arkitekt och färgforskare, en av Sveriges främsta experter inom färg. När det gäller stuprör, hängrännor och plåtarbeten är hennes råd att välja en färg som ligger nära husets färg, så att man läser ihop färgerna på avstånd. 

För hängrännor och stuprör beror det på om det är hängrännan eller stupröret som är mest dominerande, vilket i sin tur beror på deras placering. I princip tycker Karin att de ska målas bort och döljas. En hängränna kan döljas bäst genom att göras i samma färg som taket, medan stuprännan döljs bäst när den får fasadens färg.

– Om jag inte väljer det som ligger nära fasaden, väljer jag något som har ungefär samma ljushet, berättar Karin.

Sida 7 av 8

Fler råd om att hitta bästa kulören till just ditt hus

Ett gräddvitt hus i stadsdelen Fridhem i Malmö

Ett gräddvitt hus i stadsdelen Fridhem i Malmö. Foto: Skeppsholmen/Sotheby’s

Nedan har du några allmänna råd om att välja färg till fasaden:

  • Hur är andra hus i trakten färgsatta? Finns det en tradition som du vill ta upp? 
  • Om du ser en kulör som är exakt den du vill ha, knacka gärna på och fråga om de vet vilken kulör de målat huset i. 
  • Undvik att titta på färgprover ända tills den slutgiltiga färgen ska bestämmas.
  • Titta på husen i omgivningen och välj en kulör som passar med hänsyn till den kringliggande bebyggelsen.

Sida 8 av 8

Läs mer om färger till fasaden

En mycket läsvärd bok av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr

En mycket läsvärd bok av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr

Jag har lärt mig det jag kan om att färgsätta hus dels genom att prata med Karin Fridell Anter som är arkitekt verksam som färgforskare och författare samt Åke Svedmyr, arkitekt som bl a har undervisat i färglära vid KTH och Chalmers. Jag har också läst deras bok Färgen på huset du ser på bilden ovan flera gånger. Den är mycket läsvärd!

Läs mer

Sätt rätt färger på huset
Kulörer till grunden
Färg på husets plåtdetaljer