Bor i en väderkvarn

Vi möter Max Ferkinghoff ute i Flädie i Bjärred framför den gamla Holländaren, Flädie kvarn som är uppförd 1844. Max köpte kvarnen 1999 vid 24 års ålder för 500 000 kr.

Max och hans fru har gjort om kvarnen till en bostad på 6 våningar. De nedersta tre våningarna är på ca 50 kvm styck.

väderkvarn

Flädie kvarn som Max har renoverat. 

Tre våningsplan har 8-sidiga rum och det översta är ett nästan cirkelformat rum, kupolen. I denna kupol sitter 24 takstolar, som gör att man får valvet.

Total boyta i väderkvarnen är ca 250 kvm.

– Något vi tyckte var väldigt viktigt var få den här rymden på bottenplanet, med dörrarna där de gamla portarna var tidigare när man passerade genom väderkvarnen när man lämnade sitt spannmål, på den tiden då det var industri, säger Max.

– Vi tyckte även att det var viktigt att få till toaletter på flera våningsplan och få till bra trappor att gå i, vardagsmotion i all ära men trapporna är viktiga.

Kupolen var också en utmaning att få till. De hade den gamla kupolen som mall.

väderkvarnen förr

Den gamla väderkvarnen förr. 

En annan del som också var viktig att få plats med var verandan här uppe, på platsen där man förr ändrade vingarna mot vinden.

– När man ger sig in i sådana här äldre byggnader så får man ju anpassa sig efter byggnaden det är den som berättar vad man får och kan göra, säger Max.

Förr så byggde man med bränd sten utvändigt och obränt tegel invändigt. Obränt tegel har den egenskapen att man inte kan göra några infästningar i väggen,  den släpper ifrån sig lite lera emellanåt. Därför valde de att bygga en ny lecavägg invändigt, putsa upp den på två våningsplan. De byggde alltså ytterligare en stenvägg så att de fick en bra och stabil vägg.

Max visar hur de, för att symbolisera de gamla luckorna i taket där man tidigare drog upp säckarna hela vägen genom alla fem bjälklagren, hur de har skapat ett ljusinsläpp som går hela vägen upp på fem på bjälklag. Det är ett specialglas treglas laminerat okrossbart så att det tål vikten att gå på.

På våningsplan två upp till våningsplan tre så är det lite annorlunda då går vi över från en kvadratisk byggnad till en åttakantig byggnad vilket ställer lite krav på trappan då för att få till detta. Även från våning tre till våning fyra så går vi i en trappa där ytterväggen lutar inåt.

I kupolen på 6.e våningen i kvarnen finns det 24 takstolar och i och med att den är kantig här invändigt så var det en liten utmaning att få klart gipsningen i taket, även spacklingen och målningen ställde sina krav på hantvekarna.

– Vi valde att isolera med lösull som vi blåste in nerifrån  upp genom luckan.

Inspektionsluckan i taket bildar en luftspalt också mellan mellan råsponten och upp till toppen.

Max visar altanen med utgång från tredje våningen.

– Byggnaden fick bestämma att vi skulle gå igenom den kvadratiska delen här under och så vi fick placera den i hörnan.

När vi går upp på de övriga våningarna så går det över i träkonstruktion med falsad plåt och det är den gamla plåten, den är mycket tjockare än dagens plåt, mer svårarbetad och den gjordes någon gång på 60-talet.

Som värmesystem har de lagt vattenburen golvvärme i fyra våningsplan. Det krävde också lite specialutrustning i kraftigare pumpar  och annat för att orka dra runt vattenmängderna när det skall stiga så högt.

– Vi har även installerat centraldammsugare på alla våningsplanen, säger Max.