Guide: Planera eluttag och strömbrytare i huset
När du bygger till eller bygger nytt är elen en av de större kostnadsposterna. Det är viktigt att den blir rätt, eftersom det är dyrt att lägga till eller justera eldragning i efterhand. Vi går igenom vad du ska tänka på när du planerar eluttag och strömbrytare i huset.
Ska du bygga nytt eller genomföra en större renovering innebär det vanligen att du behöver tänka igenom och eventuellt planera om eldragningen i huset. Bygger du nytt är det förstås alltid så att du planerar för elen. Men även vid just renoveringar kan detta vara högst aktuellt.
– River du en hel vägg eller öppnar upp väggar finns det möjlighet att sätta upp nya strömbrytare och vägguttag på platser där det tidigare har saknats. Handlar det om ett kök eller ett vardagsrum är det än mer troligt att du kommer att vilja tänka om, för där är elplaneringen så tajt sammankopplad med möbler, skåp, hemelektronik och vitvaror, säger Nils Dahl, chefstekniker för Total El AB.
Men vad ska du då tänka på? Och vad kan du räkna med för kostnader?
Antal uttag per rum
“Man kan aldrig ha för många vägguttag” har du säkert fått höra mer än en gång. Förmodligen säger man det för att det är så tidsödande och dyrt att sätta in fler vägguttag i efterhand. Ska du göra det, måste du antingen öppna upp väggen på nytt eller dra utanpåliggande el.
Det vanliga är att man planerar för fyra uttag per rum vid en nybyggnation – bortsett från kök, badrum och vardagsrum där behoven ser lite annorlunda ut.
– Vi brukar rekommendera ett uttag i varje hörn. Men sedan är det upp till husägaren att avgöra hur många som behövs. Känner man att man är osäker eller har begränsad budget kan man alltid be elektrikern att i alla fall dra fram rör och sätta upp doslock, då är det förberett för fler uttag i framtiden, säger Nils Dahl.
I kök och vardagsrum har du generellt fler uttag än i andra rum. I köket behöver du förutom belysning och vanliga eluttag planera för:
- alla vitvaror,
- uttag för hushållsmaskiner på bänkskivor,
- eventuella uttag i köksön samt
- eget uttag för spis med egna faser.
Det kräver mer jobb och planering innan renoveringen drar igång eftersom du måste veta hur du tänkt placera köksskåp och dylikt.
Detsamma gäller i vardagsrummet där du bör ha koll på var TV och annan hemelektronik kommer att husera. Här är rekommendationen att man har minst ett uttag med fyra brunnar i hemelektronikhörnet, gärna dubbla uttag (således åtta brunnar).
I badrummet är reglerna olika beroende på hur du tänkt placera dusch och badkar. Man sätter inte uttag i zon 0, ytterst sällan heller i zon 1.
– Det vanliga är att man har vägguttag i zon 2 eller 3 och där gäller IP24 som minimikrav. Ofta har man sedan även ett uttag i badrumsskåpet så att man kan koppla in hårfön, rakapparat och liknande, säger Nils Dahl.
Slutligen bör du planera för huruvida du vill ha uttag för lampor i alla fönster. Du väljer då mellan eluttag eller lamputtag, där eluttaget tar större plats för de är avsedda för en stickpropp. För de flesta faller valet på ett lamputtag.
Uttaget monteras antingen i fönsterkarmen eller ovanför mitten på fönstret så att det kan döljas av en gardin.
Många tänker sedan att man har en strömbrytare per armatur i de olika rummen, men ibland kan det vara bra att ha flera.
– Har du till exempel en hall som leder in i ett kök och vidare in till ett vardagsrum vill du kanske kunna tända huvudbelysningen i köket vid öppningen till hallen, men också kunna släcka den när du går vidare in i vardagsrummet, säger Nils.
I vissa rum, såsom sovrum och vardagsrum, kan du tänkas vilja ha dimmer vilket elektrikern behöver känna till före strömbrytarna hamnar på väggen.
Vidare kan det vara värt att fundera igenom smarta hem-lösningar, sensorstyrd belysning och liknande möjligheter innan du sätter igång.
– I hall och trappor är det behändigt med rörelsestyrd belysning, att det tänds när du går in i hallen och sedan släcks automatiskt en stund efter att du lämnat rummet. Man uppehåller sig sällan i hallen annat än kortare tid eller vid passage, så att det står tänt där under dagen är bara onödigt, säger Nils.
Samma tankesätt kan du ha kring garderobsbelysning och på andra platser där du inte uppehåller dig några längre stunder.
Ett smart hem innebär att du även kan tända och släcka belysning från mobiltelefonen. Då kan du planera in scenarion där du exempelvis kan släcka hela huset med ett enda knapptryck, vilket också sparar på elräkningen.
Olika typer av uttag
Majoriteten väljer vanligen rektangulära standard vägguttag med två brunnar i huset som helhet. Men det finns förstås alternativ till dessa. Exempelvis vägguttag med upp till åtta brunnar, enkeluttag med flera.
De vanliga vägguttagen bygger en del på djupet. För den som tycker att det är dåligt ur estetisk synvinkel finns särskilda platta uttag där en del av uttaget hamnar inuti kopplingsdosan i väggen. De bygger väldigt lite på djupet rent visuellt på väggen. Dess dosor kallas för 1,5.
För köket finns det vägguttag inbyggda i bänkbelysningen som ett smidigt och mer osynligt alternativ till ett vanligt vägguttag där.
Har du ett äldre hus överväger du kanske vägguttag med ett “äldre” utseende. Det finns då moderna uttag som är designade att se äldre ut men som fortfarande håller samma standard som ett vanligt uttag.
– De har lika hög kvalitet på tillverkningen som nya produkter, men ser gamla ut. Till exempel Schneiders Renova-serie. Den har full kompatibilitet åt alla håll, plus att den håller väldigt hög kvalitet på produkterna, säger Nils.
Alternativet till det är att verkligen gå tillbaka till det äldre materialet för att få en exakt replika av en äldre produkt. Då finns det uttag av porslin eller bakelit. Replikan har också godkänd standard, men materialet gör att det är lite mer känsligt för skador samt så blir tillverkningskostnaden – och därmed inköpspriset – högre.
– De är väldigt dyra, kanske man sätter dem på någon central plats där man verkligen ser dem, som ett litet smycke. Men har man barn i huset eller är någon som inte är så rädd om dem, ska man inte välja den typen av produkt för de håller inte lika bra som de nyare strömbrytarna. Locken är av porslin osv. Har du dammsugare och så rycker du ur sladden så riskerar de att spricka. Köper du sådana bör du ha detta i åtanke, säger Nils Dahl.
Han uppskattar att priset inklusive arbetskostnaden blir drygt 3 - 5 gånger så hög om du väljer dessa äldre replikor som vägguttag istället för standard. Men säger samtidigt att det inte handlar om jättestor ekonomisk skillnad när det kommer till ett nybygge, och att det nog inte är priset som gör att man i så fall väljer bort dem.
– Har du 20 stycken vägguttag ligger ett vanligt standarduttag på runt 120 kronor. Så det blir då 2 400 kronor för vägguttagen. Men skulle du istället ta ett porslinsuttag blir det kanske 10 000 kronor istället. Om du bygger nytt idag och lägger 20 000 kronor för att få designuttag är det en ganska låg kostnad i förhållande till totalen. Jag skulle säga att det snarare är att man bör överväga behovet kontra sin familjesituation. Vill du ha en säker anläggning som håller så köp standard elmaterial. Eller sätt upp några enskilda sådana uttag som smycken på platser där de syns.
Välja strömbrytare
Precis som det finns standardserier av vägguttag finns det detta när det kommer till strömbrytare. Men även här har du valmöjligheter om du vill sticka ut. De olika tillverkarna har designserier.
Vidare har ofta smarta hem-lösningar lite mer pyntade uttag med LED-belysning och annat som livar upp.
– I första hand finns det en standarddesign, det är i princip vitt och rektangulärt. Till dessa finns det alla möjliga färger, såsom silver eller svart. Sedan finns det ytterligare ett steg och det är om man vill ha standarduttag men lite extra snyggt, då finns det många olika tillverkare. Etmans DesignX finns, Schneiders Exxact-sortiment och Elkos Elko Plus. De är ungefär likvärdiga i kvalitet. Så länge man köper från kända varumärken så är det bra kvalitet, säger Nils Dahl.
Därutöver finns det budgetmärken hos olika byggvaruhus, från mer eller mindre kända tillverkare. Här förespråkar Nils att man väljer ett märke som man kan lita på finns kvar över tid, på grund av garantier, tillgång till reservdelar med mera. Men även för att vissa budgetmärken är krångliga att installera.
– Kvaliteten och tiden det tar din elektriker att installera påverkas. Det kan ta 1-3 gånger så lång tid att installera produkter som är budget i sitt inköpspris. Jag förespråkar, för den totala ekonomin, att du köper elprodukter från erkända tillverkare, säger Nils Dahl.
Kostnad för el när du bygger nytt
Vad det kostar att planera el när du bygger nytt beror väldigt mycket på hur stort hus du bygger och hur dina behov ser ut. Ska du du ha mer smart hem-funktionalitet driver det upp priset en del eftersom dessa don kan vara dyrare än de vanliga (beroende på val av system), du behöver ofta även en hubb och hittar kanske annan kringutrustning som är bra tillskott till huset såsom sensorer och annat.
Även faktorer som designbrytare, antalet brunnar i vägguttagen med mera påverkar priset.
– Vid nybyggen brukar man mellan tummen och pekfingret räkna med att kostnaden för elen utgör 10-15 procent av den totala byggkostnaden. Det är jättesvårt att säga ett snittpris. Men elen i ett normalstort hus med normala behov brukar hamna någonstans runt 200 000 - 300 000 kronor. Räkna i alla fall med 200 000 kronor när du bygger nytt, där någonstans faller de flesta standardinstallationer in, säger Nils Dahl.
Planera kostnader när du renoverar
Vad det kostar att planera el vid en större renovering beror på hur stor yta som avses, samt mycket också på vilka rum som är inblandade.
Att sätta upp ett nytt vägguttag i ett sovrum kostar förstås betydligt mindre än om du planerar att göra om köket och därmed måste justera eldragningen där. I köket har du ofta flertalet vitvaror på rad, en spis som ska ligga på egna faser, spisfläkt, bänkbelysning som ofta är kombinerad med uttag för hushållsmaskiner osv. Det blir mer material och mer jobb.
– Enkelt sett kan man säga att det ligger någonstans runt 1 500 kronor per kvadratmeter i snitt, det är en standard att utgå från, men det beror förstås på hur avancerat du vill ha det, säger Nils Dahl.
Kommentarer
10