Nyckelskåp ger falsk säkerhet
Nedslående säkerhet när Sveriges forskningsinstitut testade nyckelskåps motståndskraft mot uppbrytning och forcering.
De nyckelskåp som säljs för att man tryggt och enkelt ska kunna dela nycklar har usel säkerhet - detta visar tester som RISE, Sveriges forskningsinstitut, genomfört å Villaägarnas Riksförbunds vägnar. Fyra nyckelgömmor testades. Många gånger tog det inte mer än under minuten att bryta loss dem från väggen, och cirka två minuter att bryta sig in i dem med en vanlig skruvmejsel.
Nyckelskåp används för att man på ett säkert sätt ska kunna låna ut nyckel till hantverkare, för att barnen ska slippa ha med sig nyckel till skolan eller för att förvara nycklar till gemensamma utrymmen som många delar på. Tanken är förstås att de ska vara så pass säkra att det är svårt för kriminella att komma åt dem.
RISE testpersoner använde skruvmejsel för att bända sig in i skåpen via gångjärnen. Snabbast gick det att bryta upp Masunt 520 M, det tog bara en minut och gick även att bryta upp med en morakniv. Det skåp som höll emot längst klarade sig i fyra minuter. Å andra sidan var det skåpet enklast att bryta loss från väggen, det tog bara 16 sekunder.
- Vårt test visar att nyckelskåpen håller låg säkerhet och ger en falsk trygghet. Om du använder ett sådant skåp, förvara inte nycklar och annan värdefull egendom där längre tid än nödvändigt. Vill du ha högre säkerhet, kan du köpa ett säkerhetsklassat nyckelskåp, som då å andra sidan är betydligt dyrare och tyngre, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.
Testresultat
Master Lock 5441
Bryta loss med kofot: 16 sek
Bryta upp med skruvmejsel: 3 min 57 sek (använde även bågfil)
Masunt 520 M
Bryta loss med kofot: 23 sek
Bryta upp med skruvmejsel: 59 sek (använde även morakniv)
ABUS 787 C
Bryta loss med kofot: 35 sek
Bryta upp med skruvmejsel: 2 min 53 sek (använde även bågfil)
HMF 2030-11
Bryta loss med kofot: 1 min 15 sek
Bryta upp med skruvmejsel: 1 min 51 sek
Kommentarer
13