Ny kärnkraft ska betalas med statliga lån
Regeringen går vidare med planerna på att vi ska bygga ny kärnkraft i Sverige. Idag presenterade man ett lagförslag på hur den ska finansieras via statliga lån.

Ebba Busch vid pressträffen. Foto: Regeringen
Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade vid en pressträff på torsdagen ett lagförslag på hur man vill finansiera utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige. Förslaget innebär att staten lånar upp pengar som sedan vidareutlånas till företag som vill bygga kärnkraftverk. Stödet omfattar totalt 5 000 MW, vilket motsvarar fyra storskaliga reaktorer och innebär att staten står för cirka 300 av de minst 400 miljarder kronor som projekten beräknas kosta.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) betonade vikten av kärnkraft som fossilfri och planerbar baskraft för att framtidssäkra Sveriges elförsörjning. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) förklarade att upplägget med statliga lån gör att finansieringskostnaden kan hållas nere jämfört med marknadsfinansiering, tack vare statens låga upplåningsränta på 2%.
Förslaget innehåller även ett prissäkringsavtal som garanterar kraftproducenter en minsta ersättning för elen de levererar, utan att påverka elpriserna för konsumenter. Dessutom införs en riskdelningsmodell där både staten och företagen delar på risker och eventuella vinster. Om projekten blir dyrare än beräknat finns en justeringsmekanism för att säkra att de ändå kan genomföras. Går projekten bättre än väntat ska överskott kunna återföras till skattebetalarna.
Planen är att intresserade aktörer ska kunna ansöka om stöd från den 1 augusti i år.
Kommentarer
26