Måtten i badrummet

Du behöver planera badrummet noga om du ska få plats med all lyx. Här går vi igenom vilka mått som gäller när man planerar sitt badrum. Ryms både bubbelbad och avslappningsfåtölj? Hur prioriterar man om utrymmet är snålt?

Måtten i badrummet

Foto: Københavns Møbelsnedkeri

Planeringen för det nya badrummet börjar med en lista på precis alla funktioner som man önskar i sitt nya hemma-spa. I det här tidiga skedet ska man inte fundera över vad som ryms. Det får bli en senare fråga.

Bland funktioner finns wc, tvättställ, dusch, badkar, förvaring för handdukar och annat, bastu och relaxhörn. De tre-fyra första är förstås viktigast.

Många är tvungna att även klämma in tvätt och tork i badrummet, men det förstör så mycket av badrummets möjligheter att vara en plats för avkoppling och kontemplation. Har du möjlighet, försök att finna en egen plats i huset för tvätt och klädvård.

När man bestämt vilka funktioner man vill ha i badrummet är det dags att fundera över om dessa ryms inom det utrymme bostaden har för badrum idag eller om det går det att stjäla till sig lite yta från en garderob eller en del av ett angränsande rum.

Möblera badrummet

Nästa steg är att möblera badrummet. Här kan man tillåta sig att vara ganska fri och inte tänka så mycket på tekniska begränsningar som avlopp och vattenrör. En badrumsrenovering innebär ändå att väggar och golv rivs upp så i det här tidiga stadiet finns möjligheter att dra om både vatten och avlopp. 

Utgå från en skalenlig ritning av det nya badrummet och prova att flytta runt och placera badkar, dusch, wc, tvättställ och andra faciliteter på olika sätt. Det gamla sättet är att lägga ett smörpapper på rumsskissen och rita olika förslag. Idag använder många datorn för att skissa. 

Vitt badrum från Oscar properties
Foto: Oscar Properties

Toan används mest

Den funktion som används mest är wc:n som därför helst bör ligga nära ingången. Å andra sidan kan det vara skönt att slippa se en toalettstol när man öppnar badrumsdörren. Går det att placera den åt sidan? Kanske kan en avbalkning eller en halvvägg skärma av wc:n från dörren?

En vanlig standard-wc behöver 70-80 cm i bredd och runt 110-120 cm djup inklusive det utrymme som krävs framför wc:n. Andra mått som är viktiga är att det är minst 60 mm mellan vägg och avloppsrörets bakkant. För att inte få svårstädade prång bakom toan är det bra att inte vara för utrymmessnål.

Vägghängd toalett
Badrum i materialet Marmoreal, inspirerat av terrazzo av Max Lamb. Foto: Thierry Depagne 

Vägghängd wc

Vägghängd wc har inga rör nedåt och det underlättar städning. Måtten är egentligen desamma som för en golvplacerad toastol, men man får räkna bort vattencisternen som är inbyggd i väggen. 

Den vägghängda wc:n har en fixtur, en ställning som byggs in i väggen eller som placeras emot väggen och byggs in. Toastolen kan monteras på olika höjd, men standard är ca 45 cm från golv till toalettringen. 

Inga vattenrör i ytterväggen

Branschreglerna ”Säker vatten” säger att man inte ska bygga in vattenrör i ytterväggar. Därför är det säkrast att placera wc-fixturen innanför ytterväggen. Fixturen byggs sedan in bakom en skiva som t ex kan kaklas. Den behöver inte gå ända upp till tak utan kan avslutas med en hylla mitt på väggen. Ett trevligt sätt att utnyttja detta är att fortsätta den utbyggda väggdelen och dölja rör till tvättställ bakom den.

Tvättställ med kommod
Foto: midcenturyjo/desiretoinspire

Tvättställ med eller utan kommod

Intill wc:n behövs tvättställ. Ett vanligt tvättställ behöver ungefär 90 cm i bredd och 110 cm i djup. Då är utrymmet för att få plats att stå framför tvättstället medräknat. En stor familj har kanske behov av ett dubbelt tvättställ för att alla ska hinna med morgonbestyren? Då får man förstås öka bredden.

Det är populärt att ha tvättstället i en kommod med skåpsutrymme under. Tänk på att inte placera kommoder eller andra badrumsmöbler alltför nära toalettstol eller badkar eftersom stänk fort kan förfula träytor. Väljer man att ha tvättstället i en kommod blir städningen enklare om avloppsröret inte går ner i golvet utan går in i väggen. Ett sådant avloppsrör rekommenderas sitta 55 cm över golvet.

Badrumsmöbel från Italien
Badrumsmöbel av italienska Ex.T. Foto: Ex.T.

Tvättställets perfekta höjd

Tvättställets höjd kan variera, men 85-87 cm anges ofta som en perfekt höjd som passar de flesta. Tvättställsblandare sitter ofta i själva tvättstället, men en del tvättställ är avsedda för en blandare på väggen. Lämplig höjd för blandaren är 16-21 cm över tvättställets övre kant. 

Skåp och hyllor

Förvaringen består av skåp eller öppna hyllor. Dessa bör placeras i den torraste delen av badrummet och gärna i anslutning till tvättstället. Det finns ett otal förvaringsmöbler för badrum i olika mått på marknaden. 

Tänk på att förvaringen inte är avsedd för hela linneförrådet utan endast för att det alltid ska finnas fräscha handdukar tillgängliga, förutom allt annat man gärna har tillgängligt i badrummet.

Kommod
Badrum från boken Interior Design for Bathrooms av Gestalten. Foto: Max Lamb

Förvara på höjden

För att vinna utrymme är skåp och hyllor på höjden ett bra knep. Undvik skåp över tvättställ eftersom det tar bort utrymme för huvudet när man lutar sig fram över tvättstället. Ovanför tvättstället är det lämpligare med en spegel och god belysning. 

Bastu med dusch

Även en minibastu tar en del utrymme, men för den som älskar bastubad är det en skön avkopplingsform och värt kvadratmetrarna. I direkt anslutning till bastun bör det alltid finnas en dusch. 

Dusch kräver takhöjd

En fristående dusch behöver en golvyta på minst 80x80 cm. Större yta gör duschandet bekvämare och lyxigare. Tänk också på att om duschen har dörr så måste det finnas plats att öppna den utan problem.

Dusch
Dusch i the Williamsburg Hotel, Brooklyn

I duschen bör det vara minst 215 cm takhöjd för att rymma en takdusch. Om du ändå behöver placera duschen i anslutning till snedtak så kan det fungera om bara själva duscharmaturen har tillräcklig takhöjd. Duschväggar av glas kan måttbeställas med snedkapning för snedtak. Duschblandaren placeras normalt 110-120 cm från golv.

Badkar för alla badare

Badkar finns i alla möjliga storlekar och former: vanliga standardbadkar, bubbelbadkar, dubbelbadkar. Det är lätt att lockas av stora härliga bubbelbadkar för två personer. Kanske ser man framför sig romantiska kvällar med sin älskade? Eller så tänker man att familjens alla barn samsas i lekfull badglädje. Men ett stort badkar kostar mycket att fylla upp med varmt vatten. Fundera på hur badkaret oftast kommer att användas innan köp.

Badkar med utsikt
Bada med utsikt. Tapet från Hygge & West. Foto: Reagen Taylor

Ett bad med utsikt

Badkarets placering är viktig. Här vill man kunna ligga ostört och känna att man har sin egen stund. Har badrummet fönster spelar det in. Att ligga i badet och titta ut kan vara en extra poäng, men glöm inte att beakta att utsikten också ger möjlighet till insyn. Tänk också på att det kan bli kallras från fönstret och det kan kännas obehagligt i badet. Immiga fönster är en annan aspekt att tänka på.

Badkarets storlek

Badkarets storlek kan mycket väl utgå från hur mycket plats som finns att tillgå. Vill man klämma in ett badkar på mycket liten yta är ett sittbadkar en möjlighet. Tänk då på att sittbadkar kräver större djup för att en vuxen person ska få rum. Ett vanligt badkar är cirka 70 cm brett och det fungerar utmärkt, men väljer man ett lite bredare, 75-80 cm, får man genast en större badkomfort. Dubbelbadkar och hörnbadkar tar förstås ännu mer utrymme i anspråk. 

Badkar på trägolv
Badkar placerat mitt i rummet. Foto: midcenturyjo/desiretoinspire

Badkarets luriga längd

Badkarets längd är lite lurigt. Det finns standardbadkar från 140 till 200 cm längd. Det optimala för komforten är ett badkar i samma längd som den badande. I ett hushåll är man ju oftast fler som vill bada och kortare familjemedlemmar kan uppleva att de inte når att ta spjärn med fötterna i badkarets kortända. En del badkarsmodeller har sluttande kortända och är på så vis kompatibla med badande av olika längd.

Badkarsblandaren placeras 70-90 cm från golvet beroende på badkarets höjd. Det är därför bra att redan när rören ska dras vara på det klara med vilken badkarsmodell som är aktuell. 

Bra med ytterligare en toalett i huset

En sak att tänka på för optimal avkoppling i badet är att det finns ytterligare ett wc någon annanstans i huset. Man vill ju inte ha övriga familjemedlemmar trampandes otåligt utanför när man badar.

Bonustipset för badet är att ett stadigt handtag att hålla sig i när man kliver i och ur badkaret är bra för alla, inte endast för äldre.

Handdukstork och zoner för el

Placera gärna en handdukstork nära badkar eller dusch för njutningen av en varm handduk. Men inte för nära om det är en elektrisk handdukstork. Elektrikern delar in våtrummet i zoner. Zon 1 är i badkaret respektive duschutrymmet. Zon 2 är 60 cm utanför själva dusch/badutrymmet. På en fast installerad handdukstork får bygeln får sticka in i zon 1 om strömbrytaren sitter i zon 2. Har handdukstorken stickpropp får den placeras i zon 2 och placeras då med strömbrytaren och stickproppen vänd från duschen/badkaret. Handdukshängaren ska placeras minst 60 cm från golv och med ett fritt utrymme på 10 cm runtom.  

Relaxhörnet

Finns det utrymme är förstås den ultimata lyxen att kunna ställa in en vilstol i badrummet för skön avkoppling efter bastun eller badet. Ett litet, litet bord att ställa ett glas eller en kopp på gör rummet mer ombonat. Kanske bidrar här även en grön växt till trivseln?

Ta hjälp om det blir för svårt

Funkar inte planeringen av badrummet hur du än försöker så är det inget nederlag att be om hjälp. Många butiker som säljer badrumsinredningar har erfaren personal som hjälper till. Det kan också vara värt sitt pris att anlita en inredningsarkitekt för att få en omfattande renovering av badrummet att bli så nära perfekt det bara går.