Kristina och Marco ritade och byggde energieffektivt hus själva
Kristina och Marco i Åkersberga har ritat och byggt ett stort energieffektivt hus själva. Det visade sig inte bara bli en riktigt god affär, de njöt också av resan och stormtrivs i sitt självbyggda hus. Här delar de med sig av sina erfarenheter.
Kristina och hennes fästman Marco hade pratat lite löst om att kanske köpa en tomt för att bygga ett hus på, när de av en händelse snubblade över en lockande tomt i Åkersberga. Den hade varit perfekt, den enda nackdelen var att den redan var såld.
Ja, egentligen hade de inte ens bestämt var i Stockholm de ville bygga. Men eftersom Kristina har bott i Åkersberga tidigare och trivdes där så kunde de inte låta bli att åka och titta på den där tomten som redan var såld. Det var en skogstomt på 1500 kvm för 1 miljon kr, precis i deras prisklass. De drog på sig de medhavda stövlarna och gick ut för att titta på tomten. Då var köparna där också.
– Det var ju lite pinsamt tyckte vi, säger Kristina.
Men när de började prata med dem fick de reda på att det var tre tomter som hade sålts samtidigt och att den ena köparen just hade dragit sig ur. Granntomten på 2000 kvadratmeter hade alltså just blivit till salu. Kristina och Marco kontaktade mäklaren. De matchade budet den andra köparen hade lagt och tomten blev deras i april 2016.
Marco är före detta snickare och plåtslagare, väldigt intresserad av att bygga och rita hus och av design generellt. Han hade alltid drömt om att rita sitt eget hus. Kristina är ingenjör, gillar projekt, att förstå hur man gör saker, hur de är uppbyggda och fungerar. Detta visade sig vara en lyckad kombination när de skulle bygga ett hus tillsammans och göra alltifrån att rita till att bygga upp huset.
De började rita på sitt hus. De tog fram en planlösning, design och konstruktion som de ville ha. Sedan tog de med sin ritning till en arkitekt som fick göra en bygglovsritning av det hela.
– Vi har haft helhetskontrollen själva, gjort alla materialval själva och sedan tagit hjälp bekantskapskretsen där vi har turen att ha både VVS-ingenjör, konstruktör med mera.
Några små missöden inträffade på vägen, men inget allvarligt.
– Vi fick tänka om hur en vägg skulle se ut pga att vi missade något mått. Vi måttade också fel när vi skulle sätta upp en pelare vilket gjorde att vi fick ändra planlösningen lite på bottenvåningen
Bygglovet gick relativt enkelt att få igenom. Tomten ligger utanför detaljplanerat område. Vid grannhörandet kom frågor om hur det skulle komma att passa in i området där det finns många röda trähus med vita knutar, många av dem mindre fritidshus. På kommunen fick ärendet lyftas en nivå för att bygglovet skulle beviljas, men till slut gick det vägen.
Däremot behövde bankerna lite mer övertalning för att bevilja lån.
– Vi fick inte ens komma och prata med dem, de tyckte att det var ett högriskprojekt när vi inte kunde presentera ett kontrakt med en välkänd hustillverkare, utan skulle bygga själva.
Det krävdes alltså övertalning och kontakt med ett antal banker innan de till slut fick komma på ett möte hos Swedbank. Väl där när de fick presentera sin kalkyl så gick det dock hur bra som helst.
Det var i april 2016 de hade köpt tomten. Ett år av planering senare kunde de sätta igång med markarbetena. Marco tog tjänstledigt i ett år och byggde huset på heltid, tillsammans med Kristina när hon var ledig och tillsammans med hennes pappa när han kunde hjälpa till. Det tog ungefär ett år för dem att färdigställa huset.
När de tog fram konstruktionen var målsättningen ett energieffektivt hus. Det vilar på en platta på mark med ingjuten golvvärme och värms med bergvärme. Ventilationen är FTX.
– Vi funderade på solceller, men valde att skjuta det på framtiden, säger Kristina.
I väggarna sitter 220 mm glasfiberull. I taket har de sprutat in lösull och i mellanbjälklaget ligger cellulosa.
– Vi fick en ofrivillig effekt av noggrant hantverkande då resultatet blev 0,31 l/sek vid täthetsprovningen. Det är på godkänd nivå för passivhus (passivhus har 0,1-0,3l/sek, vanliga nya hus ligger på ca 0,6 l/sek) så det var kul, berättar Kristina.
Skifferplattorna monterade de med spikkrok.
– Det finns också stormkrok och att skruva fast plattorna, skruva är helt klart snyggast men för någon som aldrig har monterat det förut är spikkrok mycket enklare. Och tillräckligt snyggt om kroken inte syns så mycket!
Huset byggs precis som om man skulle satt vanlig träpanel med reglar, isolering, luftning osv, sedan sätter man upp en tvärgående spikläkt som spikkrokarna slås fast i. Skifferplattorna ställs sedan i krokarna och låses i överkant av krokarna som håller fast nästa rad samt överliggande skifferplatta. Skifferplattorna överlappar alltså i höjdled men inte i sidled. För att undvika läckage den vägen sätts en typ av takpapp mellan plattorna.
– Man gör det en i taget och varje platta är olik den andra och måste vägas in så att det inte blir snett. Det krävde sin lilla tid! Jag gjorde en överslagsräkning att vi har satt upp ca 10 000 skifferplattor på hus och garage, berättar Kristina.
Plåten utvändigt är i en färg som matchar skifferplattorna väldigt bra, men den är inte specialbeställd som man kunde tro, utan vanlig mörkgrå bandad plåt på rulle.
– Vi hade tur med plåten. Vi tänkte först beställa en special-Ral-färg men det visade sig att den "vanliga mörkgrå" passade perfekt, berättar Kristina.
På insidan av huset har de öppen planlösning med slipat betonggolv. Det innebär en del merjobb när man gjuter plattan när man tänker ha ett slipat betonggolv.
– Man lägger i mer armering när plattan gjuts än normalt så att det inte ska bli synliga sprickor i golvet. Sedan får man slipa det mer ju blankare yta man vill ha, berättar Kristina.
En fördel med betonggolv är att golvvärmen fungerar optimalt när det inte finns någon golvbeläggning ovanpå plattan.
I köket finns en köksö och luckor av vitlaserad ek. Bänkskivorna är av rostfri plåt och den infällda hällen med inbyggd fläkt kommer från NEFF.
I badrummet har de satt marmorplattor i hexagon-form.
Trots några smärre missöden tycker Kristina och Marco att deras husbygge gick förvånansvärt smidigt. Budget hade de satt till 4 miljoner kr och den lyckades de hålla.
– Vi letade kostnadsuppskattningar på nätet för vad olika saker skulle kosta, vilka kostnadsbärare många glömmer osv och så jämförde vi dem med mer schablonartade uppgifter som fanns på t.ex.produktionskostnad per kvadratmeter. Vissa saker hann vi få in offerter på också innan budgeten spikades, andra uppskattade vi. Sedan är ju jag lite av en pessimist ibland så jag har räknat med riskmarginal på riskmarginal. Produktionskostnadskalkylen vi gjorde i ett tidigt skede har stämt förvånansvärt bra, berättar Kristina.
Nu när huset är färdigbyggt har de gjort en ny värdering på huset för att kunna lägga om lånen.
– Banken har värderat huset till långt över de 4 miljonerna så det känns väldigt bra.
De är alltså väldigt nöjda med sitt husbygge och inte bara för att det visade sig vara en riktigt god affär.
– Det är SÅ KUL att veta hur allt fungerar i huset, var de bärande balkarna och alla genomföringar i bjälklaget sitter, säger Kristina.
Kristinas och Marcos råd till andra som ska bygga hus
Kristina och Marco lärde sig massor av att rita och bygga huset själva. Det här är deras råd till andra som funderar på att bygga hus:
- Läs på, planera väl och slarva inte med förarbetet. När vi gjorde det fick vi problem. T ex hoppade vi över att göra en geoteknisk undersökning. Sedan när det dök upp överraskningar så blev det strul med markentreprenören om vad som skulle ingå i priset.
- Ta in flera olika offerter och jämför med varandra.
- Slarva inte med att ta referenser och träffa de du funderar på att anlita.
- Har du möjlighet, bygg huset själv. Det har varit så kul och känns verkligen värt mödan. Nu har ju inte vi bott så länge men jag tror definitivt att du vinner i längden på att ha varit engagerad själv och känna ditt hus utan och innan.
- Ha en ordnad livssituation när du bygger såsom fast anställning och billigt boende (nära bygget) under byggtiden. Vi har inga barn heller och det har gjort allt så mycket smidigare.
- Var förberedd på att det tar längre tid än du kan tro.
Alla foton är Kristinas och Marcos privata bilder.
Kommentarer
62