Cajsa ritade huset själv - sedan byggde de i lösvirke på bara 9 månader
Först ritade Cajsa drömhuset själv. Sedan byggde hon och Per huset på Öland själva på bara nio månader. Allt de tog hjälp med var el och VVS. – Att rita och bygga hus ger optimal tillfredsställelse, säger Cajsa Lundin.
Trädgårdsanläggarna Cajsa och Per Lundin som har bott i ett radhus utanför Stockholm i 27 år, har ända sedan de träffades pratat om att rita och bygga sitt eget hus.
– Med jämna mellanrum har vi gjort ryck och försökt hitta tomter, vi har även varit på väg att bygga med husleverantörer. Men vår ekonomi har aldrig hållt, säger Cajsa.
Men så landade deras äldsta dotter på Öland med sin pojkvän och blev gravid under pandemin. Samtidigt skenade priserna på lantliga objekt runt Stockholm.
– Vi tänkte att om vi någonsin ska få bygga ett hus blir det någonstans där tomtpriserna är lägre.
Dotterns pojkvän hade just byggt sitt eget hus själv, och innan dess varit med och byggt hus som anställd.
Då föddes tanken hos Cajsa och Per på att också kanske bygga hus där på Öland helt enkelt.
Hittade en mysig tomt med karaktär
De började leta efter lediga tomter på Öland och snart hittade de ett intressant objekt som hade digital visning och film.
– Vi blev intresserade och skickade ut dottern till tomten för att gå runt den med FaceTime.
Tomten, som var 4700 kvm stor och med lantlig känsla, låg centralt placerad på ön. De tyckte den hade mysig karaktär och passade dem eftersom den inte var platt och dessutom hade många träd. Där fanns också ett torp som de skulle kunna bo i under byggtiden. Med så många plus slog de till och köpte tomten i november 2021.
Cajsa ritade huset själv
Att rita sitt eget hus har alltid varit Cajsas dröm och hon har haft som hobby att samla och studera planlösningar. Faktum är att hon redan som 13-åring började rita planlösningar.
När hon nu skulle rita sitt drömhus ville hon göra det så enkelt som möjligt. Det blev ett hus med bara fyra hörn och så få smarta kvadrat som möjligt.
Boytan landade på 124,5 kvadratmeter. Det är hon och Per som ska bo i huset, men det är designat för att fungera för fyra personer, med tre sovrum och två badrum.
Bygglovshandläggaren hade tipsat om att klassa huset som fritidshus, vilket skulle medföra lägre krav på energieffektivitet och tillgänglighetsanpassning.
– Men vi visste ju att vi skulle bo här permanent och bestämde oss för att köra den hårda vägen och lämnade in en ansökan om bygglov för permanentboende i januari 2022, säger Cajsa.
Ritade så litet som möjligt utan att tumma på funktionalitet
Hur tänker då en trädgårdsdesigner när hon ritar och formger sitt eget hus?
– Vi ville att huset skulle passa platsen, nästan underordna sig naturen. Träden kommer ju att stå längre än huset förmodligen, säger Cajsa.
– Sedan visste vi vilken stil och färg vi gillade så vi fegade inte, utan ville göra det just vi gillar utan tankar på vad som är säljbart.
Enkelhet var deras främsta estetiska och formmässiga mål. De ville göra huset så litet som möjligt utan att tumma på funktionalitet. Men de ville också bygga med så bra material som möjligt
– Jag ritade rummen och ytorna anpassade till våra möbler skalenliga. Vi har inte köpt något nytt, säger Cajsa.
Cajsa la sedan ner mycket tid på att få ihop material och färger i inredningen. Det blev många ändringar efter hand också, se längre ner under rubriken “Lärdomar från bygget”.
Placerade huset mellan ekarna
En annan viktig sak att parera när man ritar huset är hur det ska placeras på tomten.
– Vi visste att vi skulle ha huset på den högre delen, en sandås. Jag hade studerat marken på SGU och visste att nedre delen skulle innebära pålning, berättar Cajsa.
– Sedan var det vettigast att lägga huset längs med åsen, det gav en entrésida mot ”stora vägen”, och mer privat ostörd sida på baksidan med skogen som kuliss.
De la också ner stor möda på att placera huset mellan de uppvuxna ekarna.
– Vi mätte alla befintliga träd noggrant så jag kunde föra in dem på fastighetskartan.
– Sedan gjorde vi en enkel funktionsplan för önskad storlek på parkeringsyta, carport för två bilar, entrédel, uteplatser i olika lägen. Men inga detaljer, berättar Cajsa.
De ville heller inte placera huset med stora fönster mot söder, eftersom de inte ville ha fördragna gardiner eller markiser.
Byggde nästan allt själva på 9 månader
När alla arbeten med ritning, planering och diverse tillstånd var klara kunde de äntligen börja bygga huset i mitten av mars 2022.
– Vi har gjort precis allt själva utom VVS och el, säger Cajsa.
Ibland anlitar man en konstruktör i planeringsstadiet, bland annat kräver bygglovet en konstruktionsritning. Cajsa och Per använde istället en digital tjänst för att ta fram sin konstruktionsritning.
VVS-firman anlitade de Innan de påbörjade plattan och hade möte med dem angående när de måste komma in i olika stadier av bygget.
Per har alltså gjort alla markarbeten själv, inklusive att gjuta plattan med golvvärme.
I träväggarna har de diffusionsöppen ångbroms och träfiberisolering, vilket de även har i sprutad form i taket.
Köksluckorna “Raw Oak” som sitter monterade på Ikea-stommar kommer från Bucks and Spurs. Foto: Joel Gribbsson
– När vi provtryckte huset var vi nära ett passivhus. Vi har otroligt behagligt och fräscht inomhusklimat, säger Cajsa.
De värmer huset med bergvärme.
Att måla träfasaden tog lång tid, men det blev väldigt bra när de väl var klara.
– Vi valde en fasadfärg som fungerar som slamfärg, på så sätt att man inte behöver skrapa, målartvätta osv vid ommålning, utan bara borsta av löst bås. Den heter Falu Fasad och innehåller även alkydolja.
– Den gröngrå kulören är tagen efter ekarnas färg barken. Utsidan av fönstren är i ockrabrunt, vilket ger fin kontrast till den dova gröna, säger Cajsa.
– Och trots att vi var missnöjda med brunröda lasyren på insidans fönsterkarmar när de levererades är vi väldigt nöjda med dem nu, de ger huset lite skön retrokänsla. Vi har flera stora liksidiga fönster vilket också bidrar till känslan. Fönstren är inte öppningsbara, mest för det estetiska att få smala karmar på insidan. Breda rödbruna karmar hade blivit fel. Istället har vi helglasade dörrar i alla sovrum och i vardagsrummet, säger Cajsa.
Den 22 december blev huset godkänt för inflyttning, så nu bor de i huset och är nästan helt färdiga.
– Det som återstår är vegetationstak på själva huset och solceller på carporten för att ladda elbilen, säger Cajsa. Vi ska även göra tak över entrédörren. Men pengarna tog slut. På insidan saknas några lister och fogar.
Vad är ni mest nöjda med?
Om ni nu tänker tillbaka, vad är ni nöjda med i huset ni har byggt själva?
– Mest nöjda är vi över väl genomtänkt planlösning. Det känns öppet och väldigt funktionellt. Det finns siktlinjer mellan fönster åt alla håll, men vi har INTE gjort stora fönsterväggar, eftersom funktionell möblering har fått styra.
– Sedan är vi riktigt glada för det nästan fullhöga fönsterpartiet som man möts av mittemot entrédörren, det ger lite wow-känsla, tillsammans med hög takhöjd i mittendelen där vi har de sociala ytorna, säger Cajsa.
Sovrumsdelarna mot gavlarna har lägre takhöjd.
– Sedan är vi även mycket nöjda med plywoodtaket och plywoodinnerdörrarna, säger Cajsa. Ja, och grå öländska kalkstenen i hallen och badrummen förstås.
Fem lärdomar och tips till andra som ska rita och bygga huset själva
Om vi ska gå in på några saker som kunde gjorts bättre så har vi betongplattan, innerväggarnas tjocklek, placering av belysning, målning av fasaden och materialprover.
Lärdom nr 1. Plattan måste vara fullständigt plan. Planen var att slipa plattan och använda som betonggolv.
– Men den blev inte helt plan, utan har några små svackor som känns när man går på golvet, trots att vi har byggt upp med foam. Resultatet blev att vi fick lägga trägolv i köket, men köket var redan beställt - utifrån tanken att det passade ett betonggolv, säger Cajsa. Golvet (vitlaserad ek) är det vi är minst nöjda med.
Lärdom nr 2: – Vid nästa hus jag ritar kommer jag att vara mer noggrann med innerväggarnas tjocklek och ta i några centimeter på husets längd och bredd. Det har hela tiden handlat om millimetrar för att möta tillgänglighetskrav och samtidigt få plats med till exempel köksmoduler. Fem centimeter till hade underlättat mycket, så tajt har det varit, säger Cajsa.
Lärdom 3: Det tar oerhört tid att måla fasadbrädor två varv.
– Om vi bygger hus igen blir det accoya, shou sugi ban eller tegel, eller annat underhållsfritt. Vi har några sågsnitt uppsatta som aldrig blev målade.
Lärdom nr 4: Det är svårt och tar tid att placera belysning, strömbrytare och eluttag.
– Jag tyckte det var svårt, och det blev nog några för många. Vi är glada för Plejd, så slipper vi trycka på alla knappar för att hitta rätt. Sedan är nöjda med dubbelspottarna i taket som är vinklingsbara, för allmänbelysning.
Lärdom nr 5: Beställ alltid materialprover eller åk och titta live. Lasyrfärgen på innerkarmarna heter eklasyr, men visade sig se ut exakt som teak. Kalkstensskivan under tvättstället i badrummet skulle vara lik golvet, men blev en annan.
– Vi är i alla fall inte ett dugg avskräckta av att bygga hus, och vårt förhållande har om möjligt bara blivit bättre. Att göra utmanande projekt är vår grej, vi går igång på det. Båda gillar att tänka, klura, vrida och vända, och sen genomföra.
Att rita och bygga hus ger optimal tillfredsställelse, näst efter att anlägga trädgårdar tycker Cajsa och Per.
Läs mer och se fler bilder på deras instagramkonto Strandskogen169.
Kommentarer
46