Köpguide: Vilka brandvarnare är bäst för ditt hem?
Det finns olika tekniker i brandvarnare och de kan vara mer eller mindre smarta. Så vilken typ är bäst i just ditt hem? Och vilka är brandvarnara som vunnit oberoende tester? Vi djupdyker i brandsäkerhet.

FireAngel Wi-Safe 2 var en av de mest pålitliga brandvaranarna i ett oberoende test.
En brandvarnare är en av de viktigaste säkerhetsprodukterna du kan ha i hemmet. Den kan rädda liv genom att tidigt varna för rök eller brand, och ge dig värdefulla sekunder att agera. Men med ett brett utbud av modeller och tekniker att välja mellan är det inte alltid helt enkelt att veta vilken brandvarnare som passar bäst.
Olika typer av brandvarnare
Det finns fem olika typer av brandvarnare, sett till med vilken teknik de upptäcker branden:
- Optisk
- Joniserande
- Värmevarnare
- Gasvarnare (CO-varnare)
- Kombinationsvarnare
När du väljer brandvarnare hamnar du vanligen först i valet och kvalet mellan optisk eller joniserande. Bägge fungerar bra för hemmabruk, men de mäter brandrök på olika vis. Den optiska brandvarnaren mäter fotoelektriskt synlig rök och är bäst för pyrande bränder - till exempel glödbrand i en kabel. Joniserande mäter istället elektriskt motstånd i luften och är bättre på snabbt uppflammande bränder, såsom exempelvis en spisbrand. Den förstnämnda är mer miljövänlig, den senare ska källsorteras när den inte längre används.
Enligt Trygg-Hansa är optisk brandvarnare det vanligaste köpet bland privatpersoner idag. Det finns också kombinationsbrandvarnare som mäter på båda visen, men de är då lite dyrare.
Ytterligare en typ av brandvarnare är en värmevarnare, som helt enkelt reagerar på höjd temperatur istället för rök. De reagerar långsammare än rökdetektorer och är inte lämpliga för utrymmen där människor sover. Däremot kan de vara ett bra komplement i rum där vanliga brandvarnare av olika skäl tenderar att ge falsklarm, exempelvis i garage eller i kök.
Det finns även gasvarnare (CO-varnare). Dessa kan vara ett bra komplement till brandvarnaren i hem som är utrustade med kamin, gasspis och liknande produkter. De mäter mängden kolmonoxid i rummet. Om du redan har en vanlig brandvarnare kan du köpa en fristående gasvarnare. Men det finns även kombinationsvarnare som då dels upptäcker synliga rökpartiklar, dels upptäcker farliga nivåer av kolmonoxid.
Hur smart ska den vara?
Ytterligare en faktor som kan vara bra att väga in är hur avancerad brandvarnare du vill ha. Det finns till exempel seriekopplade brandvarnare - när en varnar triggar den de andra att börja varna också. Har du exempelvis ett stort hus, eller ett hus med välisolerade innerväggar som gör att ljudet har svårt att nå fram, kan detta vara en lösning. Går brandvarnaren i tvättstugan i ena änden av huset, kommer brandvarnaren utanför sovrummet också att pipa.
Det finns även smarta brandvarnare. Smarta brandvarnare kopplas upp till ditt Wi-Fi hemma och skickar notiser till din smartphone vid larm. De kan därmed varna dig när brandlarmet går även om du inte är hemma. Sitter du på jobbet får du en notis, och kan sedan snabbt kolla i inomhuskameran vad det är som pågår. Ofta kan de även utföra självtester och integreras med andra smarta hem-enheter för att exempelvis tända lampor vid rökdetektion.

Testvinnande brandvarnare - var källkritisk
Det finns många “tester” av brandvarnare på nätet, men merparten av dessa sammanfattar bara vad andra sajter har sagt - eller så är det återförsäljare som listar sina egna produkter med nyckelord som “bäst i test”. Här gäller det att vara källkritisk.
Det enda seriösa testet vi hittar - där man de facto testat produkterna själva - är Länsförsäkringars från 2021. De testade tio vanliga brandvarnare tillsammans med Lunds Tekniska Högskola. Resultaten visade betydande skillnader i kvalitet och prestanda mellan modellerna.
Bland de testade modellerna utmärkte sig FireAngel Wi-Safe 2 och Bellman Visit som de mest pålitliga. De kostar dock en hel del. Även enklare modeller som Clas Ohlsons CO/TECH GS506G 9 och Marquant från Jula (säljs ej längre) presterade tillfredsställande, och kan anses ha kvalificerat sig som bäst billiga.
Råd och Rön har inget test av brandvarnare längre. Senast genomförda testet var 2011 och går inte längre att hitta.
Sämst betyg: I Länsförsäkringars test fick de relativt billiga brandvarnarna Housegard Pebble och Luxorparts sämst betyg med kommentarer såsom “svag ljudsignal” och “sämst på att detektera rök snabbt”.
Tänk på det här när du köper brandvarnare
Många gånger köper vi grejer från nätet idag, och det kan vara svårt att avgöra huruvida sajten du köper från är en seriös e-handel. När det gäller just elektronik, och speciellt säkerhetsprodukter, är det lite extra viktigt att köpa från en seriös sajt. Du vill att brandvarnaren är testad enligt alla säkerhetsstandarder, att du kan lämna tillbaka den om den är felaktig och att det inte förekommer falska certifikat. Brandvarnaren du köper ska exempelvis ha en prestandadeklaration och vara CE-märkt enligt SS-EN 14604.
De flesta brandvarnare är batteridrivna, dock med varierande livslängd från ett upp till hela tio år. Vissa modeller kan även anslutas till elnätet med batteribackup för extra säkerhet. En helt batteridriven brandvarnare är enklare att installera, men välj då gärna en med så lång batteritid som möjligt - detta för att minska risken att den lägger av och för att minska underhållet.
Läs mer: Förebygg brand i hemmet
Placering av brandvarnare
Du bör ha en brandvarnare för varje 60 kvadratmeter. Montera den i taket, minst 50 centimeter från väggen, eftersom rök stiger uppåt. Du bör ha en i, eller i nära anslutning till sovrummet, i hallen och på varje våningsplan. För att minimera falsklarm bör den huvudsakliga brandvarnaren inte placeras för nära kök eller badrum.
Det är viktigt att regelbundet testa brandvarnaren och byta batterier vid behov.
Vanliga frågor
Vad kostar en brandvarnare?
De båda testvinnande FireAngel Wi-Safe 2 och Bellman Visit kostar runt tusenlappen. Clas Ohlsons optiska brandvarnare CO/TECH GS506G kostar 150 kr för en 2-pack.
Hur ofta ska man byta ut brandvarnare?
Brandvarnarens livslängd är 8-10 år, därefter bör den bytas ut.
Kan en brandvarnare ligga på en hylla?
Brandvarnaren skall sitta i taket, ingen annanstans.
Kommentarer
42