Fallgropar när du köper bostadsrätt – 5 missar du bör undvika

Konsumentverkets jurist Maria Nilsson hjälper oss att lista fem allvarliga missar människor gör när de köper bostadsrätt - och hur du gör för att undvika att göra samma tabbe.

Köp bostadsrätt - 5 misstag

Det är mycket att tänka på när du ska köpa bostadsrätt och missar kan bli både jobbiga och kostsamma. Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket, hjälper oss att lista några av de vanligaste fallgroparna och hur du undviker dem.

Ta lånelöftet för givet

Ett lånelöfte från din bank är ofta en förutsättning för att du ska kunna köpa en bostadsrätt. Men det löftet kan förändras om din ekonomiska situation gör det. Ett sådant scenario kan till exempel vara om du inte lyckas få din tidigare bostad såld och helt plötsligt riskerar dubbla boendekostnader. 

– Om lånelöftet är beroende av att köparen får sin nuvarande bostad såld är det viktigt att detta läggs in som ett villkor i köpeavtalet. Säljaren är dock inte tvungen att acceptera villkoret, säger Maria Nilsson.

Fira vinsten i förskott

Maria Nilsson
Maria Nilsson

Budgivningar är inte sällan en rafflande historia med mycket som står på spel. Därför är det också viktigt att hålla koll på att bud inte är bindande – vare sig för budgivare eller säljare. I praktiken kan det till exempel betyda att du lägger det högsta budet, men bostaden går till någon annan.

– Säljaren måste inte sälja till den som lagt högsta bud utan är fri att sälja till vem den vill. Köpet är inte bindande förrän köpeavtalet har skrivits under. Fram till dess kan både köparen och säljaren ändra sig.

Hålla koll på fel regelverk

För att veta vad som gäller när du köper en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på vilken lag köpet faller under. Kanske har du tidigare köpt villa – som räknas som fast egendom – och tycker att du har koll på kapitlet i jordabalken som reglerar köp av fastighet? Då är det hög tid att skaffa dig lika bra koll på köplagen, eftersom bostadsrätter räknas som lös egendom.

– Vid köp av bostadsrätt är man som köpare inte konsument. Istället är det köplagen tillsammans med bostadsrättslagen som reglerar köpet, säger Maria Nilsson.

Missa att kika bakom tavlorna

Även om felsökande är det sista man vill göra mitt under förälskelsen av en ny lägenhet så kan det vara avgörande för ett lyckat köp. Ta reda på vad undersökningsplikten handlar om och hur detaljerat du måste undersöka lägenheten i jakt på brister.

– Det är minst lika viktigt att undersöka en bostadsrätt noggrant som när man köper hus. Fel som hade kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning kan inte göras gällande gentemot säljaren. Detta inbegriper att spola i kranar, kolla bakom tavlor, kontrollera biutrymme med mera.

Hoppa över frågor om föreningen

En del kallar den bostadsrättsköpets viktigaste aspekt – nämligen att ta reda på hur föreningens ekonomi och planering för framtiden ser ut. Förutom månadsavgiften och driftkostnaderna behöver du till exempel titta på årsredovisningen, föreningens skulder och om man planerar renoveringar som kommer att påverka lägenhetens kostnad och värde.

– Det är viktigt att kontrollera föreningens ekonomi. Detta görs förslagsvis genom att kontrollera årsredovisningen: Finns det planerat underhållsarbete som kommer att behöva finansieras genom höjda årsavgifter? Eller finns det andra planer som kan ha ekonomiska effekter? Har köparen själv svårt att förstå årsredovisningen så är det bra att ta hjälp av någon som är kunnig, tipsar Maria Nilsson.