Solskydd inne: Hissgardiner, lamellgardiner, persienner med mera

Solljus är bra för oss, men ibland kan det bli för mycket. Med rätt solskydd på rätt plats får du in lagom mängd för att du ska må bra, skydda mot insyn och sova gott om natten.

Vita tunna gardiner från golv till tak.

Vita tunna gardiner från golv till tak. Foto: Fönstret

Så fort våren tittar fram sprider sig glada ansiktsuttryck på oss människor. Solljus gör oss lyckliga. Men för mycket ljus inomhus är inte heller bra, och med rätt sorts solskydd på rätt plats får du lagom mycket ljus och slipper irritera dig på för hög värme eller direkt solljus mot tv:n. 

–  Ju mer ljus vi får desto bättre mår vi. Man ska släppa in så mycket ljus om möjligt. Total mörkläggning ska man bara ha i sovrummet, men finns det till exempel en tv du vill skydda kan du ha ett tätare material på solskyddet i vardagsrummet, säger Bo Jönsson som är vd för Fönstret i Lund.

hissgardin

Vita hissgardiner. Foto: Fönstret.

Han menar på att biorummet, och sovrummet om du är typen som vill ha det becksvart när du sover, mår bäst av en mörk rullgardin eftersom en sådan täcker bättre än exempelvis en persienn. Men det krävs även sidokanaler för att få totalt mörker.

Linn Frankhammar, som är inredningsarkitekt på företaget Covet, håller med. Hon säger även att det är extra viktigt med mycket solljus i de sociala delarna av huset, och i öppna planlösningar. Blir det för varmt finns det solskydd som släpper igenom mycket ljus men som samtidigt håller ute värmen. Allt handlar om vilka funktioner och egenskaper materialet har. 

Typer och trender
- Det handlar mycket om kvalitet och vem som är leverantör, säger Linn Frankhammar när vi talar om priser och kvalitet. 

Bo Jönsson fyller i att om du är ute efter att spara pengar är det rullgardin eller persienn av sämre kvalitet som gäller. Men det är ganska svårt att avgöra kvaliteten på solskyddet med blotta ögat.

–  Det finns ofta 5-6 prisgrupper som de olika materialen är indelade i. Är det en dyrare produkt är det oftast bättre material. Handlar det om en lamellgardin är det inte bara materialet utan även mekanismen som påverkas av kvaliteten och här kan det vara en god idé att investera i en lite bättre gardin, man vill ju att den ska vara bra nog att kunna öppnas och stängas flera gånger utan att den går sönder, säger Bo Jönsson.

träpersienn

Träpersienner. Foto: Fönstret.

Han nämner andra typer av solskydd som kan vara av intresse, exempelvis duettgardin som bara täcker halva fönstret, eller system w som är en typ av insynsskydd som täcker en del av fönstret och som kan skjutas upp eller ner beroende på vilken del du vill täcka för tillfället. Dock bör det nämnas att du fortfarande kan se ut. 

På tal om olika typer av solskydd. Trender kommer och går inom de flesta områden, och även om solskyddsområdet inte är fullt lika trendkänsligt som många andra områden, så finns det ändå en del du kan ta hänsyn till om du vill hänga med i svängarna.

Linn Frankhammar talar om lamellgardiner som en trend som vi ofta ser i samband med nyproduktioner. En trend som tillhör den minimalistiska stilen som sedan länge är på väg bort.

En typ av lamellgardiner

En typ av lamellgardiner. Foto: Fönstret.

- Det är en väldigt rak och inte så personlig stil, lamellgardiner var tidigare jättestort på kontorssidan. Vi märker en trend bland våra kunder som nu letar efter en personlig stil och inte längre vill vara en i mängden; det är att flera kunder i nyproduktioner väljer bort lamellgardinen och ersätter den med gardiner för att få en varmare och personligare känsla i interiören.

Gardiner
En trend som kommer tillbaka är textilgardiner, de blir mer och mer populära och Linn Frankhammar menar på att det är ett material som det går att göra väldigt mycket med. 

– Det finns en stor bredd när det kommer till textilsidan. Man kan använda det i inredningen och ändå få många olika egenskaper, som exempelvis gardiner som släpper igenom mycket ljus och släpper ut värme. Du kan ha hängande gardiner med olika textiler i samma gardinlänga. Gardiner fungerar i alla rum, det är både estetiskt och funktionellt.

tunnagardiner

En genomskinlig gardin längst fram och en tjockare bakom när man vill skydda mot solljus och insyn. Foto: Marléne Eskilsson.

I köket är gardiner extra lämpligt eftersom det går att tvätta dem. Bo Jönsson nämner mat-os som ett potentiellt problem om du har solskydd som inte går att torka av eller tvätta och menar på att gardin eller persienn är att föredra i ett sådant rum, där det dessutom är extra viktigt att få in mycket ljus eftersom det är en plats där familj och vänner ofta samlas och umgås. Dock nämner han att moderna fläktar sällan låter mat-os slippa ut i rummet och då är detta ett mindre problem.

Gardiner fungerar även bra i badrum där en tunn gardin kan ge insynsskydd men samtidigt släppa in mycket naturligt ljus.

Linn Frankhammar nämner även en fördel med gardiner i vardagsrummet.

–  Man kan arbeta med en mer genomskinlig gardin ihop med ett tjockt tyg som inte släpper igenom något ljus alls. Då kan man alternera mellan de två beroende på vad man använder rummet till för stunden.

Plocka upp färger eller dämpa
Både Linn Frankhammar och Bo Jönsson påpekar att solskyddet inte nödvändigtvis måste vara en tråkig detalj som du vill dölja, du kan även använda den för att lyfta inredning och färger. Alla slags solskydd finns numera i en uppsjö färger, till och med den gamla hederliga persiennen.

– Persienner är tråkiga rent inredningsmässigt även om de kan ses som klassiska solskydd som alltid hängt med. Men de har i alla fall stilats upp en del och finns i massor av olika färger numera, säger Linn Frankhammar. 

System W

System W, en gardin som kan skjutas upp eller ned. Foto: Fönstret.

Det du kan tänka på när du väljer färg på ditt solskydd är vilka andra färger du har i rummet. Har du exempelvis väldigt mycket färg på väggarna kan du välja en dämpande färg på solskyddet, och arbetar du med basfärger i interiören kan solskyddet istället få en accentfärg.

–  Ofta är solskydd ett komplement till något annat och ofta används ett mycket neutral färg. Det är kanske lite grått och så. Men det behöver inte vara så. Om solskyddet ska ta mer plats kan man välja en starkare färg som man kan matcha upp med någon annan del av inredningen, säger Bo Jönsson.

Linn Frankhammar är inne på samma spår:

–  Du kan välja precis vad som helst, antingen att plocka upp en färg ur interiören, eller att bryta med en helt ny färg - eller bara tona ner och ha i samma nyans. Man måste utgå från projekt till projekt.

Oavsett vilket solskydd du väljer påpekar bägge att det viktigaste är att det fyller rätt funktion för dig och det rum du tänkt sätta det i. Trender kommer och går och det är mer intressant att titta på vilken inredning och vilka färger du har i rummet.