Så funkar de senaste vitvarorna
Visst är det kul med en uppdaterad maskinpark hemma. Men vad kan du egentligen få för pengarna idag som du inte kunde för ett par år sedan? Vi gör ett djupdyk ner i vitvaruträsket och spanar in den senaste tekniken. Vi tar även en titt på hur det här med smarta vitvaror fungerar och vad vi kan förvänta oss av framtiden.
Det kommer extremt mycket ny teknik varje år, så mycket att det är nästintill omöjligt att hålla koll på alla områden. Och någon dag måste vitvarorna hemma bytas ut. Vi sparar och sätter undan pengar från lönen och när den dagen kommer vill vi såklart investera i det absolut bästa som de pengarna kan ge. Men väl i affären ser det mesta likadant ut. Tvättmaskinerna har ett antal olika tvättprogram, ugnar och induktionshällar står uppradade bredvid varandra, de har olika design men designen säger inte så mycket om insidan.
Det mesta försäljningssnacket kring torktumlare och andra vitvaror handlar om energieffektivitet. Självklart satsar alla tillverkare på att nå de nya och högt ställda kraven på energieffektivitet. A+++ är det högsta betyget en maskin kan få idag jämfört med A som var högst förr. Energimärkningen är en viktig aspekt att ta i beaktande vid inköpet, men det finns mer under ytan än energiklasser och design.
Ugnar är en spännande produktgrupp i år. Här ser vi bland annat att vissa av Samsungs ugnar utrustas med teknik som gör det möjligt att laga två maträtter, exempelvis fisk och kyckling, i samma ugn på samma gång i olika temperatur, utan att de tar smak av varandra eller blir förstörda på andra sätt. Ugnen innehåller två värmezoner som gör detta möjligt.
Och tycker du det är lika viktigt med en häftig utsida som fräcka funktioner på insidan är Gorenjes Homechef-koncept intressant i sammanhanget: ugnar med stora pekskärmar i färg och möjlighet att lagra recept. Här finns en annan fräck funktion värd att nämna, nämligen att du kan laga rätter som kräver olika inställningar (exempelvis temperaturförändringar) under tillagningens gång och sedan spara dessa inställningar som en enda för att använda dem igen.
Går vi ett steg upp och kikar på spishällar från samma tillverkare ser vi också nyheter i sortimentet.
– Här presenterade vi Iqook, en sensorstyrd induktionshäll. Den styr temperaturen automatiskt, du placerar bara ditt matlagningsredskap på sensorn och väljer vilken typ av mat som ska tillredas. Vi har också fått LED, elektronisk tidskontroll, på våra gashällar, säger Frederic Viking på Gorenje.
Även Siemens satsar stort på sensorer i år, stek- och kok-sensorer för att vara exakt.
– De känner av exakt hur temperaturen utvecklas i kastrullen eller stekpannan. Med hjälp av 18 automatiska program kan man se till att mjölken inte kokar över och att biffen blir perfekt rosa, säger Tilda Björkman som är pressansvarig för Siemens.
Hos LG har det istället kommit en ny teknik som ska se till att hällen håller temperaturen konstant trots att du häller i exempelvis kall smet eller annat. Temperaturen ökar till exempel om du häller i pannkakssmet som annars kyler ner pannan och det ska göra det enklare att grädda perfekta pannkakor.
Även när det kommer till kyl och frys hittar vi tekniska landvinningar hos LG. Vissa av företagets kylskåp kräver numera inga krångliga vatteninstallationer för att kunna leverera is och kallt vatten i skåpet och ny teknik gör att maten ska bevara sin hållbarhet längre. Även Siemens och flera andra tillverkare har integrerat teknik för längre hållbarhet av maten.
Häftigast när det kommer till köket är dock LG:s Smartthinq-kylskåp som vi berättar mer om längre ner i artikeln.
In i badrummet
Kliver vi ur köket och in i badrummet hittar vi också en hel del nyheter. En av årets största nyheter från Siemens vad gäller tvättmaskiner är ett nytt automatiskt system där du väljer program, lägger i tvätten och trycker på start, sedan väger maskinen tvätten och identifierar materialetför att slutligen dosera rätt mängd tvättmedel utifrån sin analys.
Gorenjes Homechef-koncept innebär ugnar med pekskärm och möjlighet att lagra recept.
Även Miele integrerar intelligent doseringsteknik i sina tvättmaskiner. Företaget satsar också på ånga, vilket även Elextrolux lagt till i sina premiummodeller. Det ska göra kläderna fräscha och så att det går snabbare att stryka dem, det snackas om att ett kilo kläder bara tar 30 minuter att stryka.
Även LG är inne på ånga men kallar tekniken Truesteam. Så här beskriver Sebastian Bengtsson, produktspecialist på LG, fördelarna:
– Våra tvättmaskiner med ånga använder en riktig ånggenerator, den används bland annat i allergiprogrammet och i snabbuppfräschningsprogrammet som på 20 minuter fräschar upp kläder som exempelvis legat i en resväska och blivit skrynkliga, detta utan vatten och tvättmedel. Programmet tar bort ofräsch lukt och slätar ut skrynklor.
Hos Gorenje talas det istället mycket om sensorer som ska göra maskinerna mer effektiva. Och i torktumlarna sitter något som företaget kallas för ION:iser som ska hålla luften fylld med negativa joner och på så sätt göra tvätten mjukare, fräschare och mindre statisk.
Under årets IFA-mässa i Tyskland visade företaget dessutom upp en konceptmodell på en tvättmaskin med samma betjäningsmodul som Ichef och Homechef.
– Wash Expert kallas tekniken och det handlar om en tft-skärm med pekkontroll. Vi räknar med att det presenteras som riktig produkt till nästa IFA. Med denna så behöver man aldrig mer använda mamma när man ska tvätta, säger Frederic Viking som är pr-ansvarig för Gorenje.
Samsungs senaste innovation för tvättstugan är luftbubblor som gör att tvättmaskinen ska kunna tvätta exakt lika bra med hjälp av kallt vatten och luft som en vanlig tvättmaskin och samtidigt ge en energibesparing närmare 70 procent.
Vitvaror som kommunicerar
Under förra årets IFA-mässa såg vi att några av de stora tillverkarna tagit konceptet med smarta vitvaror till hjärtat och verkligen börjat forska i hur sådana produkter skulle kunna se ut och fungera. Vissa hade kommit längre än andra, bland annat Miele och Gorenje kunde visa upp internetuppkopplade system där vitvaror, och i Mieles fall även hushållsprodukter, kunde snacka med varandra och styras på distans. Miele har forskat i detta i flera år men det var först förra året som de verkligen hade fått en bredd i utbudet. Systemet kallas för Miele at home och innefattar såväl ugnar, kylskåp och tvättmaskiner som kaffekokare och mikrovågsugnar. Gorenjes system fokuserade mer på vitvaror och företaget visade upp konceptprodukter som konsumenten kunde styra och övervaka via surfplattan eller mobilen.
Tittar vi ett steg längre ner på innovationsstegen såg vi betydligt fler vitvarutillverkare och det som framför allt stod ut i mässhallen var att alla tittade på så kallade smart grid-system. Alltså fortfarande smarta vitvaror men inte så mycket fokus på direkta kundfunktioner utan enbart fokus på att de ska vara smarta utan att konsumenten behöver tänka. Smart grid innebär att vitvaran, exempelvis tvättmaskinen, läser av elnätet och startar när el-priset är som lägst.
Och även i år var smarta vitvaror stort på mässan, kanske ännu större. LG:s Smartthinq-koncept verkar riktigt spännande. Företaget satsar på smarta vitvaror - som kylskåpstekniken där du skannar in dina varor i kylskåpet och i butiken sedan servad du redan har hemma och får notifieringar om när dina varor passerar sina bäst före-datum, eller som appen som gör att du via mobilen kan starta diskmaskinen när du är på väg hem från jobbet.
Men fortfarande är produkterna ute i svenska butiker långt ifrån den verklighet som mässbesökarna möts av. Smartthinq består rent praktiskt idag bara av funktionen Smart Diagnosis, en teknik som, ifall maskinen visar felmeddelande, talar om vad som är fel och om du kan åtgärda felet själv eller om det behövs en tekniker.
– Smart Diagnosis finns idag i nästan alla våra tvättmaskiner och i slutet av året kommer alla våra tvättmaskiner vara uppdaterade med Smart Diagnosis samt energiklass A++, eller bättre. De nya Eco Hybrid A-50%-torktumlarna och Steam-diskmaskinerna kommer ha Smart diagnosis när de lanseras i vår. Men övriga Smartthinqfunktioner finns ännu inte i våra maskiner i Sverige, de förväntas dock komma i framtiden när marknaden är mogen. Kylskåpet som har alla Smartthinq-funktionerna finns idag i produktion för Koreansk marknad. Lansering i Norden förväntas tidigast ske under 2012, säger Sebastian Bengtsson.
Och Gorenjes produkter är som sagt bara koncept än så länge:
– Det här är något som vi arbetar på men inte satt något datum för. Utvecklingen går ibland lite snabbare än vi räknat med och det är svårt att förutse behov. Men nästa steg blir helt klart integrering mellan vitvaror och bärbara prylar som Ipads och smartphones. Vi vill nog alla att våra hem ska vara så smarta som möjligt, säger Frederic Viking och fortsätter:
– Det vi nog kommer att få se först är ett gränssnitt med smart grid-lösningar, det arbetar vi på ”as we speak”. Vi samarbetar med ett större el-sällskap i Europa och kör tester i ett land, men dessvärre kan jag inte avslöja för mycket om det här.
Det närmaste du kommer kommunicerande vitvaror från Miele i Sverige idag är troligen Conactivitysystemet som lanserades för något år sedan. Det handlar om moduler som byggs in i produkterna för att de sedan ska kunna kommunicera över elnätet. Idag kan du utrusta din Mielefläkt och din Mielespishäll med det här trådlösa systemet för runt 5 000 kronor, resultatet innebär att när du startar spishällen och gör dina inställningar så vet fläkten vilken temperatur du valt och reglerar styrkan på utsuget därefter. På så sätt ska matos och ånga bli ett minne blott.
– Framtidens teknologi kommer i mångt och myckethandla om frihet och valfrihet. Vitvarorna blir alltmer innovativa och automatiserade samtidigt som den som vill laga maten från grunden kommer ha möjlighet att göra det. Produkterna kommer ha lättförståeliga och intuitiva användargränssnitt. Design spelar även i framtiden en stor roll för konsumenten, avslutar Tilda Björkman på Siemens.
Kommentarer
8