Låt gardiner skydda mot solen
Med hjälp av gardiner kan du skydda från stark sol och insyn. Lisa från Fönstret i Lund visar oss nyheter och olika varianter.
I det här filmklippet får vi följa med Lisa från Fönstret i Lund, när hon är inne i ett hus där hon har monterat olika typer av solskydd, gardiner och insynsskydd. Klicka på filmen, innehållet i den här artikeln gör sig bättre på film.
– Här har vi satt en dubbel-rullgardin uppe i nischtaket, ett väldigt bra alternativ till persienner. Det är en traditionell rullgardin med en öppna-/stängfunktion. Det ligger dubbla vävar runt en bottenlist, berättar Lisa.
När du höjer och sänker den öppnas och stängs den omväxlande, så du kan få den helt öppen heller helt stängd. När den är helt upprullad ser det ut som en helt vanlig klassisk rullgardin.
Den är väldigt enkel att montera. Du monterar beslagen i vägg eller tak och klickar i monteringslisten.
Som dekoration har Lisa valt att sätta en tvättad linnegardin, uppe i taket med fingerkrok på klassiskt vis. Den hänger ända ner i golvet, det ger en ”ruffare” känsla på det lite grövre tvättade linnetyget. Den går inte att dra för fönstret utan hänger mer som en dekoration.
Gardinen är monterad med ett klassiskt veckband, som man sett i alla år. Här har Lisa valt att sätta med tvåfinger-krok i varje ficka så att du får jämna veck på framsidan.
– Jag sätter dem i glid i skenan så att gardinen täcker skenan och går ända upp i taket. Du kan dra ut den en bit, men fingerkrokarna begränsar alltid bredden på gardinen. För att kunna dra för hela fönstret behövs det mer tyg. Här är gardinen en ren dekoration, säger Lisa.
I ett rum som detta, som har tre fönster, behöver man inte sätta gardiner i varje fönster. Här har Lisa valt att sätta gardiner vid det stora fönstret för att mjuka upp helhetsintrycket. Vid de andra två fönstren har hon valt att enbart sätta dubbel-rullgardinen.
Utnyttja utrymmet under snedtak till förvaring - dölj med draperi
Lisar visar sedan hur du kan utnyttja ett lite dolt utrymme genom att sätta en en meter djup garderob under snedtaket.
– Vi har satt textil på en skena uppe i taket med belysning. Det blir ett härligt sken och en väldigt bra funktion. Här hänger kläder i två nivåer och vi har hyllor längst in för det som inte används så ofta, säger Lisa.
På övervåningen finns ett sovrumsfönster där Lisa har satt både gardin och mörkläggande rullgardin. Rullgardinen har fjädermekanism och hänger från en monteringslist uppe i nischtaket, det går att sätta på nischväggen eller väggen ovanför fönstret också. Den har en s.k. slow-funktion, du drar ner den och släpper sakta upp den. Inte som de gamla rullgardinerna som åkte upp med en smäll.
Rullgardinen är vit på baksidan för att inte släppa in värme i rummet. Sommartid är det bra att lämna rullgardinen nere under dagen så att den håller rummet svalt. Kanske tråkigt med det mörka, men ni får ett svalt sovrum.
Vintertid behövs inte alltid rullgardinen, dra då för gardinen för insynsskydd. På den här gardinen har vi valt att sy fast gliden i gardinen för att ta vara på den maximala bredden.
Förlänga en gardin som har krympt
Har du en favoritgardin som har krympt, eller har du flyttat och den blivit för kort för det nya fönstret, går det bra att förlänga gardinen. Du syr på en bit tyg längst ner och lägger ett veck över sömmen så att den inte syns. Det blir ett vackert avslut på gardinen.
I ett litet rum som detta, med en fönsterkupa, är det inte helt lätt att sätta upp långa gardiner.
– Vi vill ha in textil ändå och har valt att göra en textil rullgardin på ett traditionellt sätt, berättar Lisa.
Snören, läderremmar och lite glasringar gör att du kan hissa den upp och ner så att du kan insynsskydda rummet.
Kommentarer
1