Fredrik och Frida byggde köket själva
Trots att de hade en omfattande renovering framför sig bestämde sig paret Lyckelid för att renovera köket helt själva, de har till och med gjutit egna bänkskivor.
Ett stort renoveringsintresse och en önskan om att bo i ett hus med äldre stil ledde Fredrik och Frida Lyckelid från lägenhet till 1930-talshus. Huset, som hade ett relativt nytt skal, behövde renoveras invändigt. Mycket kom att handla om att plocka fram det som gömde sig bakom 90-talsinredningen. Bland annat bröt de upp golven och renoverade de gamla plankgolven som låg under för att ge huset karaktär.
Köket var lite klurigare, här visste de inte hur det sett ut från början. Men när de väl stod därinne visste bägge ändå precis hur de ville ha det.
Gammal stil på köket passar i 30-talshuset. Foto: Fredrik Lyckelid
– Vi var ute efter ett kök där stomme och lucka låg kant i kant. Kvänum hade ett fantastiskt kök i just den stilen, men det var för dyrt. Det visade sig att den stilen vi var ute efter tillhörde det mer exklusiva skiktet hos kökstillverkarna, och det var då vi beslutade oss för att göra allt själva, säger Fredrik Lyckelid.
De har byggt allt själva
Sagt och gjort, köket påbörjades i juli. Köksstommarna de slutligen valde är vanliga Ikea-stommar.
– Vi har anpassat dem för att de ska passa in i köket. Vi gjorde luckorna så att de täckte stommen och sedan har vi monterat på Ikeas utdragslådor. Det är egentligen bara luckan som är annorlunda, säger Fredrik Lyckelid.
Stommarna väntar på att bli sprutmålade, sedan luckor. Foto: Fredrik Lyckelid
Köksluckorna har de byggt för hand. De funderade länge på hur det skulle kunna göras och hängde en hel del på Byggahus-forumet innan de kom fram till att ramen skulle byggas för sig.
– Vi har valt att göra så att vi har rambitar som fogas samman med hjälp av lim och en lamellfräs. I varje ram ligger sedan ett fräst spår där vi har skjutit in själva spegeln, förklarar han.
De har även satt en frontlist på alla stommar för att få lucka och stomme i samma nivå.
De har plockat fram de gamla plankgolven. Foto: Fredrik Lyckelid
Ytterligare en förbättring är bänkskivan. De har flyttat ut stommarna så att det är luft bakom dem och på så sätt fått en extra djup bänkskiva.
– Det märkte vi nämligen var väldigt behändigt när vi bodde i vår lägenhet, säger Fredrik Lyckelid.
Bänkskivan är på plats, ska bara slipas och behandlas också. Foto: Fredrik Lyckelid
Bänkskivorna är av betong och de har gjutit dem själva. De byggde en ram i formplyfa och lade silikon längs kanterna för att få en fin avrundning på skivorna. Därefter oljades ramen in med matolja, och slutligen fyllde de den med finbetong och lade i ett armeringsnät.
När de experimenterat med det här på senare tid har de upptäckt att expanderbetong fungerar ännu bättre eftersom den trycker ut en del av luften när den expanderar.
Bänkskivorna har de gjutit själva. Foto: Fredrik Lyckelid
- Skulle vi göra om bänkskivorna idag skulle vi göra på samma sätt men byta ut finbetongen mot expanderbetong. Det minskar risken för luftbubblor, säger Fredrik och fortsätter:
- Fördelen när du gör mycket själv är att om något går sönder så är det enkelt att byta ut det, du går bara ut i garaget och fixar det själv. Du vet var allting sitter, hur det är monterat och varje litet moment i byggprocessen.
Våga testa
Vid jul hade de en fungerande grundinstallation på plats och elen - enda delen som de tagit in hantverkare för - var då också dragen. Men det dröjde nästan ett år innan allt stod färdigt.
– När du väl har fått köket att fungera är det lätt att blunda för de där skåpluckorna och listerna som saknas. Dessutom gifte vi oss efter jul och då stod renoveringen stilla i tre månader, säger Fredrik.
Fin köksö i mitten av köket. Foto: Fredrik Lyckelid
Men när de väl kom igång igen fick de snabbt allt på plats och den följande sommaren var köket färdigt.
Att de snickrat allt själva och dessutom konstruerat egna luckor och bänkskivor gör att de sparat en hel del pengar. Det cirka 20 kvadratmeter stora köket uppges ha kostat dem cirka 110 000 kronor.
– Kollar man bara vad betongskivor kostar per metern hade vi nog fått kanske två meter för samma pris som vi gjorde dem själva för, säger Fredrik.
Han säger att det handlar om att våga testa sig fram och göra fel tills det blir rätt.
- Jag vill uppmuntra folk att våga.
En enkel rund knopp som passar i stilen. Foto: Fredrik Lyckelid
Men han säger också att om de inte hade varit två som kunde snickra, och som hade renoveringsintresse, så hade det nog varit ett betydligt tyngre projekt både psykiskt och fysiskt.
– Ska du genomföra ett sådant här projekt gäller det att du har mycket tid, att ni kan samarbeta, och att ni vågar. Men det är väldigt roligt och det blir extra roligt när det är klart.
Klicka här för att komma till paret Lyckelids blogg Solsätra
Kommentarer
25