Dämpa ljudet inomhus med akustikputs
Akustikputs har till uppgift att absorbera ljud inomhus och därmed dämpa eko. Den kan användas i undertak och ibland även på väggar.
När du har en vanlig hård, slät yta i tak, väggar och golv studsar ljudet. För att få en behaglig ljudmiljö finns då behov av att dämpa ljudet. Det är därför man ofta sätter upp mjuka ljudabsorbenter i musikstudios och hemmabiorum. Akustikputs har samma effekt, men över hela ytan.
Så fungerar akustikputs
Akustikputs absorberar ljudet. Produkten passar exempelvis bra i rum med höga krav på ljudupplevelsen, eller i rum med högt i tak.
– Många som byggt moderna hus med öppna planlösningar, högt i tak eller öppet till nock kan uppleva att det blir mycket dålig akustik. I den typen av hus och rum är akustikputs passande. Hårda ytor reflekterar mer än 95 procent av ljudet. Ta gipsytor som exempel, de absorberar bara 3 procent, medan akustikputs istället absorberar cirka 95 procent, förutom i basfrekvensen 125 Hz där den absorberar ca 35 procent. Detta ger mycket god effekt i frekvensområdet för vårt tal, säger Kaj Konnebäck, teknisk chef Rockfon, och fortsätter:
– Sistnämnda beror förstås på vilken sort du väljer. Det är viktigt att du läser på om varumärket och putssystemet innan du bestämmer dig så att slutresultatet har den effekt som du var ute efter.
Namnet akustikputs får det att låta som att det bara handlar om ett putssystem, men så är det långt ifrån alltid. Det finns de som enbart putsar. Då sprutas ett tjockt lager puts på ytan vilket ger viss ljuddämpning. Sedan finns de mer avancerade systemen. De har även en absorbent bakom putsen - exempelvis mineralullsisolering. Absorbenten skruvas eller limmas fast som en platta mot underlaget, därefter spacklas och slipas skarvarna. Slutligen putsas ytan med ett tunt lager puts.
– Du kan få olika struktur på putsen, allt från finslipad till grov struktur så att det passar din stil och ditt hem, säger Mikael Olsson, Fade Acoustic Ceilings.
Leverantörer av akustikputs
Rockfon och Fade Acoustic Ceilings utgör två av de företag som arbetar med puts i kombination med en absorbent. Andra exempel på liknande företag är Baswaphon och Fellert.
Tänk på att:
- Systemet är inte demonterbart när det väl är monterat och putsat, därför måste du veta redan innan var installationer och inspektionsluckor för ovanpåliggande installationer ska vara.
- Systemet bygger ett par centimeter på nuvarande yta.
- Systemen kan vara känsliga för släpljus mot skarvar - planera för ljusinsläpp noggrant.
Pris akutstikputs
Att köpa in och putsa med akutstikputs med absorbent bakom kostar cirka 1 000-2 000 kronor per kvadratmeter monterat och klart. Men priset kan också bli högre. Det varierar exempelvis utifrån var du bor i landet, vilket system du väljer, vilken firma du anlitar för att utföra jobbet, hur stor yta det handlar om och vilken typ av underlag det är.
– Akustikputs kan monteras på i princip alla ytor, det kan vara ett välvt betongvalv likväl som en plan gipsskiva. Men på mer komplicerade ytor går förstås priset upp eftersom det krävs mer tid att få systemet på plats, säger Mikael Olsson.
Ska du få en prisvärd installation av akustikputs är det också viktigt att du anlitar en montagefirma som är certifierad för det akustikputssystem som du har valt. Varken Fade eller Rockfon rekommenderar att du utför den här typen av arbete själv. Om du inte är mycket duktig på att putsa försvinner en del av effekten.
– Det är framför allt putsarbetet som måste vara korrekt gjort för rätt akustik, säger Kaj Konnebäck.
Därför är det också viktigt att firman du anlitar är van att arbeta med det system du valt så att slutresultatet blir korrekt.
Kommentarer
9