Vattenskada nybyggd bostadsrätt, vi anser att byggaren ska stå för kostnaden

Besvarad 3 dec 2019 av Claes Blåe
Hej!
Köpte i juni 2018 en nybyggd bostadsrätt i Bromma. I juni 2019 upptäckte vi en vattenskada i skåpet under diskbänken. Vi anmälde det till föreningens förvaltare, Storstaden. De skickade en hantverkare som rev upp golvet runt och under skåpet. Han kontrollerade och upptäckte en läcka i ett rör. I cirka två månader har en fläkt stått där och torkat upp. Eftersom det var orsakat av ett byggfel och inte av oss anser vi att byggaren ska stå för kostnaden. Vad gäller enligt lag?
 

Svar

Garantitiden för en nyproducerad bostadsrättslägenhet är normalt fem år efter slutbesiktning. Det innebär att byggaren (entreprnören) ansvarar för upptäckta fel under den tiden. Jag uppfattar det som om du anmält felet till föreningen, som i sin tur kan kräva entreprenören på ersättning för åtgärdandet. Med det sagt har du alltså handlat helt korrekt.

En bostadsrättsinnehavare kan bli ersättningsskyldig om inte felet anmäls till föreningen snarast efter upptäckt, och skadorna därför blivit mera omfattande än nödvändigt, eller om innehavaren orsakat felet genom vårdslöshet. Efter garantitiden ansvarar föreningen vanligen för läckage från vattenledning under tryck. Föreningens fastighetsförsäkring skall då täcka skador på ytskikten och fast inredning. (Bostadsrättslagen 7:12) Eventuella skador på möbler och lös egendom kan regleras genom din hemförsäkring.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

Sir Duke ·
Vill bara betona att borättsinnehavare inte ansvarar för vattenledningar. Ni ansvarar bara för ytskikt och inredning. Så ni kan aldrig bli ansvariga eller behöva ta kostnaden för läckande rör. Även om huset är 100 år gammalt så är det föreningens försäkring som ska ta det. I ert fall låter det självklart att byggaren ska ta det eftersom det är nybyggt. Hur som helst ska ni inte behöva driva fallet eller lägga ut pengar, gå via föreningen.
 
Akewej ·
Sir Duke. För att klargöra. Bostadsrättshavare ansvarar alltid för alla vattenledningar som är synliga, dvs över golvnivå. Detta gäller både ledningar till tappvatten samt radiatorer.
Föreningen svarar för ledningar under golvnivå eller inne i väggar. Sedan är det alltid innehavaren som får bekosta alla ytskikt
 
hempularen ·
Njaa "alltid" är att ta i, det är ofta så att gränsen går vid anslutningen till stammledning, men det är inte ovanligt att gränsen går vid koppling till blandaren, framförallt i lite äldre föreningar.

Men i det här fallet är det väl snarare en garantifråga.
 

De senast besvarade frågorna

Ångra husköpet pga blåbetong?

2 okt 2024
Om et hus er bygget av blåbetong, er det da påkrevet at dette opplyses i besiktningsptotokollen, slik at kjøper blir gjort oppmerksom på dette? Om dette ikke fremkommer, har da kjøper rett til å...

Grannens björk skapar olägenhet

2 okt 2024
Hej, Vi har en granne där en väldigt hög och bred björk står vid tomtgränsen mellan oss. Men björken är grannens. Där vi får all björk frön in till oss, i ventilation, på vår altan vilket gör att...

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

6 jul 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Fråga experten

Claes Blåe
Martin Wiklundh

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.