Kan man kräva pengar tillbaka efter mycket dyrare generalentreprenad?

Besvarad 14 jan 2025 av Martin Wiklundh
Hej,
Vi har genomfört en tillbyggnad som en generalentreprenad. För detta fick vi ett cirkapris och skrev kontrakt på detta. När summan i kontraktet hade uppnåtts, vilket var det som hade budgetterats för, var arbetet som ingick i kontraktet inte klart. Entreprenören meddelades att budgeten var förbrukad varpå de drog sig tillbaka utan att färdigställa kvarvarande arbete enligt specifikation i kontraktet. Ytterligare ca 1/3 av den totala kontraktssumman behövdes för att göra klart arbete som återstod.
Entreprenören hävdar att arbetet var ”löpande” och vill inte ta ansvar för det återstående (inte utförda) momenten i kontraktet.
Vi har löpande informerat om status för budgeten och uppbackat till kostnadseffektivitet utan resultat.
Kan man kräva tillbaka en del av det som har betalats eftersom överenskommet arbete inte har utförts fullt ut eller bristfälligt?
 

Svar

Hej,

Som jag förstår det har ni avtalat om löpande räkning och fått ett cirkapris. Enligt konsumenttjänstlagen § 36 st. 2 får entreprenören inte överskrida ett angivet cirkapris med mer än 15 % om inte annan prisgräns/procentsats har avtalats. Här måste ni således kontrollera ert avtal och se om någon annan prisgräns har avtalats. I standardavtal för konsumententreprenader anges att cirkapris för markarbeten kan överskridas med 25 %.

Om ni inte har avtalat annat än vad som står i lagtexten så har entreprenören inte rätt till ersättning med mer än cirkapriset och ytterligare 15 %. Detta gäller alltså för allt det arbete som ni initialt kom överens om att entreprenören skulle utföra. Om ni har gjort ändrings- eller tilläggsbeställningar så ryms inte dessa inom cirkapriset.

Det som synes skett nu är att entreprenören avbrutit sitt arbete trots att de inte har rätt till det. Detta är ett avtalsbrott. Ni kan bla. kräva fullgörande dvs. att entreprenören fullgör arbetet. Om de ändå inte gör det får ni anlita en annan entreprenör som färdigställer entreprenaden. Då skall ni kräva ersättning av den entreprenör som ni nu har anlitat. Om det blir en merkostnad att färdigställa entreprenaden med en ny entreprenör i förhållande till vad ni skall betala enligt det första kontraktet så är det ett skadestånd som ni kan kräva av den första entreprenören som vägrar färdigställa.

Som alltid vid löpande räkning har ni också rätt att se entreprenörens underlag för vad de vill ha betalt för. Bara för att en entreprenör har rätt att lägga på 15 % på ett cirkapris så innebär det ingen lättnad för entreprenören att visa underlag som styrker att de faktiskt har rätt till ersättningen.
 

Kommentarer

Farstatjej90 ·
Det hade underlättat väldigt tror jag att få se en bild av det här avtalet....
 

De senast besvarade frågorna

Kan man kräva pengar tillbaka efter mycket dyrare generalentreprenad?

14 jan 2025
Hej, Vi har genomfört en tillbyggnad som en generalentreprenad. För detta fick vi ett cirkapris och skrev kontrakt på detta. När summan i kontraktet hade uppnåtts, vilket var det som hade...

Bestrida jobb delvis

28 nov 2024
Hej vi fått kamin + skorsten installerat och tycker det ser lite amatörmässigt ut på taket med plåten. Hur skal man gå videra? Bestrida fakturan delvis? oxh kontakte företaget för lösning...

Hur hantera fel monterade fönster av byggfirma?

18 nov 2024
Hej! Bytte ut ca 20 st fönster på vår fastighet (bor inte själva där) Hade fått offert på Elitfönster och fick nu av en händelse se att det inte är Elitfönster. Det är något annat märke? Problemet...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.