Husdrömmar: Strömsbergs kapell blir sommarbostad
I det tredje avsnittet av Husdrömmar 2021 får vi följa när Josefin och Ilias från Malmö köper ett kapell från förra sekelskiftet i småländska Strömsberg, som de ska renovera och inreda till sommarbostad.
Strömsbergs kapell byggdes 1918 och hundra år senare säljer kyrkan ut kapellet för 270 000 kr. Josefin Kvilland Rizos och Ilias Rizos från Malmö köper kapellet, som ligger ca 5 mil söder om Kalmar i Småland. Josefin är uppväxt här i Strömsberg och hennes föräldrar bor kvar där. Nu ska Josefin och Ilias renovera och bygga om kapellet till ett sommarboende.
Josefin är 40 år och arbetar som dekoratör. Ilias är chef på ett stort varuhus i Köpenhamn. De bor tillsammans i Malmö med sina söner Otis och Viggo. Josefin har länge spanat på små röda stugor med vita knutar, medan Ilias mer har drömt om en penthouselägenhet i Dubai. När Josefin visade honom kapellet i Strömsberg tände han dock till, det här skulle bli ett häftigt projekt att ta sig an. De slog till och köpte huset.
Kapellet är K-märkt
Den här typen av byggnader är skyddade enligt kulturminneslagen, så man får inte göra vad man vill med huset. En hel del pappersarbete och kontakter med länsstyrelsen måste avverkas innan de får börja. Totalt tar det ett år innan de är klara med byråkratin och kan sätta igång.
Kapellet byggdes 1918 och var i bruk i precis 100 år fram tills 2018. Allt ingick i priset förutom altartavlan, dvs takkronor, sittbänkar och piano med mera. Förutom att ha varit ett kapell har byggnaden inrymt en småskola och en lärarinnebostad. På 1930-talet renoverades kapellet och man sänkte taket, förmodligen för att få ner kostnaderna för uppvärmning.
– Det här måste ni öppna upp. Det är den enskilt viktigaste åtgärden, att återskapa det här magnifika rummet, för mig som arkitekt, säger Gert.
Gert skulle lägga alla pengarna på att återställa takhöjden, men Josefin och Ilias är tveksamma.
Josefine hittar senare papper på att det var hennes morfars pappa som en gång byggde innertaket. Nu får det affektionsvärde och får definitivt vara kvar.
Fakta om huset
Byggår: 1918
Storlek: 350 kvm
Inköpspris: 270 000 kr
Budget: 1 miljon kr totalt inkl. inköpspriset
Tidsplan: 1 år, inflyttning till midsommar 2020
I den stora kyrksalen ska de bygga ett kök där det har varit ett altare, intill blir det matplats och vardagsrumsdel. Det gamla köket ska de göra om till ett badrum. De ska öppna upp en vägg där det finns en liten läktare och sätta in pardörrar istället, så som det har varit tidigare. Predikstolen får de inte ta ner. Där altartavlan har suttit ska de sätta in två fönster. Gert föreslår att de ska sätta in ett enda stort fönster, men Josefin vill att fönstren ska vara likadana som övriga fönster så att det blir enhetligt. Den gamla skolsalen ska bli sovrum åt Josefin och Ilias.
På ovanvåningen ska den gamla lärarinnebostaden förvandlas till ett gästrum.
Lång tid att få bygglov
Kyrkan är byggnadsminnesmärkt och det tar dem 1 år att få alla tillstånd för att börja renovera kyrkan. De får inte göra vad de vill med byggnaden. Predikstolen måste vara kvar, så den får de försöka åtgärda så att den smälter in i inredningen. Utsidan måste de måla med linoljefärg. Josefins gamla skolkamrat Steke Stribrand är målare och får jobbet att måla fasaden som består av 500 kvm panel.
Är det OK att bo i en kyrka?
I programmet diskuterar de mycket om huruvida det är okej att bo i en kyrka eller inte. Många av byborna har döpts i kyrkan, konfirmerats, kanske gift sig och gått på begravning i kyrkan. Gert lyfter tanken att man kanske borde ha en paus innan man börjar bo i en kyrka. Att man låter kyrkan stå tom i X antal år innan man börjar bo i den.
Andra tankar Gert har är att man kanske inte borde göra om kyrkorna till bostäder alls, utan istället använda dem som allmänna byggnader, t ex härbärge för uteliggare. Det vore ett sätt att hålla kvar tanken med en kyrka som allmän samlingsplats och att man ger trygghet åt svaga och tar hand om varandra.
Tar in hjälp med renoveringen
Josefin och Ilias är inte så händiga och därför tar de in hjälp med att bygga kök, badrum och måla fasaden på utsidan. Invändigt målar de dock själva.
När snickarna plockar ner altaret hittar de ett meddelande från snickaren som byggde det och tidningar, bl a Dagens Nyheter från den 5 augusti 1918. Där står rubriker från första världskriget: ”Tyskarna vika under starkt tryck längs hela slagfronten”.
På plankan står det: ”Den som finner denna sockelbit kan läsa idag att den 9 augusti 1918 göres altarbordet färdigt av Alrik Almgren i Ullemad. Den som skrivit detta är byggmästaren Viktor Andersson från Norra Gullabo. Dagen innan den 8 augusti var prosten J M Lindstredt här och besiktigade arbetet och var tillfreds.”
Antikvarien Susanne kommer dit för att dokumentera renoveringen och för att besiktiga och säkerställa att Josefin och Ilias verkligen följer länsstyrelsens beslut.
Renoveringen klar till hösten
Allt tar lite längre tid än de tänkt sig. Det blir ingen inflyttning till midsommar 2020, så de bestämmer sig för att satsa på kräftskiva istället. I september 2020 gör Gert och Anne sitt sista besök hos Josefin och Ilias i Strömsberg för att se hur det har blivit.
Fasaden är nu målad tre gånger med linoljefärg. Gert är imponerad av resultatet.
– Jag tycker att de har lyckats utomordentligt bra med att ta hand om byggnaden, säger Gert.
Han gillar fönstren, färgerna och symmetrin. Kostnaden för hela projektet hamnade på 1,5 miljoner kronor.
Som arkitekt är Gert besviken på att de inte tar ner innertaket och återställer basilikan. Som medmänniska har han förståelse för att de inte vill att vardagsrummet ska bli ännu större, ännu mer dramatiskt och ännu mer svårt att värma upp.
Kommentarer
39