Husdrömmar - jättelik tillbyggnad i Abbekås med solpaneler och vindkraftverk

I det åttonde avsnittet av Husdrömmar säsongen 2020 får vi följa när festprissarna Göran och Pippi Skarby gör en jättetillbyggnad på 300 kvm på sitt fritidshus i det gamla fiskeläget Abbekås. De vill flytta dit permanent och behöver mer plats för att kunna husera och umgås med långväga vänner. Inte nog med det, huset ska också vara självförsörjande på el.

Vi får följa när Göran och Pippi gör en jättelik tillbyggnad i Abbekås.

Vi får följa när Göran och Pippi gör en jättelik tillbyggnad i Abbekås. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Göran och Pippi Skarby köpte sitt sommarhus i september 2007 , men nu har de bestämt att de ska sälja villan i Malmö och flytta till huset i Abbekås för gott. Och ”bara för att man blir pensionär vill man ju inte bo i en etta med knivlåda”, som Pippi säger. Barnen är utflugna, de har gått i pension och nu tycker de att det ska bli kul med ett mastigt projekt att sätta tänderna i. De ska bygga till rejält och precis som de vill ha det.

Modell av huset i Abbekås
En modell av det planerade huset.

Översikt av projektet
Ursprungligt hus: 90 kvm
Tillbyggnad: +300 kvm
Budget: 3,5-4,2 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad
Tidplan: Inflyttning nyår 2019 (då de ska vara värdar för en stor fest)
Elproduktion solceller: >20 000 kWh/år
Elproduktion vindkraftverk: 3000 kWh/år
Elförbrukning: <15 000 kWh/år

På bottenvåningen blir det kök, matsal, salong, allrum, badrum, teknikrum, relaxrum med mera.

Bottenvåning
Planritning över bottenvåningen.

På ovanvåningen ska man bygga fyra sovrum, ett allrum , badrum och wc. Det blir även en terrass som till hälften är täckt med tak.

Ovanvåning plan
Planritning för övervåningen.

Solceller och vindkraftverk på taket

Det stora 400 kvm stora huset ska värmas med hjälp av solpaneler på de stora takytorna, som ska generera ca 18 000 kWh, 90% av deras elproduktion. Solpanelerna ska sitta på taket som vetter mot söder och det som vetter mot sydväst. I de lägena fångar man upp max effekt under den ljusa tiden på dagen.

För att huset ska generera el även när solen inte skiner kompletterar de med ett litet vindkraftverk. Med stång, teknik kostar vindkraftverket 65 000 kr. Det kommer att låta med en ljudstyrka på 30 decibel. De funderade på att skaffa ett batteri för att lagra energi, men de skippade det. Istället ska de försöka nyttja energin när solen skiner, t ex sätta igång tvättmaskinen på morgonen istället för på kvällen när man går och lägger sig.

Mini vindkraftverk
De monterar förutom solcellspaneler även ett litet vindkraftverk på taket.

Det behövs inget bygglov för att sätta upp ett litet vindkraftverk som detta. Ändå blev det många turer med kommun och länsstyrelse innan de fick klartecken att bygga. De visste helt enkelt inte vilka regler det var. Till slut kom de fram till att kraven är egentligen samma som för flaggstång. Man ska kunna välta det för att komma åt att underhålla.

Projektteam
Herrarna som har hjälpt Göran och Pippi att projektera husbygget. Till vänster arkitekt Ingemar Jönsson.

Göran ska vara på bygget varje dag, från morgon till kväll för att vara med i alla moment och ha totalkoll. Till sin hjälp i planeringsstadiet tog han hjälp av tre herrar, ungefär i samma ålder som hans själv. Arkitekten Ingemar Jönsson har ritat många skånelängor under sin karriär.

En förvånansvärt stor del av tomten bebyggs. Detaljplaneläggarna vid kommunen har nog insett att om man vill locka skattebetalare som bor där permanent så gäller det att tillåta större byggnader på tomterna.

Husbygge i Abbekås
En stor del av tomten bebyggs.

Gerts Wingårdhs tankar om husbygget

Vår stjärnarkitekt till programledare tycker att det ser ut som ett slott med alla flyglar. Att ha ett projektteam där alla är i samma ålder och av samma kön som en själv, ställer sig Gert dock kritisk till. Det är väldigt lätt att skapa konsensus i en grupp med likatänkande människor, men han tycker att resultatet blir bäst när man blandar olika kön och åldrar med olika erfarenheter som får komma in och ifrågasätta för att det ska bli riktigt bra.

Gert funderar sedan på bullret från vindkraftverket. 30 decibel är ungefär som en vanlig samtalston. Vill man höra på det dagarna i ända? Grannarna har i alla fall godkänt att de sätter upp vindkraftverket och har till och med frågat om de får köpa el av Göran och Pippi.

Abbekås
Abbekås från ovan.

Han är också funderasam till att man bygger så här stora hus i det lilla fiskesamhället, som man ju gillar. Nu blir det bebyggt med jättelika partykåkar istället. Anne Lundberg menar att det är en förutsättning för att landsbygden ska leva, att man tillåter den här typen av byggen. Samhällen behöver invånare året om som betalar kommunalskatt för att det ska fungera. Man ska nog se den här typen av tillbyggnader och flyttar som en tillgång snarare än ett problem.

Husbygge
Husbygget i full gång.

Konstruktionen

Göran visar hur innerväggarna är delvis uppmurade med byggblock från Finja. I ytterväggarna se de ut att använda Isolerblock Exakt från samma leverantör. Innerväggarna kommer att vara bärande för konstruktionen. På de ställen som saknar bärande innerväggar behöver de montera stål- och träbalkar istället, för att bära upp takstolarna.

Takstolar
Det ska helst inte blåsa när man monterar takstolar.

Huset ska ha tre takkupor.

Arbetet tar ny fart efter semestrarna

Bygget stod stilla under semesterperioden. När den är över tar de in flera man i projektet för att bygga ikapp den förlorade tiden. Det gäller att hinna klart till nyårsafton som planerat.

Vindskupor
De bygger tre små vindskupor.

När takstolarna ska monteras är det bra om det blåser så lite som möjligt. Man ska få upp 38 takstolar sammanlagt.

Vi får se när de monterar både solpaneler och vindkraftverk.

Noggrann installation av solceller
Solcellerna installeras noggrant, för de ska sitta där i 35 år.

Erik Kyrkander mäter noga var han ska skruva dit panelerna. Det är viktigt att det blir snyggt och rakt. Han lägger några minuter på varje krok för att noggrant fästa solpanelerna på taket. De ska sitta där i 35 år och det kan ju komma ett och annat oväder under den tiden. En solpanel väger 17,5 kg.

Fel rör orsakar försening

En tråkig sak som händer är när de ska lägga elkablar till huset. En helt ny tvåvägsgabel ska dras in i huset, en kabel som både kan ta och ge el. Göran tycker att det är den bästa dagen på hela bygget.

Byta ut rören
De får gräva upp igen och byta ut rören, för el ska ligga i gula rör, inte orangea.

Redan i höstas hade han grävt ner rör i marken som elkabeln skulle kunna dras i. Men så visar det sig att han hade grävt ner fel rör, de är inte godkända att dra elkablar i. Det skulle ha varit gula som är godkända för el, inte orangea som är för vatten. Det är bara att gräva upp och göra om 40 meter rörläggning. Detta försenar bygget.

Riktigt med byggfukt

En annan sak de inte hade räknat med är mängden byggfukt som genereras när du bygger stenhus. De har velat ha ett högt byggtempo för att bli klara till nyårsafton, men murade och putsade stenhus tillåter inte det. Man måste låta det torka under lång tid, annars får man sprickor i putsen i framtiden. De får ta det bittra men nödvändiga beslutet att skjuta på inflyttningen.

Monterar solceller
De upptäcker att det bildas mängder av byggfukt när putsen torkar.

När allt kommer omkring så kom pausen i bygget lägligt. Det hade varit mycket och det blev jätteskönt med en paus för dem. Göran har gått ner 7-8 kg i vikt på kuppen.

Det kommer att bli ett återbesök

Dagen efter nyårsafton gör Gert och Anne ett sista besök för att se hur det blev.

Huset är nästan klart
Huset är ganska klart, men inte riktigt.
Vardagsrummet
Det blir ett ljust och fint vardagsrum.

Gert klättrar upp för en stege och kikar på övervåningen. Han tycker det blir fint och säger grattis!

Övervåningen
Gert WIngårdh gillar vad han ser på övervåningen.

Husdrömmar säger att fortsättning följer. Nästa år blir det ett återbesök hos Göran och Pippi i Abbekås för att se hur det blev när allt är klart.