Förvandlar konservfabriken till drömhus med stolpverk och återbruk
Håkan och Maria har köpt en fallfärdig konservfabrik på Klädesholmen på Tjörn i Bohuslän. Den har de rivit för att bygga upp sitt drömhus och de gör nu allt för att ge huset ett äldre uttryck. Som tur är har de en rejäl budget, för de har valt en arbetsintensiv byggmetod och huset har hög kvalitet från grund upp till nock.
I det sjunde avsnittet av Husdrömmar 2023 får vi följa med till Klädesholmen, där Håkan och Maria Wersäll skapar ett nytt gammalt hus genom återbruk och gamla hantverksmetoder.
Numera är Klädesholmen på Tjörn i Bohuslän ett sommarparadis, men på 1950-talet var den navet i sillkonservindustrin, med 25 konservfabriker. En sådan gammal fallfärdig konservfabrik har Maria och Håkan köpt och rivit för att bygga upp igen till att bli deras drömboende hemma på västkusten.
Maria är 61 år och har jobbat som rektor. Håkan är 63 år och har en bakgrund i finansvärlden. Tillsammans har de tre utflugna söner. De har nyligen dragit sig tillbaka från jobb och jäkt för att ägna sig åt livet, och längtade då till Västkusten där de själva är födda och uppväxta.
Den fallfärdiga konservfabriken blev deras för 8,4 miljoner kr. Budget för att bygga det nya huset ligger på 45-50 000 kr per kvm, vilket blir ungefär 23 miljoner kr, inkl tomt. De tänker sig att både släkt och vänner ska komma och bo med dem i det stora huset.
Fakta om huset
Boyta: 300 kvm
Pris tomt: 8,4 miljoner kr
Budget: 23 miljoner kr (inkl tomt)
Planerad inflytt: Julen 2022
Faktisk inflytt: Framskjuten
Arkitekt: John Helmfridsson
Byggprojektledare: Mats Anderses
Grund: Pålad platta på mark
Stomme: Stolpverk + KL-trä
De tänker i princip återuppbygga huset som det har sett ut tidigare. När programledarna besöker tomten första gången är huset rivet och grundarbetet har börjat - pålning pågår.
Eftersom den gamla fabriken bestod av två huskroppar ska även den nya göra det. Den norra huskroppen ska byggas med stolpverk, medan den södra ska byggas i KL-trä.
Båda ovanvåningarna ska huvudsakligen bestå av sovrum. Håkans och Marias är störst och har utsikt mot havet. Samtliga sovrum har eget badrum.
Husets hjärta, köket, ligger i bottenvåningens norra del och är vad Håkan kallar Gillehallen - kök, matsal och vardagsrum som ramas in av ett stolpverk.
I den södra delen av huset blir det Marias pysselrum, bastu, tvättstuga mm.
På utsidan ska huset se ut som den gamla fabriken gjorde, så mycket det går. De satsar istället stort på insidan, eftersom det så ofta är dåligt väder där och ser framför sig att de mest håller sig inne med familj och vänner.
Den största utmaningen med bygget kommer att bli logistiken i och med att det är så trångt runt tomten. Det är verkligen bebyggt precis överallt. Här kommer de att behöva komma fram med diverse stora byggbilar.
Byggprojektledaren Mats
Arkitekten hade rekommenderat dem en byggledare som de absolut måste anlita: den eftertraktade Mats Anderses som kan vara kräsen när han väljer sina uppdrag. Han tog Håkan och Marias projekt för att han här skulle få möjligheten att göra allt, fullt ut. Detta projekt är hög kvalitet i material och utföranden från grund och upp i nock.
En av hans första uppgifter blev att hitta virke i tillräckligt hög kvalitet för att kunna bära upp det mäktiga stolpverket. Virket till den största stolpen som de ska kalla Atlas, handplockade han hos en gammal släkting i Dalarna, dit han åkte för att såga ner den fina tallen. Sedan har de fraktat ner den till Tjörn och bearbetat den.
Månskensbönder på Mallorca
Håkan och Maria träffades i Falun på pizzerian/discot Lyon, där de blev stormförälskade direkt. Idag lever de i Mallorca på halvtid sedan några år tillbaka.
De köpte en bondgård där med citronträd i trädgården, något de alltid har drömt om. Håkan hade jobbat väldigt mycket och fått ont i nacken och axeln. När han kom till Mallorca släppte smärtan. När möjligheten uppstod att gå i tidig pension för att bli månskensbonde på Mallorca tog han den. Att rensa mandel hela dagarna mår han bara bra av.
Livet på Mallorca är bra, men något saknas. Det är därför de köpte den gamla konservfabriken för att bygga drömhuset.
Proffs som bygger huset i stolpverk
Vi får en titt i verkstaden där stolpverket håller på att bearbetas av Ulrik som är doktor i stolpverk. Byggprojektledaren Mats var hans lärare en gång i tiden. Stolpverket ska bli den bärande konstruktionen i den norra huskroppen.
Det tar tid att göra stolparna. Stolpverk är en term som inte är riktigt etablerad i Sverige än. I Danmark kallar de det bindningsverk, i Tyskland Fachwerk, och timber framing är den engelska benämningen. Stolparna ska vara synliga inne i huset, så varje stolpe hyvlas och görs riktigt fin. De har lagt sig på en hög nivå.
Preliminärt samlar de nu stolparna med hjälp av järndymlingar. Men de tillverkar ca 250 dymligar av ask som de ska använda när de bygger upp huset på platsen. När man slår i en dymling av trä så blir fogen mellan träbitarna riktigt tight.
Man har byggt med stolverk i 1000 år. Gamla stavskyrkor med stolpverk står kvar än idag. Så varför bygger man normalt inte med stolpverk idag också? Jo, det kräver massor av arbete och arbete är dyrt idag.
– Stolpverk tillverkas genom att stort timmer holkas ur till hälften och trycks ihop på intrikata punkter, lite snedstävor gör det inte enklare, förklarar Gert.
– Numera har vi spik genom massproduktion och sågverk som sågar upp virke i standardiserade dimensioner. Nu reser vi reglarna, spikar ihop dem och behöver inte det där laxandet i vartannat.
Dags att bygga ihop stolpverket
I november 2021 är det snö och hård vind när stolpverket ska sättas samman, under väderskydd. Kommer allt att passa?
Jajamen, det diffar bara några centimeter på ett ställe där det ändå inte kommer att synas. Mats och Ulrik konstaterar att det uppstått för att de har tillverkat stolparna på olika ställen. De löser det med att hugga av lite med ett stämjärn. Det retar Ulrik, även om det aldrig kommer att synas.
Inredningsarkitekten Ida Toll letar gamla handfat att sätta i nya huset. Begagnade saker kommer förhoppningsvis få huset att kännas mindre nybyggt. Hon hittar bra handfat som suttit i industrier.
Från början skulle hon bara rita köket, men uppdraget har växt. Ida tycker det är jättekul att ha fått förtroendet att vara med och bygga det här makalösa huset som förhoppningsvis ska stå i 200 år eller mer.
Stommen till södra delen av huset levereras
I april 2022 levereras stommen av limträ till den södra delen av huset. Här bygger de inte i stolpverk, för det hade blivit för trångt här med hänsyn till att takhöjden är lägre.
Kalksten från Kinnekulle
Gert träffar Ida i stenbrottet vid Kinnekulle för att välja ut kalkstensskivor. Han har stor erfarenhet av kalksten och ska hjälpa henne. Hon är ute efter en 3 meter sammanhängande bänkskiva i kalksten i en röd ton. Det finns gråare också.
Gert förklarar att det är en skör, sedimentär bergart. Det är lätt att ha sönder kalkstenen när du bearbetar den. När den ligger på plats på t ex golvet så nöts den ner med åren och får rundade kanter. Det älskar Gert.
De försöker verkligen få fram en bit sten på 3 meter, men sedan faller det på att maskinen inte klarar så långa skivor, 2 meter är max. Det får bli en skarv i bänkskivan trots allt.
I juni 2022 håller de gamla takpannorna som låg på fabriken att läggas på det nya hustaket. De kommer att hålla 50-100 år till, så det finns ingen anledning att slänga. Men de kommer inte att räcka till hela taket, så de köper till nya pannor av samma fabrikat.
Håkan åker till smeden Bertil Pärmsten och tittar när han tillverkar spännband som ska sitta runt den bärande stolpen Atlas, som tar mycket belastning eftersom han står mitt i stolpverket. Med spännbandet försäkrar man sig om att han inte spricker. Atlas kommer att krympa när det torkar och då kommer man att behöva spänna bandet.
Hemlig trädgård
Klädesholmen är väldigt tätbebyggd och trädgårdarna är små. Marias och Håkans tomt har norrläge, det är mörkt och med saltvatten inpå knuten - inte idealiskt för trädgårdsodling.
Men Maria tänker ändå ordna en liten hemlig trädgård med hjälp av trädgårdsingenjören Lisa Carlsson Marx.
Mellan de två huskropparna finns en liten liten skuggad yta de kan göra en pytteträdgård på. Ett stort fönster i fasaden kommer att vetta mot den lilla plätten med grönt. De ska plantera en magnolia och andra växter från Asien som kan trivas i skuggan.
Det stora fönstret måste monteras från utsidan. Med en lyftkran hissar de ner fönstret i den trånga fickan där trädgården är, och monterar den i huset.
Mycket kan gå fel när man måste hissa ner ett fönster så precist. En vind kan komma och ta det dyra fönstret. Som tur är är vädrets makter på deras sida och fönstret kan tryckas på plats utan fadäser.
Utsidan klar enligt plan
I februari 2023 kommer Anne och Gert dit för att avsyna resultatet.
Gert är imponerad över hur smala fogar de lyckats lägga kalkstensgolvet med.
Kalkstensskivan i köket har en infälld grund ho där man ska skala räkor.
De är väldigt nöjda med stolpverket, det ger hela rummet karaktär.
Det stora fönstret som vetter mot trädgården känns otraditionellt och lite busigt.
Atlas står där som ett konstverk.
Bordet har de fått tag på på en auktion.
Det var tänkt att de skulle vara klara i oktober 2022, sedan blev det framskjutet till jul och de är inte i mål än i februari 2023. Förseningen har med pandemin att göra, som har orsakat försenade leveranser. Dessutom har de valt byggmetoder som tar lite längre tid.
Budget som var satt till 23 miljoner kr inkl inköp av tomt, har de ännu inte nått upp till. De är å andra sidan inte riktigt klara än.
De älskar redan huset och det är osäkert om det blir här eller på Mallorca de kommer att vistas mest hädanefter. Det känns som att komma hem, då de båda är födda i Bohuslän. Håkan berättar att hans mormors mor Amanda föddes här 1864, några kilometer bort, av fattiga backstugesittare.
Är det något som inte blev som ni hade tänkt er?
– Det blev bättre än vi hade tänkt oss, säger både Maria och Håkan. De är väldigt nöjda.
Kommentarer
80