Grand Designs: Kamouflerat palats på Lidingö
Fastighetsutvecklaren Janne Swiech och hans fru Maja har byggt ett omtalat hus på Lidingö tidigare. Den gången byggde de för att sälja. Nu ska de bygga ett hus åt sig själva. En av dem vill ha stordådig lyx, medan den andra vill ha litet och mysigt för familjen. Arkitekt Ariel Ramirez har löst ekvationen åt dem.
I det femte avsnittet av Grand Designs Sverige får vi följa Janne och Maja Swiech som har köpt en tomt på Lidingö, mitt i villakvarteren. För ett par år sedan byggde de ett läckert lyxigt hus på Lidingö som blev känt när Isabella Löwengrip köpte det. Nu ska de bygga ett hus åt sig själva och sonen Frank.
Lidingö är känt för sin vackra natur och exklusiva villaområden med blandad arkitektur. De stora tomterna är slut, men Janne och Maja har lyckats lägga beslag på en mindre tomt på 775 kvm. De har anlitat arkitekt Ariel Ramirez som ritade det förra huset att rita även detta.
Läs mer: Läckert lyxigt på Lidingö
Janne är egen företagare inom fastighetsutveckling och älskar skapandeprocessen i att bygga hus. Maja är smyckesdesigner med eget märke. De hyr ett hus 100 m från byggplatsen för att enklare kunna hålla god kontroll på bygget.
På bottenplan blir det garage, mancave, vinkällare och förvaringsutrymme.
På nästa plan blir det sovrum, badrum och vardagsrum öppet mot kök, med en stor 70-talsinspirerad eldstad.
På tredje plan finns förutom en terrass ett föräldrasovrum, badrum, klädkammare och ett litet allrum.
Fakta om huset
Tomt: 775 kvm
Huset: Suterränghus i tre plan
Storlek: 370 kvm
Budget: Tomt 8,5 miljoner kr + husbygge 10 miljoner kr
Byggstart: April 2019
Tidplan: 9 månader, inflytt till jul
Grund: Platta på mark
Stomme: Betongfylld thermomur
Fasad: Svarttjärad träpanel
Utsidan ska signalera ödmjukhet, insidan ska ha extra allt.
Arkitekt Ariel Ramirez om hur han ritade huset
Mark Isitt gör ett besök hos arkitekt Ariel Ramirez för att höra honom berätta hur han tänkt när han skapat ett stort hus på liten tomt.
– Tricket är att leva sig in i grannarna, hur kommer grannarna att uppleva det här, säger Ariel.
Det gäller att skapa ett uttryck som är raffinerat och ödmjukt inför grannarna. Tomten sluttar och grannar finns bakom. Huset måste kamoufleras. Det har Ariel löst genom att lägga till horisontella linjer.
Detta har han tagit inspiration från Frank Lloyd Wrights ’Prairie Houses’, låga långsträckta byggnader, liksom hans fantastiska hus Fallingwaters. Saker som är horisontella är mer harmoniska än vertikala. Den horisontella formen tillsammans med träpanel, sedumtak och fönsterband kommer att gifta huset med tomten.
Husbygget igång
Maja och Janne Swiech hyr ett hus bara 100 meter från byggplatsen, för att kunna ha full kontroll på bygget.
Delar av bottenplan ska vara under marknivå eftersom det är ett suterränghus de bygger. Efter 10 dagars spräckning upptäcker de att det finns dubbelt så mycket berg som förväntat, stället för 150 kubikmeter finns det 300 kbm som de måste bli av med. De hade inte gjort någon geoteknisk markundersökning i förväg. De bestämmer sig för att spränga, trots risken det medför för grannarnas hus. Detta borde de gjort från början, inser de. Även om sprängningen går bra, så försenar den bygget.
Husets stomme och ytterväggar byggs upp med termomur, en sorts byggblock av cellplast som fylls med betong. Byggblocken byggs ihop som lego, och detta sätt att bygga sägs kapa byggtiden med 60 procent.
Under byggets gång ändrar sig Janne hela tiden vilket gör att tidplanen spräcks rejält. Han kommer plötsligt på att han vill bygga en pool och träffar arkitekten för att diskutera planerrna. Det kommer att bli svårt att få in pool på tomten också, så han överger dem.
Sedan får de problem med tegelleveransen. De har köpt danskt tegel och det visar sig när det är levererat att många tegelstenar är spruckna.
Träpanelen skulle vara färdigtjärad när den levererades, men när den anländer är den alldeles blek. De kommer att behöva måla den på plats och varje lager måste torka tre veckor innan nästa stryks på. Ytterligare förseningar.
Huset klart - så gick det med tidplan och budget
När husbygget närmar sig slutet beslutar Maja och Janne sig för att gå skilda vägar. Janne får färdigställa husbygget själv. Det är ett hus för en familj och Janne kan inte tänka sig att bo här själv, utan han kommer att sälja huset.
Huset tog 1,5 år att bygga istället för nio månader och budget gick över plan med 45-50%.
Mark Isitt är i alla fall imponerad av slutresultatet. Huset är jättestort, men det ser inte så stort ut.
Dels är det pga den jordiga tonen i fasaden och dels de horisontella linjerna.
Skärmtaken, de långa fönsterbanden ger huset stadga och får huset att framstå mer permanent än husen runtomkring.
– Janne älskar att bygga hus. Det är den passionen som ger stor arkitektur som det här, avslutar Mark Isitt.
Kommentarer
62