Grand Designs Årets hus - Ett med naturen
Grand Designs Årets hus har haft premiär. I fyra avsnitt ska Mark Isitt visa oss 16 arkitektritade hus som tävlar om titeln "Årets hus". I första avsnittet ställde de fyra hus mot varandra som alla är ett med naturen.
I den nya tv-serien Grand Designs Årets hus besöker programledaren Mark Isitt 16 arkitektritade hus uppdelade på fyra kategorier, presenterade i varsitt avsnitt. I det första avsnittet besöker han de första fyra husen som tävlar i kategorin “Ett med naturen”.
En jury bestående av två arkitekter, en inredningsarkitekt och en landskapsarkitekt kommer att avgöra vem vinnaren är. Den stora frågan är hur väl smälter husen in i naturen? Kan man skapa spektakulär arkitektur samtidigt som man smyger, frågar sig Mark Isitt.
Lilla Rågholmen - vikingahus med 360 grader glas
Det första huset vi får följa med till ligger i Stockholms skärgård. Det ägs av Anna och Per som har en egen ö, Lilla Rågholmen. Där låg tidigare en faluröd stuga som varit i familjens ägo i över 100 år, byggd av Annas morfar, som de efter stor obeslutsamhet och vånda rev för några år sedan på grund av att den var i dåligt skick.
Nu har de byggt ett nytt modernt hus.
Fakta om huset
Plats: Lilla Rågholmen, Stockholms skärgård
Arkitekter: Johan Arrhov och Henrik Frick
Storlek: 150 kvm
Specialfunktion: 360 graders utsikt
Planen är kvadratisk, indelad i nio mindre kvadrater där varje mindre ruta fått sin egen funktion. Det finns ett stort öppet kök och vardagsrum, med en öppen spis nedsänkt i golvet. Sovrum, kontor och badrum är utplacerade som enkla kvadrater i det stora rummet. Var du än befinner dig i huset är du ett med naturen tack vare det långa fönsterbandet.
När de beställde ritningar av arkitekterna sa Per att han ville ha ett hus i glas och betong som skulle vara tåligt och underhållsfritt. Anna sa att hon ville ha ett vikingahus med de fyra elementen i huset - jord eld luft vatten. Och det är precis det de har fått.
Huset är placerat på öns högsta punkt, där utsikten är som bäst.
Mark Isitt är mäkta imponerad av fasaden med 360 grader glas. En rejäl takfot skuggar från solen. Under takfoten löper en entrétrappa av naturstenar. Huset följer bergets terräng på ett genialiskt sätt.
Arkitekterna ville se huset som en förlängning av klippan, därav den enkla sockeln som så mjukt följer klippans form. Utsikten handlar inte bara om havet utan också om den karga naturen som blir viktig i 360-gradersperspektivet.
På insidan löper också en sockel hela vägen runt rummet, den är lite uppvärmd så att det blir skönt att sitta där. Även det slipade betonggolvet har golvvärme.
I det gamla huset fick man sitta inne när det var dåligt väder. Nu kan man se vädret utan att behöva vara ute, sitta inne och njuta av skådespelet. Anna och Per tycker att det är väldigt lugnande att vara där ute.
Villa Meltem på Gotland - klimatsmart hus för yoga
Nästa tävlande i kategorin “Ett med naturen” i Årets hus är Villa Meltem som ligger på Gotland norr om Visby. Detta hus är uppbrutet i flera volymer som utgör olika klimatzoner för att spara energi.
Huset är byggt på en tomt i skogen nära vattnet. För husets ägare Meltem Düzakin. var det skogen som var det viktigaste. Hon kom till Gotland som student och blev helt betagen av naturen och bestämde sig för att stanna.
Mark Isitt analyserar: Materialet i huset är enkelt, lösningarna är enkla, men helheten blir komplex. Komplexiteten består av att en serie volymer har hakats på en lång, rak passage. Mellan volymerna bildas uterum som skuggas av vackra ribbväggar. Både ribbväggarna och tallkronorna hjälper till att bryta vinden och skydda mot sol och vind.
Fakta om huset
Plats: Norr om Visby, Gotland
Arkitekt: Martina Eriksson
Storlek: 200 kvm
Specialfunktion: Uppdelat i olika sektioner som gör det möjligt att värma olika delar separat.
Längst i norr ligger eldrummet som är det varmaste större rummet. Centralt i huset ligger ett stort kök. I söder ligger spa-sektionen som har fokus på vatten och rekreation.
Huset är i harmoni med naturen, samtidigt som det är ett hus att känna sig harmonisk i då det inrymmer både plats för yoga och simning.
– Det här skulle vara ett hus där man gör saker, säger Meltem.
Köket är öppet i två våningsplan. Mark Isitt tycker det ger rummet en karaktär av kyrka. Detta är ett hus med starkt formspråk, menar Mark Isitt.
Arkitekt Martina Eriksson berättar att hon ville förvilla, vad är inne och vad är ute?
Upplägget med flera klimatzoner har hon tagit från äldre gårdar i Sverige. Där hade man olika hus med olika funktioner och olika temperatur. Det är en kvalitet att vissa ytor är kalla, andra är varmare.
En skjutdörr blir en gräns mellan olika temperaturzoner. Stäng dörren och tänd brasan så blir det supervarmt i eldrummet.
Byggnaden består av olika skikt: ytterst träraster, efter det specialbyggda glaspartier. I husets hjärta isolerar skärmar av gotländsk ull, både värme- och ljudisolerande. I vardera ända finns en volym byggd av sten som inrymmer sovrum och eldrummet. Trästrukturen däremellan är lite svalare.
Yogastudion ligger på övre plan, yoga med utsikt, kan det bli bättre?
Mark Isitt summerar: Villa Meltem är ett fint exempel på när en arkitekt lyckas kombinera gammal och ny byggteknik. Det är ett hus som utstrålar harmoni, omsorgsfullt placerat på tomten, skonsamt mot klimatet och den omgivande naturen och inte minst skräddarsytt för Meltem.
Sommarhus Solviken i Mölle
I det lilla samhället Mölle på skånska kullahalvön råder en uppsluppen atmosfär med en kaotisk blandning av olika byggnadsstilar, alltifrån små skånelängor till nationalromantik och modernism.
Läs mer: Lekfull arkitektur i Mölle
Här har ett litet hus på styltor nu inbäddats i en brant backe i ekskogen. Tack vare en rymlig veranda känns huset mycket större. På baksidan där huset vetter mot naturrevatet Kullaberg, är tre sovrum placerade.
På framsidan med havsutsikt mellan trädkornorna ligger de sociala ytorna. När du står på verandan är du 4,5 meter upp i luften. Det var viktigt för husets ägare Per och Elif Bosemark att bevara träden så att du är omsluten där uppe i luften och inte känner sig uttittad. Huset gömmer sig bland träden likt en trädkoja.
Fakta om huset
Plats: Mölle i Höganäs kommun
Arkitekt: Johan Sundberg
Storlek: 87 kvm
Specialfunktion: Upphöjt på styltor och inbäddat i ekbacke
Tomten består av bara sten, 30 graders lutande smulberg. Arkitekten Johan Sundberg såg dock möjligheterna och lyckades övertala stadsbyggnadskontoret som till en början var mycket skeptiska. Det slutade med att huset fick Höganäs kommuns stadsbyggnadspris.
Både fasaden och undersidan av huset är inklädda med fibercementplattor i en grågrön färg, samma som berget bakom. Det är för att undersidan av huset är så synlig och därför behövde vara tilltalande. Fibercement är ju samma sak som eternit, fast utan asbest.
Johan Sundberg berättar att han arbetar med en pallett: Pelarna, fibercementskivorna, aluminiumfönstren och träpanel. Gradvis övergår det industriella på utsidan till ett mjukare snickerier på insidan av huset. Uteplatsen blir som en förlängning av köket. Publikt mot havet, privat mot skogen.
Detta är ett skirt skrin som står på skira pelare i den skiraste grönska, säger Mark Isitt.
– Man ser det knappt, naturen slukar byggnaden.
Villa J inbäddad i bakkant och öppen mot utsikten
Två arkitekter har ritat det här till hälften nedgrävda huset. En mörk trång passage tar dig ur skogen ner under jord, har ett huvudsakligt syfte: Att höja dina förväntningar.
Huset är helt anpassat efter platsen. De tre fasaderna mot skogen är slutna och lite återhållsamma. På den fjärde fasaden som vetter mot vattnet är fönstren från golv till tak tvärtom som stora solfångare, vidöppna mot utsikten.
Från entrén möts du av ett stort fönster i taket i ett atrium. Mot vattnet och ljuset ligger de sociala ytorna. Mot skogen ligger sovrummen.
Fakta om huset
Plats: Västkusten
Boarea: 162 kvm
Arkitekter: Saga Karlsson & Edouard Boisse
Specialfunktion: Till hälften nedgrävt, till hälften öppet
Saga och Edouard köpte en fallfärdig jaktstuga vid en sjö på västkusten, efter tre års letande efter den perfekta tomten. Här kunde de bygga sitt drömhus. Huset är stort, men de har velat få det att försvinna i naturen.
Mark Isitt tycker det är som en lyxvariant av ett enkelt vindskydd, inbäddad i bakkant och öppet mot utsikten.
På insidan blir ett stort avskalat vardagsrum levande av naturen utanför. Bakom de tre stora fönstren finns indelningen kök, matplats och vardagsrum.
Annars är huset uppdelat i två tydliga delar: de sociala och de privata. Mitt i finns ett atrium inkilat; en rogivande plats.
Sovrummen är inkilade i alkover.
Det känns som en extrem lyx att vara så nära naturen, att få visa barnen naturen och lära dem att uppskatta den.
– Mycket mer ett med naturen än så här, det blir det ju bara inte, avslutar Mark Isitt
Vinnaren i kategorin ett med naturen koras
Programmet avslutas med att vinnaren i kategorin "Ett med naturen" koras. Mark Isitt träffar juryns ordförande Petra Gipp som berättar hur juryn resonerat.
– Det blir en diskussion om vad arkitektur är och vad det kan vara, vilka frågeställningar de här olika projekten lyfter, säger Petra.
I de här fyra husen har naturen lyfts genom arkitekturen.
– Vinnaren är Villa Rågholmen, ett fantastiskt projekt som handlar om att befinna sig i naturen och vad det kan innebära. Man låter byggnaden möta naturen i en skarp gräns. Sockeln är det som definierar gränsen. Det är också den som skyddar mot naturens krafter. Sedan kryper naturen upp mot huset genom öppningarna (fönstren).
Juryn var enhällig om detta hus förmåga att lyfta fram naturen.
Kommentarer
13