Grand Designs: Allergivänligt hus för barnens hälsa

Elinor och Born är pionjärer som praktiserar förebyggande hälsovård genom att bygga ett allergivänligt hus till sina barn som har svåra allergier. Ingen annan har byggt så här tidigare och universitet i York hjälper dem att följa upp resultatet. Går det att förbättra barnens hälsa genom att bygga allergivänligt? Och hur gör man? Elinor och Born får uppfinna hjulet själva.

Nedsänkt trädgård

Foto alla bilder: Channel4/Grand Designs

I brittiska Grand Designs säsong 19:s tredje avsnitt får vi följa Elinor och Born Barikor när de bygger ett riktigt hälsosamt och allergivänligt hus åt sina svårt allergiska barn, ett hus de ska kunna andas i, äntligen. Men detta är den första byggnaden i sitt slag och ingen vet om det kommer att fungera.

Elinor, Born och Kevin

Elinor driver ett konstgalleri och hennes partner Born är fitnessentreprenör. Tillsammans har de tre barn, varav två är svårt allergiska och har astma. 

– Pascal är allergisk mot vete, gluten, ägg, nötter, ärtor, damm, katter, rengöringsprodukter, med mera.

– Hela vårt liv går ut på att hantera deras allergier och att få vardagen att fungera med dem, säger en uppgiven Born. 

Allergierna gör deras liv väldigt komplicerat och skrämmande. Utsätts barnen för tillräckligt mycket allergener kan de hamna i anafylaktisk chock och bli väldigt väldigt sjuka, i värsta fall livshotande.

Sjukt barn på läkarbesök

Deras läkare berättar att barnen är bland de 5 % mest sjuka barnen av de hon behandlar.

Obebyggd tomt i London

Hittar rätta tomten

Nu har föräldrarna alltså fått nog och har bestämt sig för att bygga ett riktigt allergivänligt hus. De har köpt en tomt i Richmond i sydvästra London. Området är inte så belastat med trafik, utan ligger relativt lantligt och omgivet av flera parker. Dessutom ligger tomten 200 meter från sjukhuset, vilket är bra ifall något skulle hända.

Tomten är avstyckad från en större tomt som nås via en smal uppfart. Den är ca 1/4 tunnland stor, dvs 1250 kvm, och kostade 765 000 pund.

Fakta om huset

Tomtstorlek: 1250 kvm
Pris tomt: 765 000 pund = 9 150 000 kr
Stomme: Betong i källarplan, trä med mineralullsisolering i markplan
Tak: Zinkplåt
Ventilation: FTX med extra filter
Budget: < 500 000 pund = ca 6 miljoner kr

Husmodell

När Kevin McCloud besöker dem för första gången har de redan ägt tomten i 5 månader. De har tagit fram en arkitektritning som de sedan lämnat över till ett företag som är specialiserat på hälsosamt byggande, för vidare förbättringar och uppförande av huset.

Det ska bli ett enplanshus ovan mark men med en stor källarvåning och nedsänkt trädgård.

– Maximala byggytan var inte så stor så vi tvingades bygga under mark istället, berättar Elinor.

De behöver börja med att gräva ut 700 kubikmeter jord för att kunna bygga källaren.

Planlösning källarplan

I källaren ska det bli ett badrum, biorum och fyra sovrum, som alla har fönster med utgång till den nedsänkta trädgården. 

Ovan mark ska huset byggas med prefabricerade träväggar av material som avger minimalt med toxiner. Hela byggnaden förses med ett lufttätt membran, vilket krävs för den FTX-ventilation med extra filter som de ska ha. 

På övre plan blir det kök och vardagsrum. Allt byggt med så giftfria material som möjligt och färg utan lösningsmedel. Vissa saker köper de begagnade för att de ska innehålla så lite gifter som möjligt. 

Utvändigt ska fasaden kläs med vit puts och lärk. På taket ska de lägga zinkplåt.

Pågående bygge

Husbygget börjar

En sak som fördyrar och komplicerar bygget är den smala vägen in till tomten. För att komma in med maskiner och byggmaterial behöver de låna en grannes tomt. De sluter ett avtal om att få använda tomten i 6 månader. Efter det ska den säljas och de vet inte hur den nya ägaren ställer sig till att de använder tomten, så det gäller att bygget flyter på.

Det tar tre månader och 28 000 pund mer än budgeterat att färdigställa källaren, med bl a 10 turer med betongbilen.

Precis innan avtalet om att få använda grannens tomt löper ut så anländer väggelementen från Lettland. De är tillverkade av hälsosamma material och är exakt anpassade så att de kan byggas ihop tätt till ett lufttätt skal i vilket man kan kontrollera luften. Allt är redan lufttätt när de sätts ihop, berättar byggledaren. 

– Låt oss hoppas att det funkar. Luften i London är ”legendariskt dålig" säger Kevin McCloud.

Brexit fördyrar bygget

På grund av Brexit har priserna på byggmaterial ökat med 6%, vilket har ökat deras byggkostnader med 125 000 pund. Men fördelarna med byggsystemet är att det är snabbt att bygga ihop. Något som hade tagit två månader att bygga i lösvirke har blivit klart på 12 dagar.

Farliga byggmaterial

Här är de giftiga byggmaterialen vi normalt använder

Programledaren Kevin visar upp väldigt vanliga byggmaterial vi använder som fulla av flyktiga organiska ämnen (VOC) som avges i ett moln av gift i luften som vi inandas:

  • lack 
  • lim
  • tejp
  • sprayisolering
  • färg
  • byggskivor med formaldehyd
  • lim i mattor
Elinor på byggplatsen

Allergivänliga material i det här huset

Vilka av de ovanstående materialen har de då lyckats undvika i det här huset? Kevin ser sig omkring på byggarbetsplatsen. Deras isolering är mineralull där det inte finns några organiska beståndsdelar. Byggskivorna är formaldehydfria. 

Golvet i markplan är slipad betong med minimala emissioner. Mattan i sovrummen är av bambu utan lim med lösningsmedel. 

Huset byggs ju lufttätt för att kunna använda kontrollerad FTX-ventilation med extra filter och vi får se när de gör en provtryckning för att se om det är tätt.

Under byggets gång får de åka in till sjukhuset med barnen med jämna mellanrum när de får astmaattacker och allergiska reaktioner. 

Huset klart och familjen inflyttad

Husets entré

När du möter huset vid entrén är det ett anspråkslöst skjul.

Nedsänkt trädgård

När du går runt huset och ser det från baksidan är det som ett gigantiskt isberg, huset ändrar sig dramatiskt, säger Kevin McCloud.

Vardagsrum

Elinor har klätt de vita väggarna med konstverk, ganska feminina. I kontrast har de svart slipat betonggolv och grova svarta synliga takbjälkar.

Soffa second hand

Inredningen är allergivänlig. Soffan är second hand, någon annan har fått lida av emissionerna som nya möbler avger. På golvet ligger gamla handknutna mattor utan lim.

Kök byggt utan formaldehyd

Köket är byggt av formaldehydfri MDF.

Barnrum

I barnens rum i källaren flödar ljuset in från de stora glasdörrarna som vetter mot trädgården. I taket sitter biodynamiska downlights.

Smutsigt filter

De tar en tur till rummet där ventilationsaggregatet sitter och tittar på filtret. Det är groteskt, fullt av smuts, damm, sporer och insekter. Tydligen funkar FTX-ventilationen som den ska och rengör luften de ska andas in. 

Belysningen är välplanerad. Stora fönster ger god kontakt med trädgården i alla sovrum.

Sovrum

Den nedsänkta trädgården är som ett konstverk i föräldrasovrummet.

Nedsänkt trädgård

I den nedsänkta trädgården har de planterat renande växter: Hostor, lavendel, camillor (prickblad), ormbunkar. De undersökte noga vilka växter som skulle vara bra för barnens hälsa.

Barn med allergi

Resultatet - blev det ett allergivänligt hem? 

Avslutningsvis vill Kevin veta, blev barnens hälsa bättre, var det värt allt slit med att försöka bygga ett allergivänligt hus?

Svaret är JA, barnen har under de sex månaderna som har gått bara haft en eller två astmaattacker - jämfört med tidigare, när de hade en var och varannan vecka.

Monitor mäter luftkvalitén

Universitetet i York har lånat ut en VOC-monitor till dem som mäter luftkvaliteten inomhus.

Diagram

Resultaten har kommit. De gula staplarna på bilden visar mängden VOC i ett vanligt nybyggt hus. Den mörkblå stapeln visar pojkarnas sovrum, den röda vardagsrummet, den lila stapeln visar hallen.

– Alla föräldrar vill ta hand om sina barn, men Elinor och Born tar till och med hand om luften de andas, säger Kevin. 

De överskred budget med 12%. De hade budgeterat 500 000 pund men slutade på 560 000 pund, dvs 6,7 miljoner kronor.

Grand Designs säsong 19 finns tillgängligt på Channel4 i Storbritannien.