Miljövänligt och energieffektivt runt hus i Grand Designs
Tv-programmet Grand Designs tar med tittaren till några av Storbritanniens mest ambitiösa husbyggen. Ett sådant husbygge är Peter och Chard Berkins utanför Milton Keynes, en stad 8 mil norr om London. De bygger ett runt hus av högsta klass, miljövänligt och energieffektivt med svensk grundläggning.
Den som har tillgång till Netflix kan se säsong 11 och 12 av tv-programmet Grand Designs med Kevin McCloud. Vi har sett avsnitt 3 på säsong 12 ”Milton Keynes”.
Det handlar om den excentriske läkaren Peter Berkin, som alltid har ett projekt på gång vid sidan om sitt arbete. Han håller på med biodling, bilar, båtar och har tagit ett flygcertifikat. De senaste fem åren har han pysslat med att bygga ett flygplan i sin verkstad. Men verkstaden är för liten, och den läcker. Peter tänker att han behöver bygga en ny verkstad. Och medan han ändå gör det, skulle han inte kunna bygga ett hus också vid sidan om, när han ändå håller på? Det vore helt perfekt att ge sig på sitt största projekt någonsin nu precis innan han ska pensioneras.
Hustrun Chard som jobbar med alternativmedicin vill också att de bygger ett hus. Tillsammans har de nio barn totalt från tidigare äktenskap, och massor av barnbarn. Alla får inte plats i huset när de är och hälsar på. Men Chard vill bygga ett hus för max 200 000 pund, vilket motsvarar ungefär 2,4 miljoner kr. Peter tycker att det får kosta 400 000 pund, ca 4,8 miljoner kr.
Chard kontaktar en arkitekt åt dem som överlämnar en skiss av ett runt hus. Peter blir helt besatt av det runda huset, älskar det från första stund. Chard däremot gillar det inte alls. Ett runt hus går ju inte att möblera, man behöver raka väggar och hörn. Men Peter kör på som en ångvält och kör över Chard totalt. Han sätter igång det här husbygget utan att ha hustrun med på tåget, framställs det som i programmet.
Både Chard och Peter är väldigt trädgårdsintresserade. De klipper fram planritningen i gräset.
McCloud hyllar svensk grundläggningsmetod - u-mingrund?
Ett år senare är planeringen klar, husbygget kan börja. Det börjar med att ett lag av mark- och grundentreprenörer mäter upp och jämnar av tomten. Man får inte höra något om bygglov eller utsättning av huset.
De behöver knappt gräva alls, bara skrapa för att jämna ut ytan med grus. Sedan placerar de ut de specialgjorda formade kantelementen - av cellplast (polystyren) med en beläggning av fibercement på utsidan – i en cirkel, och skivor av cellplast så det täcker hela golvet.
Kevin McCloud visar grundens uppbyggnad i detalj. I kantelementen finns en ränna där man ska fylla på med betong. Här ska stöd för ytterväggarna finnas. Där sätter man muttrar och armeringsjärn, sedan mer armeringsjärn över hela plattan och rör för golvvärme innan det är dags att fylla på med betong. Entusiastiskt förklarar han att man normalt brukar gräva nästan två meter för att göra en sån här grund. Det här systemet vilar på bara 15 cm kexbotten. Han kallar grunden för flottgrund och säger att den är revolutionerande. Kan det vara en sk u-min grund?
Dyr stomme exakt sågad i Tyskland
När grunden är klar är det dags för stommen, projektets dyraste del som kostar 80 000 pund, vilket är ca 890 000 kr. Den består av 2060 delar som ska passa ihop perfekt, beställda från Tyskland. Det finns bara tre sågar som kan såga så här exakt och alla tre finns i Tyskland.
Bitarna sätts ihop med laxfogar, allt passar perfekt. Killen som jobbar med timmerhus som ska montera stommen har aldrig byggt ihop ett runt hus förut, men allt verkar de fungera utan problem.
När stommen är monterad och klar är en sak klar: Tysk precision var värd pengarna, menar Kevin McCloud.
Med stommen på plats får de en känsla för hur stort huset kommer att bli, mycket större än de har tänkt sig. Grannarna har döpt bygget till ”katedralen”. Entreprenörerna är klara med sitt jobb och lämnar över till Peter, som ska bygga klart resten själv med hjälp av vänner.
Fasad av lärk och 75 3-glasfönster
Han börjar med att ta emot ett lass sibirisk lärk från Grimsby, en engelsk hamnstad vid den brittiska östkusten. Kompisarna som jobbar för kompispris är på plats och bygger med honom. Det går långsamt, men det blir bra.
Sedan anländer 75 stycken 3-glasfönster och –dörrar. Det är projektets tredje dyraste del och kostar 58 000 pund, vilket är ungefär 690 000 kr. Vissa av fönstren är böjda och följer med byggnadens stigande kurva.
Peter snickrar själv 16 snygga lådor (ledningsgångar) som ska få dölja husets installationer av el och rör-dragningar. Det går långsamt, men det är uttänkt och kreativt.
– Sån här precision är sådant man väntar sig från en hobbyplansbyggare. Han har entusiasmen att göra allting ordentligt och i rätt ordning. Det är ett skolexempel på hur man konstruerar en byggnad väl, säger Kevin McCloud.
Så levereras det gröna sedumtaket. Det finns sju sorters sedum och 25 olika vilda blommor. Det gör Peters bin glada.
Isolerar med fårull
I december 2013 är det dags att isolera. Huset ska bli så energieffektivt som möjligt.
Isoleringen kommer på ekorulle. Det är nästan ren ull från walesiska får. Det här jobbet gör han också själv, men för att de ska bli klara någon gång måste de ändå till slut ta in hjälp med att bygga klart huset. Det blir dyrare, men de måste ju bli klara. Det är Chard som ser till att det blir så, Peter hade kunnat hålla på hur länge med det som helst utan att bli klar.
Tre år att bygga det runda huset i Milton Keynes
Det här huset har byggts väldigt gediget, men så har det tagit tre år också. Att klä huset med i panel tog 8 månader till exempel. Efter det har nedre delen av fasaden har fått en sockel av lokal sten.
När programledaren besöker det färdiga huset blir han överväldigad.
– Det här är ett hus med stor volym, höga fönster och tät förbindelse med naturen.
– Ett högt tak med synliga takbjälkar – får en att tänka på en modern kyrka, fast det finns glamour också. Köket är som snygg bildesign, också med kurvor. Byggnaden behöver glitter för att väga upp de ceremoniella bjälkarna som skjuter ut som vattenkastare av trä, säger Kevin McCloud.
Gästrummen för barn och barnbarn är belägna i sprialens lägre del, bredvid vardagsrummet. Peters rymliga verkstad har en egen flygel och är en fantasins fristad. Medan huset fortsätter stiga öppnar sig grovköket bakom köket mot deras gemensamma passion, trädgården, säger Kevin.
Ute i trädgården har Peter just byggt en solcellsbädd. Planen är att bli självförsörjande, ström kommer in i huset som grönsakerna, via grovköket.
Peters budget på 400 000 pund klarade de precis. Tack vare att Chard har jobbat för att hålla nere kostnaderna slapp de ta bolån.
Kommentarer
7