Förvandlar kataloghuset till arkitektritat - Grand Designs
När det visat sig omöjligt att köpa en tomt i Onsala där de kan bygga nytt, bestämmer sig Martin och Beatrice för att istället köpa ett 1990-talshus som de totalförvandlar till ett minimalistiskt arkitektritat hus.
I det tredje avsnittet av Grand Designs 2024 vår vi följa när Martin Parnmo och Beatrice Lindgren totalförvandlar sitt nyinköpta 1990-talshus i Onsala. De bygger om den vita villan från bästa JR Ewing-stil till dess raka motsats: en avskalad minimalistisk, svart, plåtklädd huskropp utan utskjutande takfot.
Fakta om huset
Plats: Onsala på Västkusten
Byggherrar: Martin Parnmo och Beatrice Lindgren
Arkitekt: Kia Björling
Inköpspris hus: 13,2 miljoner kr
Budget ombyggnad: 8 miljoner kr
Byggstart: Januari 2023
Planerad byggtid: 6 månader
Bakgrund
Martin Parnmo som jobbar som grundläggare i eget bolag och Beatrice som är inredare, är båda uppvuxna i Onsala. Tillsammans har de två flickor.
Under 5 års tid har de letat efter en tomt till salu i Onsala där de kan bygga sitt arkitektritade drömhus, men det har visat sig omöjligt. Till slut har de därför bestämt sig för att köpa ett befintligt hus och riva istället. Huset de har köpt är ett stort pampigt 1990-talshus, som Mark Isitt tycker liknar Southfork i Dallas där JR Ewing bor.
Det inköpta huset har havsutsikt och blev deras för 13,2 miljoner kr.
Ombyggnad från maximalism till minimalism
Tillsammans med arkitekten Kia Björling vid Björling Arkitektur ska de bygga om huset från maximalistiskt till minimalistiskt. Björling Arkitektur har varit aktuella på Byggahus.se tidigare med Tuff tillbyggnad i Påvelund.
Planen är att utsidan ska göras hård och organisk på samma gång. Det innebär bland annat:
- Många små fönster byts ut till färre stora fönster
- Takfot och detaljer i fasaden tas bort för att ge huset en renare siluett
- Brunbetsad dörr ersätts med glasad ljusare entré
- Ökad inre takhöjd ska ge huset mer rymd
- Bort med trösklar
- Litet trädäck ersätts med stor gjuten betongplatta i rundade former med infällda växter + en nedsänkt pool
Invändigt kommer de att riva vissa väggar för att skapa rymd. Kök, matplats och vardagsrum kommer att placeras i en gemensam öppen yta. En del av övervåningen ska lyftas bort för att få en takhöjd på 7 meter.
Huset ska inredas i organiska former, med rundade hörn här och där. I köket ska ska de bygga ett cylinderformat skafferi. Golvbeläggningen på nedre plan tas bort ner till bottenplattan som sedan ska slipas.
På husets utsida ska träfasaden bort, liksom tegeltaket och takfoten för att ersättas med plåt. Tillbyggnaden mot söder ska kläs i förkolnat trä.
De planerar att insidan ska hinna bli klar inom drygt 3 månader, medan utsidan beräknas vara klar någon gång efter sommaren.
Så förlöper ombyggnaden
Under ombyggnaden så är det Martin som jobbar med rivningen, medan Beatrice sköter inredningen och kommunicerar med arkitekten. Arbetet löper smidigt enligt plan och utan större missöden.
När Martin har rivit ut allt kommer golvsliparna för att ta fram betonggolvet. Det visar sig innehålla mer ballast än väntat, vilket ger golvytan ett terrazzoliknande utseende. Men de bestämmer sig för att ha det så.
Snickare bygger om den fyrkantiga trappan till en mer rund, ett arbete som tar 120 timmar.
I maj 2023 är insidan så pass klar att de kan flytta in enligt plan. Nu kan de gå vidare med att göra om utsidan. Där bygger de poolen och gjuter den stora rundade betongplattan.
När Mark Isitt kommer dit blir han mäkta imponerad av de organska formerna och den jämna ljusgrå finishen på betongplattan.
I juni 2023 monteras tak och fasad. Martin och Beatrice blir rädda när den korrugerade plåten monteras. Det ser väldigt hårt ut mot betongplattan.
“Hårt arbete, mycket bra folk omkring oss och en tydlig deadline”
När 6 månader har gått kommer programledaren Mark Isitt till huset för att avsyna resultatet. På avstånd tycker han att byggnaden framstår som ödmjuk.
Han menar att detaljeringen och omsorgen om hantverket mjukar upp den svarta plåten och betongen, uppmjukat med inslag av trä.
– Det är en så total makeover alltså, hur sjutton orkar ni, säger en imponerad Mark Isitt.
Bea tror att det är det tydliga målet som har gett dem kraft.
De har gjort till och med mer än de skulle enligt tidplan - de har börjat bygga ett poolhus och börjat göra om garaget också.
– Vi har haft medvind, så vi bara körde på. Hårt arbete, mycket bra folk omkring oss och en tydlig deadline, är det som gjort att vi lyckats, säger Beatrice.
Mark menar att rädslan som han först hade för att ombyggnaden skulle ge ett industriellt intryck kommer på skam.
Mark Isitt hoppas att den här ombyggnaden av ett klassiskt kataloghus med träfasad kan inspirera andra kataloghusägare där ute till att våga bygga om sitt hus och göra det mer personligt.
Kommentarer
56