813 läst · 21 svar
813 läst
21 svar
Vattnet smakar järn men inget utslag på vattenprov. Varför?!
Smaken/lukten är konstant. Det luktar och smakar järn lika mycket, hela tiden, nu.X xxargs skrev:Det beror på om vattnet kommer från olika skikt eller om det rinner in något annat emellanåt i brunnen - tex ytvatten när det är mycket regn och slask och tex. vid vårlossning. - det fins ett antal trådar med olika brunnar där foderrör eller övre ringarna i en grävd brunn inte håller tätt och det kommer in dagvatten - ibland...
Därför gäller det att ha indikatorvätskorna tillgängliga precis samma stund när man tycker att vattnet ur kranen smakar dåligt och i princip tar provet på just det vattnet man försökte dricka och tyckte smaka illa..
Regnvatten är surt med pH av ca 5,6 när den är i balans med atmosfärens CO2 - regnvatten har ingen buffringsverkan alls och måste lösa mineraler ur jord och berg som kalk innan den börja få buffringsförmåga mot pH-ändring forcerad av tillsatta alkalier och syror
Ska testa PH men även syre. Minns att du länkade syretest i en av mina gamla trådar.
Undra vilket syrevärde vattnet behöver ha innan det når filtret för att även få bort bismak/lukt… Värt att testa ta syreprov direkt när jag tappat upp vattnet och sedan testa samma vatten när det stått i några minuter? När vattnet får stå i glaset en stund försvinner smaken och lukten av järn helt. Vattnet syresätter sig när det kommer ut och får stå?
Min erfarenhet är också att efter att man gjort förändringar i sitt vattensystem så kan det komma med avlagringar från rörsystem vilket ibland är mer eller mindre. Jag har haft väldigt mycket strul själv med liknande men det har efter at jag slutat pillat på systemet blivit bättre och bättre med veckorna och till slut blivit helt bra.
Så om du bara säkerställer att allt är i sin ordning så låt sedan systemet vara 2-3 veckor utan att du är på och pillar.
Men så klart bör du först se över så att systemet är i sin ordning
Så om du bara säkerställer att allt är i sin ordning så låt sedan systemet vara 2-3 veckor utan att du är på och pillar.
Men så klart bör du först se över så att systemet är i sin ordning
hur lång är en 'stund'F FluxVortex skrev:
blir det någon form av fällning i vattnet eller märkbar svårborttagen kanske rödtonad rand i glasets insida precis vid vattenytan efter den stunden?.
Själv tycker jag inte att vattnet borde hinna syresättas på djupet och all järnsmak borta av bara en stunds vistelse i ett glas då det också förbrukar syre när järnen oxideras till sin 3-värda form.
Aldrig tagit timer på det, men lukt/smak är säkerligen borta efter 2-3 minuter. Kanske 5. Låtit glas med vatten stå mycket längre än så också, och aldrig sett avlagringar eller missfärgningar någonstans i vattnet eller i glaset.X xxargs skrev:hur lång är en 'stund'
blir det någon form av fällning i vattnet eller märkbar svårborttagen kanske rödtonad rand i glasets insida precis vid vattenytan efter den stunden?.
Själv tycker jag inte att vattnet borde hinna syresättas på djupet och all järnsmak borta av bara en stunds vistelse i ett glas då det också förbrukar syre när järnen oxideras till sin 3-värda form.
Om det försvinner inom minuter så verkar det vara mer avhängig på lösta gaser i form av små bubblor i vatten som försvinner snabbt - närmaste luktande gasen är svavelväte som det behövs otroligt lite av för att stinka, men den smakar inte järn.
metall/järndoft-smak är inte av järnet direkt utan en resultat av bildade aldehyder och ketoner mm. som bildas när 2-värdiga järnsalter och andra metaller som koppar, kobolt och nickel kommer i kontakt med organisk material och en av de viktigaste i järndoften i luft är bildandet av 1-octen-3-on - även kallad mushrom alcohol och tex. är det som finns i octenoltabletter för gasoldrivna myggfångare. Det räcker med 1 ppb (miljaddels i kvot) för att vi skall känna doften och ännu mindre för bitande insekter då vi själva avger lite av det via vår svett.
Att gnida lite blod på hud ger också samma doft och man misstänker att vi i evolutionen har trimmats att känna doften trots att den är väldigt utspädd för att tex kunna spåra skadade djur.
metall/järndoft-smak är inte av järnet direkt utan en resultat av bildade aldehyder och ketoner mm. som bildas när 2-värdiga järnsalter och andra metaller som koppar, kobolt och nickel kommer i kontakt med organisk material och en av de viktigaste i järndoften i luft är bildandet av 1-octen-3-on - även kallad mushrom alcohol och tex. är det som finns i octenoltabletter för gasoldrivna myggfångare. Det räcker med 1 ppb (miljaddels i kvot) för att vi skall känna doften och ännu mindre för bitande insekter då vi själva avger lite av det via vår svett.
Att gnida lite blod på hud ger också samma doft och man misstänker att vi i evolutionen har trimmats att känna doften trots att den är väldigt utspädd för att tex kunna spåra skadade djur.