Den fungerar med som en dimmer men du styr upp-ned dimringen samt avstägningen med en återfjädrande tryckknapp.

Den kan alltså sättas vart som helst i anläggningen t.ex centralen
 
Smidigt! Vad köper man sådana och vad kostar de (ungefär) ? Klarar dessa dimmning av induktiva laster också?

 
Elgrossisten. E numret 19 018 80 klarar induktiv last max 150 va. Kostar 485 + moms
 
Det var ett saftigt pris... får nog fundera på den saken ett tag till...
 
Erik_D skrev:
Dela sen av centralen med en kraftdel där du monterar alla säkringar jordfelsbrytare huvudbrytare m.m.

Den andra delen monterar du alla dina relän i.

Måste bara fråga igen innan jag börjar leta normkapslingar och elektrikern som ska koppla in allt tror att jag är knäpp :

Kan man använda en vanlig Elcentral för ändamålet (typ 2 eller 3 raders) och montera säkringarna tex. vid övre raden och sedan montera DIN-relän, dimmax eller vad man nu ska använda, i nedre.

Alltså - vad menar du med "dela av", nåt fysiskt, eller menar du bara att man gör två delar, en med säkringar och en med relän? Eller menar du att man behöver införskaffa två - separata - lådor?

Jag antar att frågan är riktad till Erik_D som verkar vara på hugget :)
 
Beror på om du avser använda svagströmssrelän eller 230v dito. Starkström och svagström skall hållas separerat fysiskt. Dvs 2 kapslingar eller en med skiljevägg.

 
Hej,

Tack för det. Och det låter ju naturligtvis rimligt. ::) Jo, det är ju svagströmsrelän alltså....

Då kanske det är bäst med två kapslingar iallafall.

Tack Erik_D, det var bra info. :)
 
Herman skrev:
Kan man använda en vanlig Elcentral för ändamålet (typ 2 eller 3 raders) och montera säkringarna tex. vid övre raden och sedan montera DIN-relän, dimmax eller vad man nu ska använda, i nedre.


Jag antar att frågan är riktad till Erik_D som verkar vara på hugget :)
ja precis som du sa här över ..... inga andra konstigheter
 
Herman skrev:
Jättetack för alla svar... men ...hmm ??? Jag trodde att man alltid ska dra tändtråd (vit, orange, ...) där förbrukaren kan styras.

Finns det nån regel som säger att man måste ha olika färger på tändtrådarna eller är det sunt förnuft som råder?
ORANGE ? Vilka färger är "godkända" numera ? Förutom gulgrön PE och blå N så är det väl svart, brun, grå, vit och eventuellt svart med vit rand (om man kan få tag på sådan som FK; den förekommer väl normalt bara i EK**-kabel) som gäller som faser/tändfaser ?

Röd brukar finnas att köpa hos elföretagen men det beror antagligen på att det är praktiskt att köpa ledning både till huset och till bilen från samma leverantör, i en bil är det ganska dumt att inte ha svart jord och röd plus...

Eller har reglerna kring rött ändrats ? Jag vill minnas att man inte ens fick använda röd ledning till lågspänning i samma kapsling som starkströmsutrustning.
Att rött förbjöds är ganska begripligt, jag har sett en installation med röda fasledare, och på annan plats i samma "socken" sett den mer klassiska varianten med röd skyddsjord. Tydligen var det upp till kraftbolaget att bestämma vilka färger som gälde lokalt förr i tiden, otroligt bra att den gulgröna ledaren togs fram. En annan "höjdare" jag också sett i samma "socken" är utanpåliggande installationskabel med en svart fas och två vita ledare, en nolla och en skyddsjord, som växlades kors och tvärs, och jag har även sett ett olyckstillbud på den installationen, den ena av de två vita hade nästa gått av på ett ställe, varpå när värmefläkten anslöts i ett uttag så blev skyddsjorden hos ett annat uttag strömförande, burr...
 
Erik_D skrev:
Givetvis kan du ha fler än 3 uttag per grupp. Det är den kommande uppskattade belastningen som sätter gränserna, det finns dock en norm som säger att man brukar ha x antal uttag per grupp.

Om du har tänkt o styra huset med alla dessa relän så dra fram alla rören till en kapsling modell jättestor plinta sedan av alla grupper. Gör plintmärkningar m.m så att det blir tydligt och följbart även för andra än dig själv.
Den där normen borde väl snarast tala om boyta i kvadratmeter och väggmeter och liknande per fas, istället för väggutag per fas. Det måste ju vara bättre att man monterar upp fyra vägguttag per rum än två uttag per rum, och i båda fallen matar två rum per grupp eller något i den stilen....

Vad säger egentligen reglerna om reläer med lågspänning på manöverspolen men starkström på lasten, vad för godkännanden ska reläerna ha för att lågspänningssidan ska anses vara beröringsskyddad ?
 
Beröringskydd uppfylls genom en kapsling som är anpassad för stället den ska sitta på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.