1 076 179 läst · 14 290 svar
1076k läst
14,3k svar
Vad blir det för mat?
Har du något recept att dela med dig?…jag blev Chili con carne-ansvarig i husvagnen på Skogsröjet. 🤘FredrikR skrev:
Tyvärr inte, frun är chili ansvarig, och jag är övertygad om hon freestylar eftersom smak och hetta varierar.Roga1337 skrev:
Fick onda ögat ikväll när jag, utan att provsmakat, skvätte på lite tabasco. 😚
![Maria T](https://static.byggahus.se/forum/avatars/s/163/163751.jpg?1723978980)
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
· Stockholm
· 3 584 inlägg
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
- Stockholm
- 3 584 inlägg
Jag brukar höfta lite beroende på vilken typ av passerade tomater och bönor som finns hemma, men brukar utgå från 0,8-1 kg köttfärs, en stor/två mindre gula lökar, någon paprika, tre "tetror" passerade tomater (gärna med vitlök eller chili), tre "tetror" bönor - kan gärna vara tre olika men en måste vara stora vita bönor.Roga1337 skrev:
Eventuellt tomatpuré, annars bara buljongtärning eller Bong touch of taste. Kryddar enbart med salt, peppar och Sambal Oelek. Alltid godare när den värms på dagen efter.
Men vart har du kryddorna ? Bong och sambal är väl knappt kryddor. Smakar knappt något.Maria T skrev:
Jag brukar höfta lite beroende på vilken typ av passerade tomater och bönor som finns hemma, men brukar utgå från 0,8-1 kg köttfärs, en stor/två mindre gula lökar, någon paprika, tre "tetror" passerade tomater (gärna med vitlök eller chili), tre "tetror" bönor - kan gärna vara tre olika men en måste vara stora vita bönor.
Eventuellt tomatpuré, annars bara buljongtärning eller Bong touch of taste. Kryddar enbart med salt, peppar och Sambal Oelek. Alltid godare när den värms på dagen efter.
Hade jag kryddat hade det varit en halv vitlök, några Chipotle, kanske lite habanero.
![Maria T](https://static.byggahus.se/forum/avatars/s/163/163751.jpg?1723978980)
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
· Stockholm
· 3 584 inlägg
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
- Stockholm
- 3 584 inlägg
Vitlök och chili i de krossade tomaterna, tycker oftast det räcker men visst händer att jag har i extra vitlök. Tycker det ska smaka av köttfärs och lök, inte bara vara starkt.GoC skrev:
Är så klart en smaksak. Men för mig blir det mer köttfärssås med bönor 😉Maria T skrev:
Gäller att lära sig laga och äta stark mat, fort gjort att det bara blir starkt. Men skall balanseras med socker, salt, umami och lite syra. Och så klart vänja sig vid styrkan i maten.
Har tipsat tidigare om denna Chillipastan
Den är rejält stark, men väldigt god, så man måste iaktta försiktighet med den.
Men den förhöjer smaken i många rätter. Skulle gissa på att en tesked motsvarar en hel burk Sambal Olek. Så har man i en hel tesked i en maträtt, tja då blir det riktigt rejält starkt så man ångrar sig efteråt. En knivsudd eller möjligen en halv tesked är lagom dosering.
Första gången jag köpt denna så skulle jag laga räkor i vitlök och chili. Kan konstatera att en matsked i en het stekpanna ledde till att vi måste utrymma huset
![Burk med thailändsk chilipasta, rostade chiliflakes och olja, rosa lock, köksmiljö i bakgrunden.](https://static.byggahus.se/attachments/images/medium/698/698537-da84ad57f464a41a534d4ba998e60661.jpg)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Renoverare
· Stockholm
· 18 533 inlägg
![Maria T](https://static.byggahus.se/forum/avatars/s/163/163751.jpg?1723978980)
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
· Stockholm
· 3 584 inlägg
Maria T![Premium Premiumikon: Motorsåg](/forum/styles/main/premium/motorsag.svg)
Släktforskare
- Stockholm
- 3 584 inlägg
Den där ser potent ut, ja. Får kolla om Thaibutiken här nära har den. Sen är det alltid gott med bacon eller en kryddstark korv i chilin också.GoC skrev:
Är så klart en smaksak. Men för mig blir det mer köttfärssås med bönor 😉
Gäller att lära sig laga och äta stark mat, fort gjort att det bara blir starkt. Men skall balanseras med socker, salt, umami och lite syra. Och så klart vänja sig vid styrkan i maten.
Har tipsat tidigare om denna Chillipastan
Den är rejält stark, men väldigt god, så man måste iaktta försiktighet med den.
Men den förhöjer smaken i många rätter. Skulle gissa på att en tesked motsvarar en hel burk Sambal Olek. Så har man i en hel tesked i en maträtt, tja då blir det riktigt rejält starkt så man ångrar sig efteråt. En knivsudd eller möjligen en halv tesked är lagom dosering.
Första gången jag köpt denna så skulle jag laga räkor i vitlök och chili. Kan konstatera att en matsked i en het stekpanna ledde till att vi måste utrymma huset
[bild]🤣😂
Den här är ruggigt god:Roga1337 skrev:
Arnold's "Old Leatherthroat" Chili Con Carne
Recipe from the book "The Chili Lover's Handbook,"
by Jack Arnold, published by Jack Arnold and Assoiates, 1977.
"I have been a chili lover ever since boyhood. I didn't know then why I loved chili - I just did . . . Now that I know more about chili, I realize how lucky I was to get hooked on it early in life."
- by Jack Arnold
|
Alla thailändare är inte inne på det heta området har jag lärt mig! När vi flyttade hit och började odla chili så dök det upp några thailändare som sålde mat här i närheten.. jag tyckte det var spännande och gav dem några av våra hetare chilis (för personligt bruk).. jag skrev såklart ut vilka det var och typ hur starka man kunde förvänta sig att just de sorterna skulle bli (inga CR direkt). Vi/jag blev föreviga stämplad som den där galna tanten med starka chilis.. hahaGoC skrev:
Frågade om hon ville ha fler.. men hon sa bara att de hade flera kvar av de jag gav sist.. det gick inte åt så mycket när man gjorde nått..
(önskar jag mindes vilka det var, men det var liksom lite blandat.. inkl några habanero)
Bra sätt att bli ihågkommen på