Mikael_L
Antagligen OT detta med.

Mycket vanligt i gamla hus och lägenheter är att kablarna bara kommer ur en rörände i taket, sen sitter en lampkontakt helt sonika bara skruvad på dessa kablar (givetvis utan dragavlastning) + en krok i taket bredvid rörets öppning.
Är detta fortfarande tillåtet, eller är det endast tillåtet där fasta armaturer sitter, typ i badrum och vid lysrör osv. ?
 
Men herregud, är det _priset_ som avgör ditt val att klydda med konstiga lösningar? Även om du så betalar 50 spänn för en takdosa så är det väl bara att bita ihop och få en installation som inte ser lite mindre hemmapulad ut?
 
phl skrev:
Men herregud, är det _priset_ som avgör ditt val att klydda med konstiga lösningar? Även om du så betalar 50 spänn för en takdosa så är det väl bara att bita ihop och få en installation som inte ser lite mindre hemmapulad ut?
Vadå mindre hemmapulad ut? Dosorna syns ju inte när allt är klart.
 
ThomasLindgren skrev:
Vadå mindre hemmapulad ut? Dosorna syns ju inte när allt är klart.

Jag tror att de menar att det syns när det brunnit ner. Då riskerar du att inte få ersättning från försäkringsbolaget för att elen inte installerats med rätt behörighet. Kan vara värt att fundera på, eller hur?

Yamma
 
Ja risken för brand är ju oerhört mycket större. Vem säger att den som installerade inte hade behörighet?
 
Mikael_L
phl skrev:
Men herregud, är det _priset_ som avgör ditt val att klydda med konstiga lösningar?.. klipp...
Personligen skulle jag hellre köpa rusta-tapeter för 50:-/rulle till ett rum för att spara lite pengar än att spara dessa några hundringar på elinstallationen. Elen sitter där uppåt 50 år, dvs god avskrivningstid för investeringen. Tapeter byter man väl var 5-10:e år...

Jag förstår mycket väl att när man bygger så märker man snabbt hur pengarna rinner iväg, samt uttrycket många bäckar små är säkert också tillämpbart, MEN jag har ändå svårt att förstå vissa besparingar såsom denna eller att isolera tunnt eller välja för små rör till VVSen eller , osv.. . dvs allt som hör till husets inbyggda struktur och därför är svårt/dyrt/jobbigt/besvärligt att göra om (och göra rätt) senare.

Nä, då väljer jag hellre billigare kakelplattor i köket eller billigare click-golv eller nåt annat ytskikt...
 
Kommer köpa några takdosor. Ifrågasätter bara att det inte finns någon mindre takdosa utan en massa stosar som vi ändå inte behöver.
 
ThomasLindgren skrev:
Ja risken för brand är ju oerhört mycket större. Vem säger att den som installerade inte hade behörighet?
Där tror jag faktiskt att du slog huvudet på spiken när du avsåg att vara ironisk.

När det handlar om el så gäller det att man använder saker så som det är avsett. Om det nu finns dosor som är framtagna för att orka bära en taklampa så är det det som gäller, inga egna uppfinningar.

Du skriver lite ironiskt att "risken för brand blir ju..:" osv. Och menar att det blir den inte.

HUR vet du det? För om du verkligen strikt VET att det är så, då kanke du har rätt.

Om vi antar att du eller en senare ägare hänger upp en tung lampa, antag att ringen i dosan efter ett tag släpper, lampan ramlar ner, dels kan ju någon få den i huvudet, men värre är att någon glödlampa kanske inte krossas i fallet utan fortsätter att lysa samtidigt som den ligger mot duken på bordet eller kanske en dagstidnbing som någon läst på bordet. Då finns det helt klart en ganska sannolik brandrisk!

Men min poäng är att det handlar inte om att själv komma på alla varianter som kan inträffa, utan att inse att det finns folk hos tillverkarna av elmateriel, på elsäkerhetsverket både i Sverige och motsvarande myndigheter i resten av världen som inte gör något annat än försöker hitta vilka faktorer osm kan bli farliga. Detta resulterar sedan i regler för hur el skall installeras för att undvika misstag som någon annan kanske redan gjort. Dvs lita på att om en regel finns så finns den av någon anledning. Det är kul om man förstår anledningen, men om man inte förstår den så är det inger skäl att ignorera regeln.

Så din ironi var ganska träffsäker.
 
Är enda skillnaden mellan en takdosa och kopplingsdosa att en takdosa är godkänd för att hänga en lampa i? Eller finns det något mer inuti en takdosa?
 
Skillnaden är att skruvarna i ringen kan belastas med 15kg samt att takdosan i många fall har fler stosar åt fler håll. Dessutom har har takdosan angivet c/c-mått på 70mm medans en kopplingsdosa har ett dito på 67mm. Vet inte om det faktiskt är diametern på dosan som avses, sitter på jobbet nu och kan inte verifiera det.
 
Okej men då sätter jag upp en kopplingsdosa tillfälligt i taket, utan att hänga nån lampa i. Ska bara ha en dosa att dra slang åt lite olika håll tills elen dras och takdosor inhandlas.
 
Ah, vet inte riktigt vad jag fick för hjärnsläpp på jobbet idag. c/c-måttet är ju givetvis måttet för skruvhålen i dosan... Bara för att verifiera att jag var ute och snurrade tog jag fram skjutmåttet och mätte på en Elko takdosa och en dito kopplingsdosa. C/c-måtten var mycket riktigt 70 respektive 67mm.
 
Á propos takdosor:

Jag lägger nytt innertak, ersätter gammalt barracudatak med träpanel.
Gamla takdosor är i gjutjärn och har ett gängat hål i mitten att hänga taklampa i.

Köper nya takdosor i plast med en plåt i botten för att öka hållfastheten.
Märkta ungefär "MAX 15 KG". OK, jag har ingea kristallkronor i köket.

Skall hänga upp lamporna. Tittar på dosan. Ett hål gängat M4 i varje ända.
Hänger jag lampan där kommer halva dosan med sladdar mm att synas.

Hur är det tänkt? Vad har jag missat?
Hur får jag lampan centrerad, så att vad-den-nu-Heter täcker hela dosan?

//KoW
 
Mjae, tanken med takdosorna är ju att du sätter ett takuttag i dosan. Takuttaget har en krok i mitten och skruvas i M4-hålen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.