Hej Geschwint och Snickarboden!

Gillade Ni inte mitt förslag? Det som skiljer min metod från Era , är att jag kan kolla slutresultatet.

Jag har också i förväg justerat bordets vinkel i förhållande till klingan på nämnda sågar, men lika förbenat har det blivit fel. Därför kollar jag numera alltid snittytans vinkel genom att helt enkelt ställa en bit avsågat material på högkant. Faller det måste jag justera. Den enda såg som alltid skär vinkelrätt är bordscirkelsågen, kanske beroende på att min såg har ett fast förhållande mellan klinga och bord. Men oj vad den sågen är användbar!
per
 
Hej Per

Så länge golvet inte lutar låter din ide riktigt bra. Eller ställer du den på ett bord som du hoppas är i våg? ;)
 
Hej Apan!

Jag bor i Surte. Minns Du raset? Mitt pass är felnivellerat fem grader.

per
 
*antecknar*

"kom ihåg: 5 grader" ::)
 
pernitta skrev:
Hej Geschwint och Snickarboden!

Gillade Ni inte mitt förslag? Det som skiljer min metod från Era , är att jag kan kolla slutresultatet.

Jag har också i förväg justerat bordets vinkel i förhållande till klingan på nämnda sågar, men lika förbenat har det blivit fel. Därför kollar jag numera alltid snittytans vinkel genom att helt enkelt ställa en bit avsågat material på högkant. Faller det måste jag justera. Den enda såg som alltid skär vinkelrätt är bordscirkelsågen, kanske beroende på att min såg har ett fast förhållande mellan klinga och bord. Men oj vad den sågen är användbar!
per
Har inte så mycket att göra med om jag gillar det eller inte. En maskinvinkel är i sig exakt, en spånvinkel måste sågas till, dvs man ökar på risken att det blir sämre tolerans. Skall man kolla genom att kapa och sedan kompensera och sedan kolla igen, då kan det bli en del såga i onödan.

Klart jag kan kolla slutresultatet, det är bara att ställa upp en sågad bit och ställa maskinvinkeln emot och kolla hur mycket luft det är emellan.

Sedan måste jag säga att efter att jag börjat köra med maskinvinkel så kollar jag sällan resultatet eftersom de gånger jag kollat så är det i vinkel. Maskinen är justerad från början.

Alla maskiner kan skära rakt och i vinkel bara dom justeras ordentligt och låter sig justeras, fast här brukar billigare maskiner få stryka på foten.
 
Hej Geschwint!

Gillade eller inte, det var en vänlig fråga genom vilken jag utbad mig om synpunkter.

Att en "maskinvinkel" bör vara exakt medger jag, men på vilket sätt ökar risken för otolerans om man kapar av en bräda?

Du skriver att slutresultatet kan avgöras genom att resa upp brädan i stående och sedan ställa vinkeln emot och kolla spelet. Om spelet är stort, vad gör Du då? Troligen justerar Du sågen och kapar på nytt och kollar. Så gör i alla fall jag.

per

 
pernitta>Nja, några grader fel lär inte göra att biten ramlar så därför köper jag inte den lösningen.
Att en träbit i hårt trä som kapas i 90 grader kan vara en bra jigg är ställt utom allt tvivel och likaså kan en bra vinkel vara guld värd.

Sen finns det rätt mycket att säga om hur man mäter, vilka toleranser man kan vänta sig o s v men det är ett annat ämne.

/Kent
 
pernitta>Angående det där med att justera sågen så skall jag förvåna dig. Min gamla kap ger har inte behövt justerats och är i 90 grader. Och när jag tänker efter så är jag lika förvånad som du.
Andra maskiner ställer jag in men inte den. det behövs liksom inte trots släpande i bil och "rätt" omild behandling.

Men tbx till sticksåg så ser jag en sak som viktigast av allt, att klingan faktiskt rör sig upp och ner och inte åt sidan. Det har lite med lagringen med att göra och som jag sagt tidigare så har jag fått testa en billig limpa ett tag men jag hatar den. den har _noll_ precision i mina ögon trots ny klinga och att den står i _90_ grader. Den kan helt enkelt inte såga rakt, varken på längden eller tvärsen *s*
I normala fall hade jag sagt skit bakom spakarna men när min gamla (18 år) Bosch gör om samma operation med bravur så tror jag inte på att det är det. Får skylla på min ovilja att bekanta mig närmare med den "sågen" *s*
Skall testa och se om den funkar bättre i bord men bara formligen hatar den och det är ingen bra utgångspunkt.

/Kent (som är nästan kär i Bosch's sticksågar)
 
Hej Snickarboden!

Du får tipset helt gratis, bara Du provar på ett plant och vågrätt underlag med en bit, en halvmeter lång och max 10 mm tjock. Prova så får Du se, kolla med Din vinkelhake.

Varför då denna metod? Jo den är snabb, den är en slutgiltig kontroll och passar både stick- och handcirkelsågar. Jag har också sökt justera den sistnämnda med vinkelhake sula/klinga, men jag litar inte på den metoden.

Att gamla och nya kap/gersågar typ Elu och DW inte behöver justeras beror på att de har distinkta stopp. Och rejäla lagringar. Det saknar ju sågarna som nämndes ovan, och om detta vet Du säkert mer än jag.

per



 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.