Nej, har aldrig paddat. Kullerstenarna är ju olika stora med olika form så med en jämn paddad yta som underlag skulle det vara inte vara möjligt att få dem stabila.Jiji skrev:
Jag använder aldrig helt runda eller äggformade stenar för då får man endast en liten yta kvar om man vill ha det jämnt på gången men de allra flesta stenarna har en sida som är hyfsat jämn, den hamnar uppåt.
Här en höstbild från oktober från en annan del av trädgården. Det är nog mer än tio år sedan, närmare femton skulle jag tro när jag satte dessa stenar och de har hållit sig hyfsat fina. Mossa kommer förstås på skuggigare platser men det stör mig inte.
Det går lätt att skapa små trappor med stenarna där det finns höjdskillnader som man vill behålla.
Det går lätt att skapa små trappor med stenarna där det finns höjdskillnader som man vill behålla.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 25 012 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 25 012 inlägg
Fantastiskt vad fint och jag förstår vilket enormt arbete ligger bakom!A Abies koreana skrev:Här en höstbild från oktober från en annan del av trädgården. Det är nog mer än tio år sedan, närmare femton skulle jag tro när jag satte dessa stenar och de har hållit sig hyfsat fina. Mossa kommer förstås på skuggigare platser men det stör mig inte.
Det går lätt att skapa små trappor med stenarna där det finns höjdskillnader som man vill behålla.
[bild]
Väldigt fint.A Abies koreana skrev:Här en höstbild från oktober från en annan del av trädgården. Det är nog mer än tio år sedan, närmare femton skulle jag tro när jag satte dessa stenar och de har hållit sig hyfsat fina. Mossa kommer förstås på skuggigare platser men det stör mig inte.
Det går lätt att skapa små trappor med stenarna där det finns höjdskillnader som man vill behålla.
[bild]
Jag har en massa kullriga stenar som jag funderar på att göra en gångar av.
Det är sandjord hos mig så nu fundera jag på att sätta stenar rätt i jorden... Ev med lite påförd sand... Jag tänkte ha backtimjan som växer lite här och där...
A Abies koreana skrev:Här en höstbild från oktober från en annan del av trädgården. Det är nog mer än tio år sedan, närmare femton skulle jag tro när jag satte dessa stenar och de har hållit sig hyfsat fina. Mossa kommer förstås på skuggigare platser men det stör mig inte.
Det går lätt att skapa små trappor med stenarna där det finns höjdskillnader som man vill behålla.
[bild]
SÅ fantastiskt vackert!!!
Vad är det för träd med mörkröda blad ungefär i mitten? Någon slags rönn?
Tack! Visst kan det fungera men testa och ta en sten och sätt den i ren sand och pröva sedan i sandjord så tror jag att det är svårare att arbeta och passa in den när det finns jord i underlaget men det är värt att pröva- svårt att förklaraJiji skrev:
Backtimjan växer gott i enbart sand men den håller sig inte till gliporna mellan stenarna utan växer gärna över och döljer stenen. Men det kan man ju hålla efter, inget större arbete.
GreenYoda
Renoveringsnovis
· Dagobah
· 178 inlägg
GreenYoda
Renoveringsnovis
- Dagobah
- 178 inlägg
Det där är tyvärr en sorglig "trend" som verkar sträcka sig över både hus och trädgårdar.....jag vet inte hur många visningar (ffa brf) jag varit på där allt är vitmålat, men vid närmare titt är det snabba fusklösningar, igenmålade ventiler, borttagna luftspalter etc etc. Ingen långsiktighet, inga tankar om funktion eller underhåll. Senast ett kaklat badkar där golvbrunnen var inkaklad så att det inte gick att öppna den . Precis som @Abies koreana skrev så retar jag mig väldigt på den typen av flashig yta och renoveringsiver utan långsiktig funktion i åtanke. Så trist att det även förekommer bland trädgårdsanläggning.C cpalm skrev:Instämmer. Det tråkiga är att det inte bara är något som visas upp i media, utan att det verkar finnas gott om trädgårdsanläggningsfirmor som gör sådana här grejor åt sina kunder. Växter som inte funkar på den plats de är planterade och planteringar som är omöjliga att underhålla eller kräver en nivå av skötsel som inte motsvarar kundens förmåga.
Mina grannar har upprepade gånger anlitat trädgårdsfirmor som gjort helt omöjliga grejor. Superhäftigt första sommaren, men tredje säsongen är allt borta. Snacka om kapitalförstöring.
GreenYoda
Renoveringsnovis
· Dagobah
· 178 inlägg
GreenYoda
Renoveringsnovis
- Dagobah
- 178 inlägg
Det är sant, det problemet har vi också fått i vår trädgård som tidigare ägts av någon med dille på natursten....grusgångarna är numera stenblandade ogräsgångarClaes Sörmland skrev:Vad jag menar med att stenarna inte blir så vackra med tiden är att blad från växterna lägger sig på jorden och mullhalten i krossmaterialet ökar. Till detta fröogräs och påväxt på stenarna. Men jobbar man hårt kan man naturligtvis hålls denna naturens förfall stången. Om man inte gillar förfallet.
I princip all gödsel som du köper är konstgödsel i grunden. Men ibland har den passerat ett varv genom gröda och djur på vägen till di trädgård, t ex hönsgödsel. Men det är samma kemikalier som du i grund och botten tillför din trädgård. Vi ska vara enormt tacksamma för konstgödslet, annars hade vi inte suttit här och diskuterat frågan utan bara några av oss hade existerat och därtill levt i ett fruktansvärt armod.
Ang gödsel har du naturligtvis rätt, både att konstgödslets intåg gjort stor skillnad för matproduktion och att tidigare tillsatt konstgödsel inte går att komma undan utan ingår i kretsloppet. Det försvarar dock inte fortsatt tillförsel av nyproducerat konstgödsel i privata trädgårdar. Men - den diskussionen får nog vara ett sidospår och dessutom en åsiktsfråga där var och en blir salig på egen tro/informationsintag - så jag lämnar den därhän och fokuserar på mina eländiga men vackra stenar
A Abies koreana skrev:Det är en viktig och rimlig fråga du ställer. Jag skulle nog säga att arrangemanget på bilden är nygjort, det syns på hur fräscha kullerstenarna och gruset mellan dem ser ut. Det är ett ofta använt trick när det gäller trädgård och är man nybörjare så är det svårt att genomskåda. Alla nygjorda planteringar ser tilltalande ut men en trädgård är levande och kan förändras drastiskt inom ett fåtal år . Växterna som planterats där är nyklippta och formade för att det skall ge ett tilltalande intryck men så kommer det inte att se ut om ett antal år.
Jag skulle aldrig plantera så trots att jag gillar det sparsmakade och stilrena. Omöjligt att veta hur djup eller bred planteringsgropen är under stenarna men jord förbrukas och bör fyllas på, i en sådan miljö finns ingen förna som bryts ner av mikroorganismer. Under stenläggningar blir jorden snabbt utarmad, svampar och mikroorganismer gynnas inte och risken att rötterna inte söker sig ut ur jordklumpen är uppenbar, då är resultatet rotsnurr vilket ger skador och så småningom risiga eller döda plantor. Ett tag går det säkert att hålla katastrofen på avstånd genom flytande näring men det är enbart tillfälligt.
Alla dessa flashiga och nygjorda rabatter som visas upp har retat mig i många år, det är lurendrejeri. Det finns växter som överlever och trivs i torra och näringsfattiga förhållanden men växterna på bilden tillhör knappast den kategorin.
Nu kapar jag en gammal tråd här, förstår om det inte blir något svar. Men vad är ett bättre alternativ än kullerstensrabatten då? Vi har nyligen tagit över ett hus med mååånga stora rabatter, och vi vill lägga igen några av dem. Vår tanke har varit att behålla en del av växtligheten (finns flera olika träd i de rabatter vi vill ta bort), och sedan lägga kullersten runt. Men jag förstår ju av svaren här i tråden att det inte är ett bra alternativ. Så... vad kan funka istället? Lägga ut gräs?
GreenYoda
Renoveringsnovis
· Dagobah
· 178 inlägg
GreenYoda
Renoveringsnovis
- Dagobah
- 178 inlägg
Är det mindre skötsel du vill åt?P peveko skrev:Nu kapar jag en gammal tråd här, förstår om det inte blir något svar. Men vad är ett bättre alternativ än kullerstensrabatten då? Vi har nyligen tagit över ett hus med mååånga stora rabatter, och vi vill lägga igen några av dem. Vår tanke har varit att behålla en del av växtligheten (finns flera olika träd i de rabatter vi vill ta bort), och sedan lägga kullersten runt. Men jag förstår ju av svaren här i tråden att det inte är ett bra alternativ. Så... vad kan funka istället? Lägga ut gräs?
Du kan nog lägga kullersten i viss utsträckning, men då ska hålen vara mkt större än på bilden så att rötterna får sitt utrymme och det går att förbättra jorden. En rabatt i sig, liksom.
För egen del har jag tagit bort grusrabatter för att det fungerar dåligt på samma sätt som kullersten. Jag lägger täckbark på, tycker det fungerar bra hittills och är snyggt. Har använt barkduk ibland, vet inte än om det gör nån skillnad.
Ta en bild så kan du säkert få förslag.P peveko skrev:Nu kapar jag en gammal tråd här, förstår om det inte blir något svar. Men vad är ett bättre alternativ än kullerstensrabatten då? Vi har nyligen tagit över ett hus med mååånga stora rabatter, och vi vill lägga igen några av dem. Vår tanke har varit att behålla en del av växtligheten (finns flera olika träd i de rabatter vi vill ta bort), och sedan lägga kullersten runt. Men jag förstår ju av svaren här i tråden att det inte är ett bra alternativ. Så... vad kan funka istället? Lägga ut gräs?
Det kan jag givetvis ordna! Svårt att få med den största rabatten ordentligt men det går kanske att få en uppfattning. Just nu finns här en gigantisk magnolia, syrenträd, körsbärsträd, hortensia, diverse småbuskar och blommor samt en hel del rosenbuskar i varierande skick. Mycket ogräs och det är svårt att komma till att rensa.Jiji skrev:
Vi vill i första hand behålla träden och eventuellt hortensian. Målet är att förenkla här, vi har gott om rabatter på andra platser. Funderar som sagt på om det kan vara bra att lägga gräs runt träden?