mmotor. Bra pris på kolet! vad är det för storlek på kolbitarna?
En sak jag märkte med min fattigmans-stenkolseldning var att väldigt mycket hamnade oförbrännt i askan efteråt, pannkoks var/är ganska grova bitar (40-100mm) medan jag eldade smideskol som bara är 10-20mm, när det har brunnit ett tag så faller kolen ner genom rostret och slocknar i askan.
Ju grövre bitar desto bättre utbyte altså.
En sak jag märkte med min fattigmans-stenkolseldning var att väldigt mycket hamnade oförbrännt i askan efteråt, pannkoks var/är ganska grova bitar (40-100mm) medan jag eldade smideskol som bara är 10-20mm, när det har brunnit ett tag så faller kolen ner genom rostret och slocknar i askan.
Ju grövre bitar desto bättre utbyte altså.
Hej "mmotor"!
Var köper du stenkolen? För det priset?
Har de även koks?
Även om andra anser att det är skit så vill jag gärna elda i vår gjutjärnsspis i stugan de få gånger jag är där. Den är nämligen gjord för att eldas med koks helst. Så ek går ju jättebra.
Men att bara elda med ved skitar ner mycket mera.
Problemet är var köper jag säg en säck om ca 100 liter? Det blir en tiondels m3 och enligt ditt pris 30:- Frakten lär väl bli mycket mycket mer....
Kol skitar inte ner så mycket som man tror bara man eldar rätt. Läs Gaia´s svar.Fast det får man inte säga i dessa "infekterat" "jaga mygg och sila kameler" miljötidevarv. Titta på hur det är vid uranbrotten så är kolgruvan ingenting, min åsikt. För att inte tala om uransoporna. Men det är en annan debatt.
Hälsningar,
Kalman
Var köper du stenkolen? För det priset?
Har de även koks?
Även om andra anser att det är skit så vill jag gärna elda i vår gjutjärnsspis i stugan de få gånger jag är där. Den är nämligen gjord för att eldas med koks helst. Så ek går ju jättebra.
Men att bara elda med ved skitar ner mycket mera.
Problemet är var köper jag säg en säck om ca 100 liter? Det blir en tiondels m3 och enligt ditt pris 30:- Frakten lär väl bli mycket mycket mer....
Kol skitar inte ner så mycket som man tror bara man eldar rätt. Läs Gaia´s svar.Fast det får man inte säga i dessa "infekterat" "jaga mygg och sila kameler" miljötidevarv. Titta på hur det är vid uranbrotten så är kolgruvan ingenting, min åsikt. För att inte tala om uransoporna. Men det är en annan debatt.
Hälsningar,
Kalman
Hej
Storleken på stenkolen variera tror de minsta bitarna är som spelarkullor och största ungefär 1dm bitar, det är sållat så den finaste fraktionen är ej med. Stenkolen finns utanför sollefteå, min granne som är smed fick 10m3 hemkört med lastbil. det är tydligen något gammalt lager sedan ånglokens tid.
Storleken på stenkolen variera tror de minsta bitarna är som spelarkullor och största ungefär 1dm bitar, det är sållat så den finaste fraktionen är ej med. Stenkolen finns utanför sollefteå, min granne som är smed fick 10m3 hemkört med lastbil. det är tydligen något gammalt lager sedan ånglokens tid.
Om ni nu ska satsa på koleldning så kan jag bara tillägga att man skall ha en roster i ugnen/ kaminen helst i gjutjärn som tål stryk. Kol är mycket svår att bara elda på en plan ytta utan luft underifrån som man kan göra med ved.- svår att stapla luftigt. Man ska börja med små stycken ( större brännyta) och sen lägga på dom stora. Viktigt också att värma skorstenen ordentligt med vedbrasa först så det blir bra drag innan man lägger in kol.
Är det en plåtkamin så skulle jag skydda plåten med nogra eldfasta tegel i eldstaden. Det blir inga stora lågor av kol men när den glöder så blir det varmt så det räcker och blir över . Reglera med lufttillförsel så det glöder lagom och ingen svart rök kommer från skorstenen. Man kan faktiskt strypa luften mycket mer än vid vedeldning utan att man förpestar miljön. Kol innehåller mindre brännbara gaser än ved , liknar mera grillkol i sitt sätt att brinna men ger mycket mer värme än grillkol med sama volym.
Man använde oftast bra kvalitet ( låg askhalt) till ångloken. Hoppas bara det är ingen krigs-kris-lager då man inte altid kunde få kvalitet i svåra tider. Är det mycket aska så blir värmevärdet lägre men slår säkert ved i alla fall.
I mitt hus användes slagg/aska som isolering under trägolven i källaren i stället för grus sand eller stenull. Tro eller ej men golvplankor klarade sej fint i många år utom vid väggarna där fukten var mer påträngande och bara på grund av att golvet täcktes med plastmatta någon gång på 80-talet. Tror inte någon mögel kan överleva i askan . Kanske en tips för användning av askan?
lycka till!
gaia
Är det en plåtkamin så skulle jag skydda plåten med nogra eldfasta tegel i eldstaden. Det blir inga stora lågor av kol men när den glöder så blir det varmt så det räcker och blir över . Reglera med lufttillförsel så det glöder lagom och ingen svart rök kommer från skorstenen. Man kan faktiskt strypa luften mycket mer än vid vedeldning utan att man förpestar miljön. Kol innehåller mindre brännbara gaser än ved , liknar mera grillkol i sitt sätt att brinna men ger mycket mer värme än grillkol med sama volym.
Man använde oftast bra kvalitet ( låg askhalt) till ångloken. Hoppas bara det är ingen krigs-kris-lager då man inte altid kunde få kvalitet i svåra tider. Är det mycket aska så blir värmevärdet lägre men slår säkert ved i alla fall.
I mitt hus användes slagg/aska som isolering under trägolven i källaren i stället för grus sand eller stenull. Tro eller ej men golvplankor klarade sej fint i många år utom vid väggarna där fukten var mer påträngande och bara på grund av att golvet täcktes med plastmatta någon gång på 80-talet. Tror inte någon mögel kan överleva i askan . Kanske en tips för användning av askan?
lycka till!
gaia
Redigerat av moderator: