Har du Syr ventil på pannan som kan kyla vid ev kokning ?
 
principskiss serieladdning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kul att man kan skapa debatt :)

Sådär är den tilltänkta kopplingen.

Finns inte någon SYR ventil.
 
  • Gilla
Anders 222
  • Laddar…
Har för mig att det är krav på syr ventil vid slutet exp kärl och vedeldning om man bryr sig om reglerna och säkerheten gör man inte det så bör din inkoppling funka bra.
 
Det här med krav på SYR-ventil är ju intressant eftersom man i regelverket helt missat alla oss med eget vatten som INTE har UPS på brunnspumpen. Risken för kokning är trots allt störst vid strömavbrott.
 
Finns en speciel typ av syr ventil som ska användas vid eget vatten den kyler pannan direkt med färskvatten inte via slinga som den andra typen gör. Man har ju normalt en liten mängd vatten tillgängligt även vid eget vatten och strömlöst den här är för bruk vid eget vatten http://www.somatherm.se/index.php?id=73
 
Liten mängd i mitt fall innebär en hydropress på 160l som väl kanske ger 100l, blir inte mycket kylning där!
 
100 liter kallvatten lär kyla bra många pannor innehåller inte mrra vatten än så men visst är det säkrare med större mängd vatten .
 
Bäst är att bygga systemet så att man kan skippa SYR-ventilen. Den är inget krav och tillför säkert inte så mycket positivt om man skulle göra en allkontroll över hela fältet. Fantastiskt att en tillverkare bitit sig fast i medvetandet så att namnet betecknar komponenten.
 
Det är lättare att säga SYR än termisk temperaturbegränsare ;)

Gräver man tillräckligt djupt tror jag t.om att det är krav på storleken av hydrofor/hydropresstanken om man har eget vatten och SYR förlåt, termisk temperaturbegränsare.
 
Hur bygger man systemet med slutet exp kärl så man slipper kravet på Syr ventil ? Även om man har kommunalt vatten är det ju inte säkert att man har vatten i kran händer ju faktiskt ibland att det är avstängt så nån garanti att Syr ventilen har tillgång till vatten finns ju inte men risken för ångblås lär ju minska i alla fall.
 
I en rimlig vedanläggning med RGF är det inga problem att stoppa den, antingen via tillräckligt anordnade vakter som täcker felfall och vid strömavbrott löser det sig naturligt. Man kan hålla sig långt från gränsen temperaturmässigt tjugo grader räcker långt. Betydligt viktigare är att skydda mot övertryck dubbla SÄV är värt att sätta helt klart. Det är där allvarliga faror lurar, och att ordna vettigt utlopp från ventilerna bör ju vara självklart.

Man kan tänka sig många sätt att komma från SYR, för egen del kommer det aldrig in någon sån. En typisk käpphäst för rörmokare att bara vräka in delar likt den eller att åstadkomma dåliga systemlösningar för fastbränsle särskilt vid ackumulering osv.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Menar du att man endast ska elda upp pannan till 80 grader ? Jag förstår att rörmockarna vill montera Syr ventil efter som det är ett krav vid vedeldning som privat person kan man fuska men som proffs bör man följa reglerna. Problemet med säk ventiler är att blir det så högt tryck så säk ventilen öppnar är troligtvis tempen i pannan över 100 grader och då blir det ånga som blåser ur säk ventilen och då gäller det att ventilen är placerad så ingen kan vara i närheten. Vill man inte ha syr ventil är ju öppet exp kärl en bra lösning i de flesta fallen.
 
Säljer du dessa? Du verkar maniskt fixerad vid SYR. Att mokare i gemen sätter in dem betyder inte ett skvatt, sällan medelmokaren har intresse eller insikter för alternativa lösningar. Du måste också sätta dig in mer fullständigt i reglerna så att en annat än entonig diskussion kan föras.

Förespråkar du SYR även vid fjärrvärme?
 
Svesse1983 skrev:
[bild]
Lite fler rör och ventiler skall väl monteras??

Hur blir man annars av med luften i toppen av den stora acktanken?
Självcirkulation mellan panna och acktankar är heller inte möjligt i systemet, som ger en viss säkerhet mot kokning vid strömbortfall....
 
Montera auto eller manuell luftning på toppen av båda tankarna så slipper luften följa med ut till rad kretsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.