Jag har ca 40 m en nedgrävd 3G2,5 med kopparskärm. Skärm PE och de tre ledarna N, fas och tändfas.

Kabeln har nog legat där 20-30 år och jag vet att det sprängdes, grävdes och kördes med grova maskiner i dess omedelbara närhet eller på den för ca 8 år sedan.

Dem matas från en central på stallet. Jag har nyligen fått den centralen utbytt mot nytt och jag har sett till att inte ha en JFB för hela centralen, utan jag fick den sektionerad så att nämnd kabel matas via en egen JFB.

Första natten med nya centraen löste JFB ut på den gruppen.

Jag har kopplat ur i båda ändar och isolationsmätt med multimeter och den visar fluktuerande värden 100 - 200 kohm ungefär. Men en sådan mäter ju med låg likspänning. Jag fick hit vår elektriker med en Megger och den visar fullgod isolation, men det tar väl upp till kanske 10 sekunder innan den gör det. Vi provade att göra samma isolationsmätning på en ny kabelrulle och då visar den ju resultatet direkt.

Det ska också noteras att de två gånger JFB löst ut den gruppen har det regnat innan, medan den nu har varit igång ett dygn utan att lösa, men å andra sidan regnade det inte i går.

Min och elektrikerns tolkning är att det hela tyder på att kabelisoleringen är skadad och vår preliminära plan är att byta kabeln. Vi får dra den i slang och gräva där vi behöver kunna köra över den. Jag vill kunna sova lugnt på nätterna, byggnaden ska används som baggstalll och vindskydd för hästar och vi behöver belysning, matning av elstängselaggregat och frysskydd.

När vi då troligen ändå måste gräva så skulle vi passa på att lägga ned en vattenledning också, men det är inte självklart att det hinns med före vintern.

Min fråga är då om beteendet på Meggern är typisk för blöt och/eller lindrigt skadad kabel?
 
Om du mäter 100-200 kohm med din multimeter, så borde ju "meggern" visa samma värde.
Det är inte något som är anslutet "efter" kabeln som det kommer in fukt i ?
 
Nej, vi såg till att koppla loss båda ändar. Skillnaden mellan instrumenten är väl att Meggern lägger ut 500 V-pulser om man ställer in den på 500 V. Om det vore en rent resistiv läckström så borde resistansen vara lägre än ca 7 kohm för att ge 30 mA.

Men jag tänker mig att det borde bli något slags elektrolys nere i jorden.

Men jag få väl invänta nästa regnväder och se vad som händer. Knepigt, man vill ju veta innan man drar igång projekt. Jag tänkte att det kanske fanns andra som observerat något liknande.

Det påminner litet om när jag försökte kontrollera ett elstängsel förra sommaren. Jag ville verifiera att det var kontakt runt hagen, kanske 6-800 meter och jag ohmade i grindöppningen. Hagen ligger några meter ifrån järnvägen och Fluken bläddrade vilt. Det lätt att inse att det blir ett cirkulärt magnetfält runt både luftledningen och rälerna och att vår fårhage blev en sekundärlindning. Det kanske är tur att stängseltråden inte är i koppar ;-)

Men kanske ett digitaloscilloskop över grindöppningen när ett tåg passerar vore intressant. Chansen att det råkar vara ett ånglok är inte jättestor...
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Med Meggern ska du kunna mäta upp kabeln på ett bra sätt frågan är hur ni gjorde? Och en sån kabel och längd ska inte ta 10 sekunder att få ett stabilt värde på då är något inte helt ok. Som du är inne på kan fel på manteln och ärgad kopparfläta ge en del fenomen tex polarisation, likriktarverkan som man typiskt kommer åt genom att skifta mätledningar mellan försöken. Samma med att man bör mäta ledarna för sig i olika kombinationer och skärmen mot sann jord osv om man ska komma framåt vettigt och kunna säga mer.

Och som nämndes tidigare givetvis inte bortse från det som är inkopplat via kabeln heller.
 
Megger är ett varumärke, men din elektriker kanske använder just fabrikatet Megger. Hur det gör mätningar får man nog läsa om i bruxet för just denna modell. Mina isolationsmätare visar värden direkt.

Och när man mäter mellan ledare på kablar brukar jag se nålen rycka till lite, vilket upprepas om man byter polaritet. Det är kapacitanser och kanske isoleringens dielektriska egenskaper man ser. Det kan förklara din multimetermätning som jag antar gav ett ökande värde?

Så det betyder att kabeln troligen kanske är friskt, dock utan att veta hur ni mätte.
 
Jo, jag vet, som Vespa, jag har alltid kallat en sådan Megger, jag får tänka "isolationsprovare" i fortsättningen.

Det har kommit totalt 0,8 mm regn utspritt över det senaste dygnet och nu när jag kommer ned och sätter på kaffe så är det mörkt uppe i vinterhagen igen = jfb har löst ut i natt. Igen.

Vi har en 50 m rulle 5G2,5 liggande och i brist på bättre idéer så tänkte jag föreslå att vi rullar ut den på backen och kopplar in den istället. Sedan vet vi.

Men min ingenjörshjärna tror fortfarande på pincipen "Meßen ist wißen".
 
Jag tror att det är isolationsfel och när du mäter med högre spänning torkar du bort felet. Detta fenomen är vanligt på teleledning när man letar fel.
 
Det är inte så att den är skarvad nån gång då? Avgrävd kanske?
 
Fullt möjligt, men inte så lätt att ta reda på.
 
nä såklart inte men tänkte om du visste av nåt sen tidigare. Det är ju mer sannolikt med en dålig skarv än att kabeln i sig felar. Den kan ju förvisso vara skadad av nån grävning bara......
 
Ö Ötlöe skrev:
Fullt möjligt, men inte så lätt att ta reda på.
Du kan ju mäta lite mer och bättre än meggningen om den bara var tex tre ledarna mot skärm. Även med din multimeter kan du får till bättre tester om du använder den i spänningsmätningsområde och i serie med det du vill undersöka.

Men är du helt på det klara med att inget av det som matas och är inkopplat kan ligga bakom lutar ju mycket åt att du har fel på kabeln. Lite märkligt bara att ni inte såg mer vid meggningen det borde vara bestående fel vid ett så svagt test och möjligt att mäta särskilt som det kommer igen så snabbt.
 
Dessvärre måste jag nog förkastaen hel rad felaktiga slutsatser.

Vi har tre st "gårdsarmaturer" runt stallplan, sådana med 125 W kvicksilverlampor. Att de utgör en elakt induktiv last har jag klart för mig.

Vad jag däremot inte sett förrän nyss var att en jfb löste ut när en lampa släcktes.

Nu har jag provat noga. När jag släcker 125 W-lampan på en byggnad så löser jfb alltid ut, Alltid och oberoende av annan last,

När jag däremot bryter en likadan armatur på stallgaveln så löser en likadan jfb aldrig ut. Aldrig.

Det som skiljer är kabellängden, den förstnämnda har väl ca 50 m 2,5-kabel (x 2), den andra kanske 15 m.

Kan man tänka sig att den ena jfb är felaktig? Sprillans nya Garo från samma leverans från Ahlsell.

Knepigt tycker jag och dessvärre har det lett mig (och elektrikern...) på totalt fel spår.
 
De armaturerna har väl faskompenseringskondensator i sig?

Sådana brukar ju ta slut efter ett antal år, ibland rinner det ut innehåll, ibland ser man inget på dem.

Skulle Din ena armatur kunna ha defekt/saknad kondensator?

För övrigt inga armaturer att lägga mycket pengar på - Du kan inte längre köpa kvicksilverlampor till dem...
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Bara en lampa som påverkar,kan vara kondensatorn som bråkar, prova med att koppla ur den, även drosseln kan bråka
 
Absolut kan reaktorn i lampan spöka och störa ut en JFB. Det var vanligt förr men dagens JFBer ska inte störas ut så lätt. Ni vill du nog inte göra någon dyr åtgärd då kvicksilverlampor inte har någon framtid, men jag skulle prova med en billig åtgärd som ett RC-filter över strömbrytaren. Det kan t.o.m räcka att byta strömbrytaren då den kanske inte bryter så distinkt som när den var ny.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.