7 265 läst · 16 svar
7k läst
16 svar
Sanera asbest - arbetsgång och skyddsutrustning
Absolut är det så. Jag skulle inte använda min för riktig sanering, ser den mer som ett komplement för att plocka ev rester så det inte virvlar runt. Men för de som våttorkar ofta så är det kanske ingen större vits.
Elektroniktokig
· LAT: 57.76145780 LON: 12.06116821
· 750 inlägg
Det särskilda med dammsugaren är inte HEPA-filtret i sig, utan att dammsugaren måste uppfylla vissa säkerhetsstandarder för asbestsanering.I Ironside skrev:
Bland annat måste påsen ha förslutningar och designen på dammsugaren måste tillåta att påsen försluts lufttätt medans den fortfarande sitter i dammsugaren.
Titta på video 2 på denna sida:
https://www.kaercher.com/int/profes...acuum-systems/nt-50-1-tact-te-h-11484370.html
(Det är den genomskinliga påsen som är asbestklassad, den svarta är enbart för "hälsofarligt damm, ej asbest").
så ser du att det handlar om en lösning där själva påsen har förslutningsbara öppningar, filter, och diverse klisterlösningar för att se till att det blir bomtätt. På samma sätt tas hela slangen och filtret bort och läggs i saneringspåse ungefär som biologiskt avfall.
Och där slanghålet försluts med ett lock för att inte ev asbestdamm ska kunna leta sig ur dammsugaren.
Det går ju att köpa en "vanlig" HEPA-dammsugare (torr/våt) och sedan asbestsanera med den, och sedan kassera hela dammsugaren när man är färdig, dvs stoppa hela dammsugaren inkl slang o allt i en påse och försluta som asbestavfall + elektronik och lämna på avfallsstationen.
Så att köpa eller hyra en "asbestdammsugare" är mer för dem som har långa flerdagarsjobb med asbest där det skulle bli dyrt att köpa ny dammsugare varannan dag.
Är det ett engångsjobb, klart billigare att köpa en dammsugare som man använder "engångs".