Gedged Gedged skrev:
Att man inte installerat vattenmätare och tagit betalt för utgående vatten tyder väl på att man något blivit fel
Det finns väl ingen som mäter utgående vatten? Man mäter på inkommande vatten då det så att säga bara är vatten i ett rör. Det är lite mer skit i avloppet.

Med det sagt borde man förstås ha något sätt att löpande ta betalt även av dem som bara har avlopp.
 
Redigerat:
  • Gilla
Roger Fundin och 3 till
  • Laddar…
Det vanliga är att man har en mätare på hushållsvattnet och debiteras för avloppet baserat på det. Majoriteten av vattenkostnaden ligger på avloppssidan. Så det blir inte mycket billigare än med kommunalt vatten.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
P polaris78 skrev:
även Lawlines jurister verkar vara helt inne på att det är 10 års preskribtionstid för anslutningavloppskostnad till kommunen.

källa [länk]
När man bygger ut VA brukar man ju dra fram VA-serviser till alla oavsett om man ansluter eller inte även om det kan skilja från kommun till kommun. Så de som har en bebyggd fastighet men har laga skäl att slippa tvångsanslutning brukar ändå få en servis till tomten. Rent tekniskt är det ju bara att koppla på denna utan att meddela kommunen och om de inte gör rutinmässiga kontroller på plats upptäcker de ju inte om någon kopplat på sig.

Så även om man hävdar preskription för fakturan kommer ju kommunen bara hävda att anslutning inte skett. Dvs du har varken betalat eller beställt tjänsten. Däremot kan säkert preskriptionstiden bli intressant för hur långt bakåt i tiden man kan efterdebitera förbrukning/användning
 
Gedged Gedged skrev:
Så även om man hävdar preskription för fakturan kommer ju kommunen bara hävda att anslutning inte skett. Dvs du har varken betalat eller beställt tjänsten.
Men om kommunen har fel och man faktiskt "betalat och beställt tjänsten" måste man då spara dokument som styrker detta för evigt för att slippa betala igen, menar du?
 
  • Gilla
Roger Fundin och 2 till
  • Laddar…
P
P polaris78 skrev:
Mina vänner har sålt fritidshus för snart 2 år sen..

Nu kommer köparen via mäklaren och vill ha fram kvitto / bevis på att avloppsanslutningen är betald

Avloppsanslutningen gjordes för ca 11-12 år sen och betalades såklart då , det lånades pengar då det ändå handlade om ca 65 000 i anslutningsavgift och det hade ingen av ägarna i fickan utan det finns ett banklån uttaget i samband med betalningen. Dock är det ingen som hittar själva räkningen och efter kontakt med banken swedbank så kan dom inte få fram uppgifterna pga det passerats 10 år och då är omöjligt..

Min första spontana tanke är då mäklaren flummar lite efter dolda fel svammel och att räkningen skulle vara obetalt men när vi senare pratar med mäklaren så vet hon inte vart uppgiften om att den skulle vara obetald kommer ifrån så vi gissar att det är köparen som vi vet känner mäklaren som kokat ihop detta

Vilka möjligheter finns det här. Vännerna är såklart oroliga att det ska försökas krävas pengar men man vet ju att avgiften för anslutning är betalt men inget bevis går ju att uppbringa när banken inte kan få fram uppgifter.

Min personliga tanke är att bara be dom dra åt helvete och inte förse dom med några som helst mer uppgifter då dessa riskerar att användas mot vännerna / säljarna

Det enda udda är att när man anslöt till avloppet så fanns det såklart kommunalt vatten att ansluta till också vilket man skippade då man hade bra nyborrad brunn pga det 8 mån tidigare inte fanns några planer på kommunalt och lite små tjurigt att köpt ny brunn precis innan så blev det kompromissen att bara ansluta avloppet, med reslutatet att dom har faktiskt inte haft några löpande avgifter alls för driften på avloppet utan bara betalat klumpsumman på anslutningsavgiften.
så ev ser det ju lite lustigt ut hos kommunen och 11-12 år senare så minns säkert ingen på kommun det utan antingen är det kommun som fiskar och har kommit på att det blev ju tokigt att dom inte får in några avgifter för avloppet då alla andra betalar vattten och avloppet ingår..

via att luska bakvägen så har vi insett att köparen håller på med nån delning av tomten och splitta allt i två fastigheter och uppföra ett hus till och att det ev därför troligen uppkommit saker som gör att han vill helst se det kvittot för att ev slippa betala för anslutning vatten om det ev var samma avgift oavsett om man anslöt bara avlopp eller för avlopp och vatten..

Nån som har nå kloka råd eller kan turerna vad som gäller rent jurdiskt..

även om nu avgiften hade varit obetalt så lär det ju vara kört för kommun att få betalt för en räkning som man ev påstår är obetald och än svårare att skicka den till tidigare ägare . en skuld försvinner ju om man inte skickar en ny påminnelse med vissa tidsramar..

kan det gå att kräva tidigare ägare på betalningen som i att det är nåt slags tidigare skuld som ingen känner till..

mäklaren verkar okunnig och umgås tyvärr med köparen privat då det är inavel i små byar så mäklarens ord i det här känns inte som nån hjälp och hon verkar stå på fel sida dvs köparens i detta och tycker att vännerna ska bevisa att dom betalat anslutningsavgiften.. jag sa åt vännerna att säga åt spånhuvet till mäklare att det är fan köparens sak att bevisa att det är obetalt om inte annat för att få denne att ägna sig åt att jobba istället för att komma med lösa påståenden och fiska info
Om dina vänner inte betalt fakturan för avloppsanslutningen, hade skulden förfallit efter max 10 år, och kommunen hade inte kunnat göra något åt det om de inte upprepat sina krav, med nya fakturor och/eller inkasso etc.
Vad kommunen möjligtvis kan göra är att ta ett nytt beslut om anslutningsavgift, med en ny faktura, men de kan inte kräva något för tiden innan.
Köparna kan inte kräva något från era vänner, och en ny anslutningsavgift är en affär mellan kommunen och köparna.
 
  • Gilla
Danne824 och 1 till
  • Laddar…
Jag var i en liknande sits för ett tag sedan, fast i vårt fall var det så att kommunen genom sitt VA-bolag fick för sig att vi aldrig betalat för anslutningen och tyckte vi skulle göra det nu. Trots att både vatten och avlopp använts och löpandet fakturor betalats i nästan femtio år.

Det som löste det var när min jurist begärde ut alla handlingar, från både kommunen och VA-bolaget, som fanns om vår fastighet som rörde VA på något sätt. Tog ett par dagar, men sedan hade vi deras anteckningar som rörde anslutningen.

Köparen borde enkelt kunna göra likadant och få ett tydligt svar. Säljaren skulle såklrat också kunna göra det, men har förhoppningsvis roligare saker att göra.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
Alfredo Alfredo skrev:
Men om kommunen har fel och man faktiskt "betalat och beställt tjänsten" måste man då spara dokument som styrker detta för evigt för att slippa betala igen, menar du?
Ja eller tills kommunen börjar fakturera för driftskostnaden i alla fall. I fallet är det ju klarlagt att man inte betalat fast avgift och förbrukning för utgående Avlopp genom åren. Det är ju oftast så att bevisbördan ligger på den som hävdar någonting. Det finns ju två möjliga scenario.

Sen borde man spara kvitto på betalning och faktura eftersom man vill använda det för att det när man deklarerar försäljningen av fritidshuset.

1. Att man betalat anslutningsavgiften och börjat använda avloppet men aldrig betalat driftskostnader eftersom betalningen av anslutningsavgift inte registrerats av kommunen.

2. Att man lyckats komma undan anslutningsavgiften och ändå använt avloppet och sen använts kommunens avlopp "gratis".

Oavsett vilket så när nya ägaren flyttat in och vill använda avloppet vill kommunen först att anslutningsavgiften ska betalas eftersom detta inte betalats för aktuell fastighet. Vilket den kan ha gjorts men ej registrerats. (Eventuellt har det betalats för en annan avstyckad fastighet enligt vad som framkommit i tråden).
 
Gedged Gedged skrev:
Det är ju oftast så att bevisbördan ligger på den som hävdar någonting.
Precis. Och min tolkning här är att kommunen verkar hävda att det finns en 13 år gammal anslutningsavgift de ej fått betalt för.
P polaris78 skrev:
Frågan är om kommun kan bevisa att det inte är betalt för snart 13 år sen, dom framstår ju också som rätt dumma själva i det läget som glömt att skicka räkningar i 13 år..
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Är det bara jag som samlar alla räkningar och kostnader avseende fastigheten i en pärm för framtiden? En dag ska ju fastigheten säljas och då gäller det att kunna motivera utgifter för att minimera reavinstbeskattningen.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 2 till
  • Laddar…
Det är ju inte mycket du kan dra av alls efter mer än 5år.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Det är ju inte mycket du kan dra av alls efter mer än 5år.
Att installera kommunalt avlopp är nog en sådan grundförbättring som man får dra av oavsett tidpunkten för installationen.
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
Ja, men nu kommenterade jag nyttan med att spara allt.
 
D Daniel 109 skrev:
Ja, men nu kommenterade jag nyttan med att spara allt.
Att efter fem år gallra rätt saker kanske kostar mer än att bara spara det?
 
  • Gilla
Roger Fundin och 1 till
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
Är det bara jag som samlar alla räkningar och kostnader avseende fastigheten i en pärm för framtiden? En dag ska ju fastigheten säljas och då gäller det att kunna motivera utgifter för att minimera reavinstbeskattningen.
Jag stoppar allt liknande i mapp och glömmer bort det... 🙂

Man vet aldrig när något kommer till användning....
 
  • Gilla
Roger Fundin och 2 till
  • Laddar…
P
Det är nuvarande ägare ,altså köparen som håller på och jobbar för att få dela tomten som är dubbelt så stor som de andra i området. Det är snart 2 år efter köpet...

Det är köparen och mäklaren som vill att säljaren visar bevis på att man betalat anslutning till avloppet..

Kommunen verkar iaf tills det landar på rätt persons bord mest svara godmorgon yxskaft på alla förfrågningar hitintills .får se om dom med tiden får fram rätt uppgifter

Säljarna kan bevisa vilken vecka dom fick toalett och det vart indraget samtidigt med Kommunalt avlopp. Innan fanns bara dusch och köksavlopp av enklare standard och utedass / skithinkar altså ingen vattentoalett..
Och det kan styrkas via gästböcker och flera vittnen som kommenterar i gästboken när det var uppgrävt och sen hur skönt det var med efterlängtad vattentoalett.. Det måste ändå väga rätt tungt som bevis på när anslutning gjordes till Kommunalt avlopp..

Självklart är avgiften för anslutning avlopp betald men det verkar omöjligt att bevisa efter 10-12 år snart 13..
Internetbanken baksida

Att man sparar fakturan i en pärm är ju egentligen inte ett bevis att den faktiskt är betald till rätt konto osv , det är ju först med bankens överföringen kan bevisas.
Nu är tyvärr fakturan även den borta ihop med alla andra betalda räkningar från den tiden . Troligen slängda av misstag
 
  • Gilla
Roger Fundin och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.