281 314 läst · 450 svar
281k läst
450 svar
Pizzaugn med gymboll (pilates) som gjutform
När jag gjöt fast min skorsten så skriva jag in några skruvar i den som armering i betongen. Jag skulle prova att försöka dra upp din skorsten och göra som jag gjorde och lägga på nytt bruk4 4kvadrat skrev:Hej. Jag gjöt en pizzaugn förra sommaren med vermikulit och eldfast bruk och den har skänkt mycket glädje. Nu under vintern så här jag märkt att den har gått sönder lite. Den sprack redan efter ett par gånger användning men jag struntade i lappa skönhetsfelen. Nu har det dock spruckit så pass att min skorsten har sjunkit ner ändå till golvet på ugnen. Jag gjorde lite dåligt vid murningen på öppningen och det sjönk redan efter vermikulit/cement blandningen hade torkat. Tror ni det går rädda det? Se bild . Den är lite skör nu.
Annars funderar jag på att mura helt i endast tegel, i en barrel vault form, dvs två halvcirklar formad ugn. Min fråga är tror ni att min konstruktion av trä på bilden klarar av så mycket tegel? Om man skulle använda ca 100 tegelstenar på 3,5 kg st? Eller måste man mura upp konstruktion/ställning av Lecablock för att klara av den vikten? Min cementplatta är 2,5 cm. Borde väl kunna hålla ca 300 kg?
du behöver 50mm så det räcker bra med denna som är mycket mer prisvärt.S SimonZ skrev:
https://soliduct.se/natmatta-50mm-2m-brandsaker.htm
på din länk så är priserna per meter i 60cm bredd, du hittar bättre keramiska isolermattor här
https://www.kamintillbehor.se/isolerande-material-eldfast-tegel/
du kan lägga 2 lager från den 25mm rullen så blir det billigare än de från Amazon
Redigerat:
Behövs 50mm? Det innebär ju 50mm bruk, 50mm isolermatta, 50mm vermikulit/bruk, puts. Det blir ju jättetjockt. Eller missförstod jag?D Dr.Feelgood skrev:
Allvetare
· Västra götaland
· 9 356 inlägg
50 mm isolering är inte så mycket i sammanhanget, jag har typ 50-100 mm keramisk filt och sen 100 - 200 mm stenull...
Allvetare
· Västra götaland
· 9 356 inlägg
Jag har inte gjutit en kupol, jag har en murad vedugn... 50 mm tjockt eldfast tegel i taket.. Bakar jag pizza på kvällen och bara täcker öppningen med en plåt har jag ca 220 grader i ugnen 12 timmar senare (dvs på morgonen därpå) ... Sätter jag isolering utanför plåten är det över 300 grader...S SimonZ skrev:
Isolering är egentligen inte livsnödvändigt om man främst bakar pizza, men det går ju åt mindre ved, och man slipper ha en 400 grader varm kupol att riskera att bränna sig på.... Jag har ett "trähus" utanpå min ugn, finns säkert nån bild tidigare i tråden...
Hej!
Tack alla som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit väldigt givande för mig. Påbörjade mitt pizzaugnsprojekt förra veckan genom att gjuta kupolen med en pilatesboll som form.
Vad jag förstår använder de flesta eldfast tegel som golv i ugnen. Är det någon som har erfarenhet av att ha täljsten istället? Har nämligen det hemma och tänkte att det kunde vara ett alternativ för att inte behöva köpa eldfast tegel.
Tack på förhand!
Tack alla som delat med sig av sina erfarenheter. Det har varit väldigt givande för mig. Påbörjade mitt pizzaugnsprojekt förra veckan genom att gjuta kupolen med en pilatesboll som form.
Vad jag förstår använder de flesta eldfast tegel som golv i ugnen. Är det någon som har erfarenhet av att ha täljsten istället? Har nämligen det hemma och tänkte att det kunde vara ett alternativ för att inte behöva köpa eldfast tegel.
Tack på förhand!
här får ni en bra ritning https://community.fornobravo.com/filedata/fetch?id=391301
50mm isolering är rekommenderat om man vill behålla värmen och använda ugnen till matlagning och annat bakning, för pizza endast går det med mindre isolering men när man ändå bygger ugnen då är det bäst att ta i lite extra
mer läsning https://community.fornobravo.com/fo...tting-started/390588-new-oven-flue-size/page3
50mm isolering är rekommenderat om man vill behålla värmen och använda ugnen till matlagning och annat bakning, för pizza endast går det med mindre isolering men när man ändå bygger ugnen då är det bäst att ta i lite extra
mer läsning https://community.fornobravo.com/fo...tting-started/390588-new-oven-flue-size/page3
Vilken skön blandning av deg och pizza- vs cement och putsrecept Otroligt snyggt med sten på din ugn .H HansOtto skrev:
Nu blev jag riktigt sugen att lägga nån sten eller mosaik på min. Har en massa 10x10 vita och blå kakelplattor. undrar om man kan gå lös med hammare på dem och göra egen mosaik... Jag vill ju att ytan inte ska suga vatten och frostspränga . Vilket bruk ska man ha då tro?
Här är en länk till mitt bygge, som har gått i stå i ett par år, men nu är det på g igen . Tror man ska kunna se det även utan Facebook: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10155483898197808&type=3
Jag vill också gärna få tips om vad jag ska lägga i skarven mellan det eldfasta teglet och träramen, så att set inte smiter ner vatten där...
Hej, väldigt intressant tråd.
Jag har nog plöjt 15-20 timmar på detta forum samt internationella forum och olika youtube-klipp.
Jag är i startgroparna av mitt bygge. Tänkt bygga en perlite-kupol på gymboll. Vill hålla ner kostnaden men ändå säkra att den överlever år av användning utan att spricka för illa... i vårt knepiga svenska klimat.
Min ugn kommer stå utsatt för väder och vind, fastmurad på en stor sten (som hittades under huset innan man byggde grunden. Finns nu i anslutning till altan).
Detta är min tanke gällande själva kupolen. Botten är jag inte så orolig för då den känns mer straight forward.
Pizzaugn, kupol på gymboll, inifrån och ut:
Mitt mål är egentligen bara pizzabak. Helst även under de kallare månaderna.
Tacksam för input.
Jag har nog plöjt 15-20 timmar på detta forum samt internationella forum och olika youtube-klipp.
Jag är i startgroparna av mitt bygge. Tänkt bygga en perlite-kupol på gymboll. Vill hålla ner kostnaden men ändå säkra att den överlever år av användning utan att spricka för illa... i vårt knepiga svenska klimat.
Min ugn kommer stå utsatt för väder och vind, fastmurad på en stor sten (som hittades under huset innan man byggde grunden. Finns nu i anslutning till altan).
Detta är min tanke gällande själva kupolen. Botten är jag inte så orolig för då den känns mer straight forward.
Pizzaugn, kupol på gymboll, inifrån och ut:
- Tunnt lager (2 cm) eldfast betong
- Hönsnät
- Tjockare (4-5 cm) lager med 5/1 blandning perlite/eldfast betong samt småspik som armering
- Eldfast isolerfilt (3-5 cm)
- Hönsnät samt ståltråd för fixering av isolerfilt
- 3 cm vanlig betong som puts/yta.
Mitt mål är egentligen bara pizzabak. Helst även under de kallare månaderna.
Tacksam för input.
Vad kostar det att bygga en pizzaugn?
Ni som har byggt, vad har det hamnat på?
Finns någon att köpa på blocket för 8500;- men om man köper med någon annan så hamnar det på 6500:-
Är det någon här inne som köpt en pizzaugn av denna annonsören?
Ni som har byggt, vad har det hamnat på?
Finns någon att köpa på blocket för 8500;- men om man köper med någon annan så hamnar det på 6500:-
Är det någon här inne som köpt en pizzaugn av denna annonsören?